Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Spotkania » Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013

Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013

Milka 11:41, 29 lip 2013

oj, czekam na fikołki! może, ktoś sfocił
Anitko, przesadzasz, akurat ta fota jest świetna, pokazuje luz i radość i młodość
Enya73 11:42, 29 lip 2013

Ja z kolei muszę panować nad rękami, bo mój M mówi, że gestykuluję jak Włoszka Całkiem na tej kuchni włoskiej zmakaroniałam

Enya73 11:45, 29 lip 2013

irena_milek napisał(a)
oj, czekam na fikołki! może, ktoś sfocił
Anitko, przesadzasz, akurat ta fota jest świetna, pokazuje luz i radość i młodość

Mówisz? W końcu ogrodniczka, to przesadzać lubię

A spotkanie faktycznie wywołało we mnie dużo radości i spontaniczności Nawet jak będę stara i całkiem pozmarszczana, to w środku pozostanę taka jak teraz Bo młodość to nie metryka
Mala_Mi 11:45, 29 lip 2013

Alinko, Szymek, dziewczyny-kwiaty i reszta pomocników - dziękujemy Wam za wszytko... Iza opisała wszytko tak pięknie, że już nic nie mam do dodania....... tofam Was i tofam Wasz ogród Nawet zamkniętego piesia z powodu okoliczności spotkania i te gołębie co zamknięte są i bez spotkania..
Tofam wszystkich uczestników spotkania...
Żałuję, że mam tak mało zdjęć (ale dzięki temu nie zablokuję serwerów na forum) , żałuję, że brakło czasu by z każdym spędzić więcej czasu.............. konieczne jest jakieś kolejne spotkanie...

To tylko mała grupa..bu ruch w uczestnikach był jak w przysłowiowym ulu..

Przedstawiam od lewej do prawej.. i od góry do dołu.... (jak coś pokręcę to przepraszam z góry..ale też miałam czasami problem z ogarnięciem tego tłumu ogrodowiczan...naprawdę luda było moc)
Gabriela. Marek, Aldona, Pszczółka, Ewa-Grabulki, T. eM-uś Pszczółki, Beatka z Miniformatu, Ewa z Hortensjowego, Andrzej, Kondzio, Gabik, Janina, Ania (kandydatka do frum) Kas1a, Grażynka
Teraz dół siedzący
Abiko, Agnieszka, Gabrysia, ASC i z tyłu Gierczusia, Iza-Konstancja , a za nia Alinka, Zbyszek, Ania z Ogrodoterapii, Marzenka O! i kawałek Dajnki,
W środku jest Lurka Dziecko Ogrodowiskowe

Jak pomieszałam to nie bić.. tłumaczyć

agniecha973 11:45, 29 lip 2013

Spróbuję opisać zdjęcie grupowe, ale przepraszam z góry, nie pamiętam wszystkich. Proszę o podpowiedzi, będę edytować, żeby powstał pełny opis.

Od lewej miejsca stojące:
Gabrysia (Ogród w budowie), Marek (Ogród średniowieczny), Aldonaz (Lek na całe zło), Ewa (Pszczelarnia), Aga (Grabie - Ogród w lesie), Tadeusz (M. Pszczółki), Beata (W mninformacie), M. Ewy i Ewa (Moja pierwsza hortensja), Andrzej i Kondzio (Kondziowy ogródek), GabiK z c. Laurą (Miniaturowy ogródek), nie wiem kto stoi za GabiK, Marzena (O!), Janina (Ogródek Janiny), Ka1sia (Wszystko o czym marzysz), Grażyna (Tu odpoczywam)

Od lewej miejsca "trawnikowe":
Abiko (Ogródkowe perypetie), Agniecha973 (Wszędzie pięknie), Gaby3003 (nie ma wątku), Ania asc (Ogrodnik mimo woli), za nią Gierczusia (Ogród w skali mikro), Iza-Konstancja (Ogród marzeń), za nią gospodyni się skryła, Anna_g (Ogrodoterapia), za nią Zbigniew Gazda (Nasz przydomowy ogródek), całkiem na prawo Dajana (Czarodziejskie miejsce)

agniecha973 11:47, 29 lip 2013

Ania, ale się zgrałyśmy!
Mala_Mi 11:47, 29 lip 2013

Aga.... hi, hi, hi... w jednym momencie robiłyśmy to samo
Enya73 11:48, 29 lip 2013

O jaki Gabrysia miała fajny kapelusik Jak elegancko
agniecha973 11:48, 29 lip 2013

Chyba znowu to samo pisałyśmy
Pszczelarnia 11:49, 29 lip 2013

Jestem pod wielkim wrażeniem!
Alina zwiewnie poruszała się w tłumnie gości, opowiadała radośnie o żywocie ogrodnika (największy skarb ogrodnika: sąsiadka, która potrafi robić zastrzyki na różne łamania i kręcenia nadwyrężonym stawom). Mąż zaś po całym ogrodzie i najdalszych jego zakątkach (a ogród duży) roznosił napoje, córka - śladami matki i ojca robiła wszystko na raz.

Było tak: Kondzio z wielkim emocjonalnym zaangażowaniem opowiada, że on jest nieco niecierpliwy w staraniach ogrodowych, trudno mu czekać i pewne rzeczy chce mieć już. Na słowo "nie umiem czekać, chcę już" córka (krzątająca się przy stole i oderwana od wątku rozmowy) natychmiast z boskim uśmiechem reaguje: "już, co panu podać, natychmiast przyniosę".

Było też wsparcie rodziny: babeczki w kuchni i ogrodzie się krzątały. Dobrze zorganizowani wszyscy - niczego nie brakło, każdy otoczony troskliwością gospodarzy.
Garden Party w najlepszym stylu.

Były smakołyki - Gaby przemierzając setki kilometrów, przywiozła sałatkę z bakłażanów (palce lizać), była dobra kiełbaska, ciasta (np. słynne marchewkowe), rogaliki, serniczki, drożdżowe, wiśniowo-morelowe i inne. Sałatki, mięso z Pogórza Izerskiego, leczo, lody i smakowite napoje.

Ogrodowiczanie - to jest ciekawa społeczność, jakiś fenomen. Wymiana roślinna, doniczkowa, porad wszelkich, humoru ogrodowego i wyrozumiałości życiowej. Nastawiona na życzliwość.

A teraz nie rozpisuję się tylko pokazuję.

Ogród jest położony u stóp Klasztoru - pięknie wpisany w krajobraz i bardzo ciekawą, dość gęstą zabudowę mieszkalną (moja refleksja: nasze pagórki w Sudetach nie są tak zabudowane). Cała okolica dostatnia i zadbana. Bardzo mi się podobało.