Witajcie ja jestem już po położeniu siatki przeciw kretom pod trawnikiem z siewu. Było dużo pracy - najpierw wkopałam rury nawadniające na 20cm i przykryłam ziemią potem na głębokość 1 szpadla zdejmowałam pasami ziemię i kładłam siatkę po czym przesypywałam ziemię na siatkę. Na brzegach trawnika podniosłam siatkę do samej góry ( zrobiłam taką jakby wanienkę) żeby kret się nie przedostał między siatkę i darń. To się sprawdziło kret lazł ale nie wlazł

kopiec zrobił tuż przy siatkowej ścianie. myślę że trzeba to podnieść na brzegach jeśli trawa ma być z siewu. Bo kret potrafi ryć bardzo płytko - wiem z własnego doświadczenia! i myślę że siatka nie zda egzaminu bez podniesienia brzegów jeśli głębokość mdzy nią a trawą to 10 - 20 cm. Bestya i taką głębokością się zadowoli

u mnie w żwirku się zadowoliła...
Wymyśliłam że przesieję ziemię kawałkiem tej siatki żeby pozbyc się gruzu i chwastów, potem pożyczyłam sito do tego ale i tak podkładałam u podnóżka sita tą siatkę i to, co przez sito nie przeleciało jeszcze wytrząsałam tą siatką z ziemi. Efekt super - chwasty zniknęły od miesiąca nic prawie nie wyrosło a nie obsiałam jeszcze ziemi trawą bo czekam na dowóz jeszcze nieco ziemi.
Wysokości mojego działania - oznaczałam sobie sznurkiem zakończonym dwoma kijkami - na youtube jest taki filmik pod hasło siatka na krety i tam widać na przyspieszeniu jak to ktoś robi ja tym się wzorowałam.
I jeszcze chciałam Wam polecić kładzenie siatek pod żwirek -ja nie położyłam bo nie dałam rady fizycznie. I mam chyba 20 kopców (naprawdę!) na powierzzchni 45 m2 żwirku ;(( Tyle tych kopców powstało... przy roślinach bo tam nie dałam agrowłókniny, chciałam dać roślinkom oddychać ale dałam też krecikowi pole do popisu... Jak zobaczyłam co mi kret robi z żwirkiem i hakonechloą i konwalnikami to się rozpłakałam. Całe wakacje nad tym siedziałam. Ale wojna trwa. Nowych kopców brak. Broń - brzęczyki trutki wąż z wodą pułapki. Nie poddam się!!! ;( pierwsza bitwa 1:0 dla mnie ... chyba