Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 10:07, 02 kwi 2016

inag napisał(a)

Ja na razie tnę swoje tylko od boków w prostej linii bo denerwują mnie te falbanki. Lubię jak tworzą taką prostą ścianę. Zrobiłam to pierwszy raz wiosną zeszłego roku i teraz też chyba tak będę je prowadziła.

Ja moje w tamtym roku cięłam pionowo i poziomo. Od pionowego cięcia ładnie się zagęszczają. Też mam plan aby utworzyły prostą ścianę.
Natomiast zastanawiam się nad cięciem poziomym ponieważ elegancko wygląda taki żywopłot w jeden linii ale trochę hamuje wzrost. Z drugiej strony w tamtym roku po takim cięciu ładnie zagęściły się górą. Nie było takich wystających wiechci
polinka 10:08, 02 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)
nigdy i nigdy nic nie im nie bylo.w skrzyniach panuje inny klimat

Jak gdzieś dostanę flance to na próbę kupię kilka sałat
Kasia73 10:20, 02 kwi 2016

Miałam nie czyścić szmaragdów ale jak zobaczyłam u Ciebie jak im to dobrze robi, to je dzisiaj poskubie, wszystkie może nie padnę.

Poli z kupowaniem rozsad to nie czekaj do połowy maja bo już wtedy nic nie kupisz ja w zeszłym roku czekałam na ziemię do skrzyń z pomidorami i w ostatniej chwili kupowałam "jakieś " koktajlówki bo już było po sezonie. Myślę ze 15- 30 kwietnia jest optymalnie.
Na skrzynie ( bardzo estetyczny) foliowy tunel do przykrywania ma Magda70 polecam.
polinka 10:30, 02 kwi 2016

Kasia73 napisał(a)
Miałam nie czyścić szmaragdów ale jak zobaczyłam u Ciebie jak im to dobrze robi, to je dzisiaj poskubie, wszystkie może nie padnę.

Poli z kupowaniem rozsad to nie czekaj do połowy maja bo już wtedy nic nie kupisz ja w zeszłym roku czekałam na ziemię do skrzyń z pomidorami i w ostatniej chwili kupowałam "jakieś " koktajlówki bo już było po sezonie. Myślę ze 15- 30 kwietnia jest optymalnie.
Na skrzynie ( bardzo estetyczny) foliowy tunel do przykrywania ma Magda70 polecam.

Ile masz smaragdów??

U nas jest problem z okrywaniem. Może tak się zdarzyć, że mnie przez kilka dni nie będzie w domu a eM wyjeżdza do pracy o takiej godzinie, że jeszcze przymrozki trzymają, dlatego nie mogę brać pod uwagę przykrywania.
Na to wychodzi, że trzeba będzie zaryzykować
A Ty swoje przykrywasz?
Kasiu, będziesz u Stefana za tydzień?
inag 10:32, 02 kwi 2016

polinka napisał(a)

Ja moje w tamtym roku cięłam pionowo i poziomo. Od pionowego cięcia ładnie się zagęszczają. Też mam plan aby utworzyły prostą ścianę.
Natomiast zastanawiam się nad cięciem poziomym ponieważ elegancko wygląda taki żywopłot w jeden linii ale trochę hamuje wzrost. Z drugiej strony w tamtym roku po takim cięciu ładnie zagęściły się górą. Nie było takich wystających wiechci

Właśnie ja też dążę do takiej idealnie prostej ściany i od góry i z boków. Powoli zaczyna to być widoczne. W tym roku jeszcze je podkarmię żeby bardziej wzięły się w garść
polinka 10:40, 02 kwi 2016

inag napisał(a)

Właśnie ja też dążę do takiej idealnie prostej ściany i od góry i z boków. Powoli zaczyna to być widoczne. W tym roku jeszcze je podkarmię żeby bardziej wzięły się w garść

Wieczorem muszę obejrzeć na spokojnie Twoje smaragdy
Wszystkie sadziłaś w jednym roku? Ile mają lat?
Mazan 13:28, 02 kwi 2016

Polinko

Wywołałaś mnie do tablicy?
Siarczan potasu, jak i szereg innych substancji nieorganicznych, potrzebuje określonego rozpuszczalnika odwrotnie do powietrza. Powietrze w wodzie zimnej 'mieści się' w dużej ilości, ale siarczan potasu w zimnej wodzie rozpuszcza się słabo dlatego w nadmiarze jest pobierany latem przy dużej wilgotności gleby. Po prostu o tym decyduje elektrostatyka i wielkość cząsteczki.
U mnie sałata już w gruncie w niskim tunelu foliowym, kapusta również. Nie dotykając folii mogą wytrzymać do -5* C. Jeśliby przymarzły to liście kapusty lekko przebarwią się na amarantowo, sałaty przemarznięty fragment uschnie. W ich przypadku bardziej obawiałbym się drutowców i pchełek ziemnych, rzodkiewce także one zagrażają. Seler lubi wyższe temperatury. W temp. poniżej 10* C jarowizuje się i zamiast tworzyć bulwę - zakwita. To roślina dwuletnia: w pierwszym roku tworzy organ zapasowy /bulwę/, w drugim nasiona.
Jeśli masz pytania pisz w Fitoremediacji... .

Pozdrawiam
Mazan 13:39, 02 kwi 2016

Polinko

Wywołałaś mnie do tablicy?
Siarczan potasu, jak i szereg innych substancji nieorganicznych, potrzebuje określonego rozpuszczalnika odwrotnie do powietrza. Powietrze w wodzie zimnej 'mieści się' w dużej ilości, ale siarczan potasu w zimnej wodzie rozpuszcza się słabo dlatego w nadmiarze jest pobierany latem przy dużej wilgotności gleby. Po prostu o tym decyduje elektrostatyka i wielkość cząsteczki.
U mnie sałata już w gruncie w niskim tunelu foliowym, kapusta również. Nie dotykając folii mogą wytrzymać do -5* C. Jeśliby przymarzły to liście kapusty lekko przebarwią się na amarantowo, sałaty przemarznięty fragment uschnie. W ich przypadku bardziej obawiałbym się drutowców i pchełek ziemnych, rzodkiewce także one zagrażają. Seler lubi wyższe temperatury. W temp. poniżej 10* C jarowizuje się i zamiast tworzyć bulwę - zakwita. To roślina dwuletnia: w pierwszym roku tworzy organ zapasowy /bulwę/, w drugim nasiona.
Jeśli masz pytania pisz w Fitoremediacji... .

Pozdrawiam
inag 21:10, 02 kwi 2016

polinka napisał(a)

Wieczorem muszę obejrzeć na spokojnie Twoje smaragdy
Wszystkie sadziłaś w jednym roku? Ile mają lat?

Tak, w 2012. Kupowałam je jako 1-1,20 metrowe drzewka. Nie mam chyba zdjęć, gdzie dokładnie byłoby je widac z boku. Jutro coś zrobię jak chcesz
Madzenka 22:14, 02 kwi 2016

polinka napisał(a)

O ciepłej wodzie nie pomyślałam Ale czy pod wpływem temperatury nie traci składników?? Trzeba kogoś mądrego zapytać.
Może Mazan-Walerek się odezwie w weekend

Pewnie coś tam daje, pod wpływem deszczu powooooli się rozpuszcza.
Madżenka pisała, że po roku od rozsypania nadal miała granulki na rabacie.

Po roku się rozpuścił a bukszpany były śliczne. Teraz już się nie bawię w tak częste nawożenie, rośliny dojrzałe to sobie lepiej dają radę

Poli dzisiaj już widziałam surfinie w Castoramie