Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

jalos 12:43, 20 maj 2016

polinka napisał(a)

Reniu, ha, ha Mega żarcie to gnojóweczka
Pokrzywą lałam już dwa razy po całym ogrodzie i raz w warzywniku.
Teraz mam w jednym wiaderku nastawioną pokrzywę z mleczem,babką i wrotyczem a w drugim zalałam obornik granlowany. Do tego zrobiłam HT i czekam na dni bez deszczu.

Mój żywopłocik już trochę przeszedł. To jego trzecia miejscówka i pewnie niesoatatnia

Macham sobotnio

Polinko, mam pytanie dot. gnojówki z pokrzyw - po jakim czasie mozna jej użyć? moja ma chyba z 2 tygodnie już.
Czy należy ją rozcieńczać?
czy można lać po liściach roślin czy na glebę?
jak często ją stosować?

A co to HT?

no i ostatnie pytanie - rozwiń troche temat tego obornika granulowanego (jaki obornik, jakie proporcje?)

Szare skrzynie w warzywniku świetnie wygladają?

Pytał już ktoś czym malowałaś? Jak nie to ja zapytam

doczytałam.....
muszę zapamiętać - najpierw czytam do końca a potem pytania
polinka napisał(a)

W proporcjach się nie znam. Zrobiłam na oko Ok.1 kg obornika granulowanego wsypałam do wiadra 20l i zalałam do połowy. Codziennie należy mieszać i po 14 dniach jest gotowy. Czytałam, że stosować w rozcieńczeniu 1:20.
Jak będę miała gotowy to najpierw zrobię próbę na jednej roślinie czy jest odpowiednie rozcieńczenie i przypadkiem nie spali.
A używać podobno można do wszystkiego
katiaxx 13:16, 20 maj 2016

z tym wiatrem coś jest na rzeczy - mi totalnie wysuszył bambusa - odbija ale był suchy jak wiór i to właśnie z powodu mroźnego wiatru- trawy też padły, myślę że t możliwe że przez wiatry - bo u mnie żyje jeden - w samym rogu - akurat osłonięty. Od tego sezonu będę trawy okrywać chyba ... nie uśmiecha mi się co kilka sezonów - nie daj Boże jeszcze pod rząd wymieniać kilkanaście , i szkoda roślin ładnie się zagęszczą i znowu szczypiorki ...
polinka 18:08, 20 maj 2016

jalos napisał(a)

Polinko, mam pytanie dot. gnojówki z pokrzyw - po jakim czasie mozna jej użyć? moja ma chyba z 2 tygodnie już.
Czy należy ją rozcieńczać?
czy można lać po liściach roślin czy na glebę?
jak często ją stosować?

A co to HT?

no i ostatnie pytanie - rozwiń troche temat tego obornika granulowanego (jaki obornik, jakie proporcje?)

Szare skrzynie w warzywniku świetnie wygladają?

Pytał już ktoś czym malowałaś? Jak nie to ja zapytam

doczytałam.....
muszę zapamiętać - najpierw czytam do końca a potem pytania

Aga, moja gnojówka z pokrzywy jest gotowa po 10 dniach. Jak już wszystkie farfocle opadną na dno to znak, że mozna jej użyć
Rozcieńczam 1:10 i podlewam w korzenie. Wczoraj nawet liczyłam ile traw podleję konewką 5l. i wyszło, że 2 gracilimusy albo 3 Ice Dancy. Trochę trzeba się nachodzić
Stosuję ją co 10 dni, jedna rozlana to zaraz nastawiam następną

Mazan Walerek polecił mi aby stosować również gnojówkę w rozcieńczeniu do oprysku roślin. Dwa dni po podlewaniu gnojówką można zrobić oprysk aby odżywić liście, żdzbła roślin.

HT to herbatka tymiankowa. Przepis na nią znajdziesz w wątku herbicydy na str.5.
Herbatka zapobiega mszycy oraz ssąco-gryzącym.
Oprysk należy powtarzać co 7 dni bo to środek profilaktyczny ale wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć
U siebie opryskałam graby, bukszpany, buka, owocowe i warzywnik.
Nie jest polecana do roślin kwasolubnych.

Skrzynie bardzo dziękują za miłe słowo
Malowałam Tikkurilą kolor RAL 7042.

Obornik jeszcze się moczy Za tydzień zrobię próbę i dam znać o efektach.

polinka 18:10, 20 maj 2016

katiaxx napisał(a)
z tym wiatrem coś jest na rzeczy - mi totalnie wysuszył bambusa - odbija ale był suchy jak wiór i to właśnie z powodu mroźnego wiatru- trawy też padły, myślę że t możliwe że przez wiatry - bo u mnie żyje jeden - w samym rogu - akurat osłonięty. Od tego sezonu będę trawy okrywać chyba ... nie uśmiecha mi się co kilka sezonów - nie daj Boże jeszcze pod rząd wymieniać kilkanaście , i szkoda roślin ładnie się zagęszczą i znowu szczypiorki ...

Do czego to doszło aby trawy okrywać...ale jeśli to jedyny sposób na ich przetrwanie to nie zastanawiałabym się nawet minutę.
Nie wyobrażam sobie, że któraś z traw miałaby się u mnie nie obudzić
Rozumiem jakie to musi być przykre.
Zielona 18:43, 20 maj 2016

Truskawki obejrzałam... I bardzo się cieszę. Sadzonki od jesieni prowadziły ze mną dialog o tym, że wiosną jadą do Ciebie i mają się sprawować
jalos 18:50, 20 maj 2016

Polinka, dziękuję za szczegółową odpowiedź.
Pozwolisz, że przekleję ją do siebie, bo u mnie nie ma szans na zgubienie się
Kacha123 20:27, 20 maj 2016

Warzywniczek pierwsza klasa, a trawiszcza powalają - jak zwykle!
Donia72 21:26, 20 maj 2016

A ile tych pokrzyw na gnojówkę musi być? Ja mam u siebie za płotem, ale muszę się pośpieszyć bo sąsiad wszystkie mi wyrwie do świń
Juzia 22:38, 20 maj 2016

A u mnie w okolicy pokrzyw nie ma

Donia...1kg świeżych
polinka 09:32, 21 maj 2016

Zielona napisał(a)
Truskawki obejrzałam... I bardzo się cieszę. Sadzonki od jesieni prowadziły ze mną dialog o tym, że wiosną jadą do Ciebie i mają się sprawować

I widać, że Cię posłuchały