Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

ewakatowice 15:29, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)
Niech się Polinka uczy
Ewuś, by cokolwiek radzić to trzeba mieć wyjściowe dane jak z tym bukiem - kiedy sadzone, czy kopane, czy szkółkowane (czyli w doniczce rosła od małego), czy kopane i wpier....e do doniczki, jaka gleba rodzima, wilgotność, co było dane w dołek etc
Coś mi dasz (czyt, dane) to i ja ci dam (czyt. rozwiązanie)

czy wy tez tak macie, że aby wejść na watek Polinki to trzeba od 1 str?, bo w indeksie widnieje str 182, a po kliknięciu nie ma takiej... i trzeba w watek wchodzić na okrętkę... widać admin coś działa z pustymi stronami

Wchodzę do Polinki poprzez ”powiadamianie” i ląduje na wątku, który ostatni czytałam

Tuje zakupione w pierwszej połowie maja, kopane czyli w”macie szmacie” worek jutowy były
(rosły w glinie bo ciężka było bryła, kolor i struktura). Dół wykonamy na dwa szpadle głęboki, kompost dałam
(własnej produkcji, wiaderko 3 litrowe pod każdą wraz z ziemią którą posiadam wymieszałam łapami.

Może powinnam wspomnieć, że rosną na końcu działeczki a do jesieni ubiegłego roku rosły duuuże dwa orzechy włoskie
(ponoć szkodliwe dla gleby, Czesio tak twierdzi czyli tatuś)

Wsadziła, w granatowych gumiaczkach deptałam ( z umiarem, bo ponoć mają kruche korzenie a i płytki system)
Aaa i zakopałam tak jak rosły albo może z 2 cm powyżej…
Kory nie dałam bo tak ciężka ziemia i wilgotna

Czuję się jak Watson drogi Sherlocku

Zdjęcie najgorszego "okazu" do diagnozy

polinka 15:36, 04 lip 2014

Toszko w powiadomieniach musisz kliknąć na nazwę wątku a nie na ostatnią stronę. Chyba muszę szybko nabić do 182 to może nie będzie problemu
ewakatowice 15:38, 04 lip 2014

polinka napisał(a)
Toszko w powiadomieniach musisz kliknąć na nazwę wątku a nie na ostatnią stronę. Chyba muszę szybko nabić do 182 to może nie będzie problemu

jak 182???

jesteśmy na 173
Toszka 15:39, 04 lip 2014

Na bambusach to ja się nie znam... w ogóle kfiutki doniczkowe doprowadzam do rozpaczy i zguby...

Ale tu chodzi o przepuszczalność gleby... tylko nie ma do jakiego ph mamy dążyć, a to podstawa jaki torf potrzeba...

Ziemia ogrodnicza to w tym wypadku kompost, bo kupna to w 100% torf
polinka 15:40, 04 lip 2014

Bo u mnie czary mary były, bałaganu w pon. narobiłam i miałam już 182 stronę Na szczęście Ronin zaprowadził porządek.
Toszka 15:42, 04 lip 2014

ewakatowice napisał(a)

jak 182???

jesteśmy na 173

Otwórz przez forum "projektowanie ogrodów", ile stron ma Polinki watek? Ja widzę 183... i jak klikam to pojawia się "wybrana strona nie istnieje"
No i wchodzę przez 1 do 173

Nie korzystam z powiadomień, bo skrzynka mailowa i tak ledwo zipie...
ewakatowice 15:42, 04 lip 2014

polinka napisał(a)
Bo u mnie czary mary były, bałaganu w pon. narobiłam i miałam już 182 stronę Na szczęście Ronin zaprowadził porządek.

to pamiętam, w szoku byłaś jak złapałaś doła przez głupią starą babę
polinka 15:42, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)
Na bambusach to ja się nie znam... w ogóle kfiutki doniczkowe doprowadzam do rozpaczy i zguby...

Ale tu chodzi o przepuszczalność gleby... tylko nie ma do jakiego ph mamy dążyć, a to podstawa jaki torf potrzeba...

Ziemia ogrodnicza to w tym wypadku kompost, bo kupna to w 100% torf

Ph nie może być wyższe niż 7. Czyli mam szukać torfu o niższej zawartości ph niż 7?
ewakatowice 15:43, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)

Otwórz przez forum "projektowanie ogrodów", ile stron ma Polinki watek? Ja widzę 183... i jak klikam to pojawia się "wybrana strona nie istnieje"

masz rację ... czary mary ...
polinka 15:48, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)

Toszko to ja już więcej pytań nie mam, nie chcę Cię zamęczyć takim wchodzeniem do mnie, przecież to katorga Poczekam aż się uzbiera 183 stron