Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Toszka 16:08, 04 lip 2014

polinka napisał(a)

Toszko to ja już więcej pytań nie mam, nie chcę Cię zamęczyć takim wchodzeniem do mnie, przecież to katorga Poczekam aż się uzbiera 183 stron

Ktoś te 183 strony musi natrzaskać... mus wchodzic i udzielać się... bojam się tylko, ze z kaądą natrzaskaną stroną i meta się będzie oddalać
ewakatowice 16:09, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)

Ktoś te 183 strony musi natrzaskać... mus wchodzic i udzielać się... bojam się tylko, ze z kaądą natrzaskaną stroną i meta się będzie oddalać

dla podciągnięcia wyniku zdjęcie nawet wstawiłam
Toszka 16:11, 04 lip 2014

ewakatowice napisał(a)

Wchodzę do Polinki poprzez ”powiadamianie” i ląduje na wątku, który ostatni czytałam

Tuje zakupione w pierwszej połowie maja, kopane czyli w”macie szmacie” worek jutowy były
(rosły w glinie bo ciężka było bryła, kolor i struktura). Dół wykonamy na dwa szpadle głęboki, kompost dałam
(własnej produkcji, wiaderko 3 litrowe pod każdą wraz z ziemią którą posiadam wymieszałam łapami.

Może powinnam wspomnieć, że rosną na końcu działeczki a do jesieni ubiegłego roku rosły duuuże dwa orzechy włoskie
(ponoć szkodliwe dla gleby, Czesio tak twierdzi czyli tatuś)

Wsadziła, w granatowych gumiaczkach deptałam ( z umiarem, bo ponoć mają kruche korzenie a i płytki system)
Aaa i zakopałam tak jak rosły albo może z 2 cm powyżej…
Kory nie dałam bo tak ciężka ziemia i wilgotna

Czuję się jak Watson drogi Sherlocku

Ech, połowa maja na kopane to strasznie późno, by nie rzec, że zbrodnia
Kopane sadzimy od 15marca do najpóźniej końca kwietnia,
Kupowane gdzie? market, sklep ogrodniczy, czy bezpośrednio w szkółce u producenta?
ewakatowice 16:14, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)

Ech, połowa maja na kopane to strasznie późno, by nie rzec, że zbrodnia
Kopane sadzimy od 15marca do najpóźniej końca kwietnia,
Kupowane gdzie? market, sklep ogrodniczy, czy bezpośrednio w szkółce u producenta?

Kupowałam w szkółce, Pani właścicielka powiedziała, ze ostatni raz kopią …

Pszczelarnia 16:26, 04 lip 2014

W 18 dni dookoła świata .... z kompostem....
Toszka 16:39, 04 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)
W 18 dni dookoła świata .... z kompostem....

Kurcze, dobre
Toszka 17:25, 04 lip 2014

ewakatowice napisał(a)

Kupowałam w szkółce, Pani właścicielka powiedziała, ze ostatni raz kopią …

to o tyle dobrze, że są szanse na to, ze korzenie nie zostały zbyt podsuszone. Jednakże mało to zgodne ze sztuką...
Miejsce po orzechu może być trudne, aczkolwiek europejski orzech jest diabolizowany opinią orzecha amerykańskiego. Nasz to lżejszy kaliber.

Korą podsyp, bo jak wcześniej pisałam powinna być sypana niemal w każdy dołek jako swoisty antagonista fytoftorozy.
Proponuję podlać Korzonkiem w płynie (jest w proszku i w płynie)... w płynie... wg zaleceń na opakowaniu (jeden raz!). Korzonek będzie stymulował rozwój korzeni i przyspieszy ukorzenienie. Możesz sprawdzić ręką wokół każdej tui czy nie trzeba uzupełnić ziemi w dołkach - zdarza się, że wystarczy rękę wsunąć pod bryłę korzeniową, a tam dziuuura.
Jesień jest lepszym czasem na sadzenie kopanych, bo upały potrafią wymęczyć roślinę ze słabym systemem korzeniowym. Nie nawóź absolutnie. W wielkie upały możesz pod wieczór zrosić wodą.
I pozostaje czekać aż się ukorzenią.
ewakatowice 17:51, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)

to o tyle dobrze, że są szanse na to, ze korzenie nie zostały zbyt podsuszone. Jednakże mało to zgodne ze sztuką...
Miejsce po orzechu może być trudne, aczkolwiek europejski orzech jest diabolizowany opinią orzecha amerykańskiego. Nasz to lżejszy kaliber.

Korą podsyp, bo jak wcześniej pisałam powinna być sypana niemal w każdy dołek jako swoisty antagonista fytoftorozy.
Proponuję podlać Korzonkiem w płynie (jest w proszku i w płynie)... w płynie... wg zaleceń na opakowaniu (jeden raz!). Korzonek będzie stymulował rozwój korzeni i przyspieszy ukorzenienie. Możesz sprawdzić ręką wokół każdej tui czy nie trzeba uzupełnić ziemi w dołkach - zdarza się, że wystarczy rękę wsunąć pod bryłę korzeniową, a tam dziuuura.
Jesień jest lepszym czasem na sadzenie kopanych, bo upały potrafią wymęczyć roślinę ze słabym systemem korzeniowym. Nie nawóź absolutnie. W wielkie upały możesz pod wieczór zrosić wodą.
I pozostaje czekać aż się ukorzenią.

Zakupię owy Korzonek i będę działać.
Dziur nie na bo sprawdzałam na drugi dzień po sadzeniu i obfitym podlewaniu.

mój eM jak stwierdziłam, że tuje umierają
(zapomniała napisać, ze nasiona maja), powiedział abym się tak nie podniecala, że zmartwień nie mam i nadgorliwa jestem. Najwyżej się wymieni.

Ech, ja to emocjonalnie wiąże się z każdym domownikiem ogródkowym

Podziękować zostało, wiec całuje za dobra radę
polinka 17:58, 04 lip 2014

Toszko bardzo Ci dziękuję za wszystkie rady i poświęcenie połowy dnia na odpowiedzi Niech Ci Bóg w dzieciach albo w roślinach wynagrodzi ( wybrać co pasuje)
Toszka 18:02, 04 lip 2014

Polinko, czy ty myślisz, ze ja tylko na forum dziś siedziałam - nieeee, prace domowe zaległe popełniłam, a na forum lukałam w momentach relaksu. Dziś wolne miałam to i przyjemnościami się zajęłam