Ech, połowa maja na kopane to strasznie późno, by nie rzec, że zbrodnia
Kopane sadzimy od 15marca do najpóźniej końca kwietnia,
Kupowane gdzie? market, sklep ogrodniczy, czy bezpośrednio w szkółce u producenta?
Korą podsyp, bo jak wcześniej pisałam powinna być sypana niemal w każdy dołek jako swoisty antagonista fytoftorozy.
Proponuję podlać Korzonkiem w płynie (jest w proszku i w płynie)... w płynie... wg zaleceń na opakowaniu (jeden raz!). Korzonek będzie stymulował rozwój korzeni i przyspieszy ukorzenienie. Możesz sprawdzić ręką wokół każdej tui czy nie trzeba uzupełnić ziemi w dołkach - zdarza się, że wystarczy rękę wsunąć pod bryłę korzeniową, a tam dziuuura.
Jesień jest lepszym czasem na sadzenie kopanych, bo upały potrafią wymęczyć roślinę ze słabym systemem korzeniowym. Nie nawóź absolutnie. W wielkie upały możesz pod wieczór zrosić wodą.
I pozostaje czekać aż się ukorzenią.
mój eM jak stwierdziłam, że tuje umierają
(zapomniała napisać, ze nasiona maja), powiedział abym się tak nie podniecala, że zmartwień nie mam i nadgorliwa jestem. Najwyżej się wymieni.
Ech, ja to emocjonalnie wiąże się z każdym domownikiem ogródkowym
Toszko bardzo Ci dziękuję za wszystkie rady i poświęcenie połowy dnia na odpowiedzi Niech Ci Bóg w dzieciach albo w roślinach wynagrodzi ( wybrać co pasuje)
Polinko, czy ty myślisz, ze ja tylko na forum dziś siedziałam - nieeee, prace domowe zaległe popełniłam, a na forum lukałam w momentach relaksu. Dziś wolne miałam to i przyjemnościami się zajęłam