Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Juzia 13:43, 10 mar 2018

Ja nigdy nie cięłam carexów do ziemi. Albo wycinałam suche, albo tylko skubałam
Tyle, że przy większej ilości lepiej upierdutać szybko i iść dalej

Sebek 14:01, 10 mar 2018

Nie wyobrażam sobie skubać moich ID - zetnę je za tydzień jak dotrę do ogrodu
Johanka77 15:26, 10 mar 2018

A ja moje upierdutam, jak Juzia kazała
Już lecę!
polinka 19:04, 10 mar 2018

Dziewczyny kochane i Sebek Dzięki za wszystkie opinie!

Zrobiłam dzisiaj mały wywiad i dowiedziałam się, że takie niecięte carexy raczej nie dorównają urodą tym ciętym. W maju, gdy carexy odrastają to mają taki intensywny, zielony kolor a te stare żdzbła już są ciemniejsze.Wiadomo, że te po zimie nigdy nie będą idelane-zawsze trafi się jakaś przyschnięta końcówka. Przy pojedyńczych trawkach to może nie problem ale mało kto u nas sadzi jedną sadzonkę jakieś trawy Przy moim areale to nawet nie wchodzi w grę abym wyskubywała jakieś tam żdzbła. JEśli przytniemy tylko tą przyschniętą część żdzbła to i tak w trakcie sezonu całe żdzbło uschnie.
Toszka jeszcze dobitniej wypowiedziała się o cięciu a jak większość z nas wie, Iwona uwielbia ekperymenty i równiez przetestowała niecięcie.

Wiadomo, że nie można generalizować ponieważ na zimowanie i wygląd po zimie ma wpływ bardzo dużo czynników jak stanowisko, wilgotność, nasłonecznienie, osłonięcie od wiatru itd. dlatego w tym roku zrobię również eksperyment na kilku moich Ice Dancach i Silverach.

Wiecie, że uwielbiam te nasze dyskusje
Buziaki
martaibartek 19:09, 10 mar 2018

W tamtym roku robiłam test na ID. Cięte wyglądały o niebo lepiej.

Polinko witam się w kolejnym sezonie ;*
U ciebie już pięknie
Johanka77 19:22, 10 mar 2018

Tyle prac, co Ty to nie wykonam, bo jednak w Toruniu to inna pora roku jeszcze jest
Ale nad cięciem jałowców się zastanawiam...
Wendy79 19:47, 10 mar 2018

W ubiegłym roku swoich carexów nie cięłam w ogóle, ale w tym zaraz ciachnę, bo jakieś takie brzydkie po zimie. Hortensje już zaczęłam dzisiaj ciąć.
Wiolka5_7 20:10, 10 mar 2018

Ja tnę wszystkie carexy , bo właśnie te stare źdźbła potem brzydną...a nie będę przecież skubać
lindsay80 21:14, 10 mar 2018

Kurczę, ale roboty zrobione - dobrze, że pokazałaś jak Carexy przycinasz, będzie mi łatwiej z moimi, są brzydkie po zimie więc planuje radykalne cięcie, choć jeszcze troszkę poczekam bo u nas Górny a nie Dolny Śląsk, jednak zimniej trochę.
iwka 12:13, 11 mar 2018

pierwszy raz skubałam ID,były małe więc szybko szło,w kolejnym roku przycięłam tylko końcówki efekt słaby bo później i tak usychały. W ubiegłym roku przycięłam już bardziej ale stwierdziłam ze za mało jeszcze. Brzydko wyglądały takie usychające i sterczące liście, młode nie do końca je zakryły. W tym roku przytnę bardzo nisko,tylko muszę odpowiedni moment złapać, tzn wtedy jak już widać że rosną