Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Toszka 15:45, 20 wrz 2018

polinka napisał(a)

Dzięki Olik

Doświadczenia nie mam bo nie dzieliłam ale wczoraj wyczytałam, że wszytskie nasze rodzime trawy można spokojnie jesienią dzielić
Też przymierzam sie do podziału KF .

Mam poniekąd doświadczenie z podziałem caerulea 'Heidebraut. Połowę obkopałam bardzo głęboko. I tylko połowę wycięłam nie ruszając reszty. Zrobiłam to na wiosnę, jak tylko zaczęła się zielenic przy ziemi.
I matka i córka doskonale zniosły podział.
Natomiast druga kępa przesadzana na jesieni 3 sezon nie może się pozbierać

Wiem, że różne molinie różnie znoszą dzielenie i przenosiny. Warto jest poobserwować z uwzg. gleby i stanowiska.
iwonkap 16:06, 20 wrz 2018

Dziękuję za kostki, super Mam pytanko o patent Toszki - do kiedy max można wykonywać cięcia ?
Toszka 16:15, 20 wrz 2018

Iwonko, pytanie zasadnicze czy cięcie formujące czy pobudzające?

*Jeśli formujące to można jeszcze ciąć i wygładzać.

*Jeśli ma być pobudzające to proponuję nie ciąć teraz, a dopiero wiosną przyciąć by młode odrosty strzeliły z wielką mocą.

*Dla zagęszczenia uformowanej bryły jeszcze inaczej się tnie - po wypuszczeniu wiosennych przyrostów tniemy co 3-6 tygodni przez cały sezon.

*Natomiast młode cisy, zakorzenione tniemy starannie gałązka po gałązce. Każda gałązka musi być przycięta. Wszystko po to by nabrały miśkowego pokroju.
iwonkap 16:49, 20 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Iwonko, pytanie zasadnicze czy cięcie formujące czy pobudzające?

*Jeśli formujące to można jeszcze ciąć i wygładzać.

*Jeśli ma być pobudzające to proponuję nie ciąć teraz, a dopiero wiosną przyciąć by młode odrosty strzeliły z wielką mocą.

*Dla zagęszczenia uformowanej bryły jeszcze inaczej się tnie - po wypuszczeniu wiosennych przyrostów tniemy co 3-6 tygodni przez cały sezon.

*Natomiast młode cisy, zakorzenione tniemy starannie gałązka po gałązce. Każda gałązka musi być przycięta. Wszystko po to by nabrały miśkowego pokroju.

Czyli jeśli dobrze rozumiem to dla moich cisów sadzone jesienią 2017- te same co u polinki- ktore mają tworzyć żywopłocik pkt 2-4 mnie obowiązują, czyli teraz nie ciąć już, zacząć od wiosny i ciąć co 3-6 tygodni gałązka po gałązce, tak ? tylko czy 2 i 3 jednocześnie można zastosować ?
Toszka 20:15, 20 wrz 2018

Tak - kombinacja pkt 2 i 3
polinka 11:34, 21 wrz 2018

beata_m napisał(a)

teraz już wszystko dla mnie jasne bardzo dziękuję za pomoc

pięknie Masz Polinko ... uwielbiam taki porządek na rabatach

Zmobilizowałaś mnie Beatko Nie ma za co!

polinka 11:38, 21 wrz 2018

Monia81 napisał(a)

no to jeżeli dobrze zrozumiałam... to przykre to...
Poli mam jeszcze pytanko odnośnie tych kostek przy grabach, w jakiej odległości od graba były sadzone cisy i jaki wymiar ma ta kostka i co ile te cisy od siebie som, no i jaki to typ cisa?, wiem dużo pytań, ale myślę o czymś takim na przodzie domu buziaki

Cis Hoseri, posadzony mam 35 cm od graba. Kostka ma 70x70 i cisy posadzone co 35cm.
polinka 11:39, 21 wrz 2018

DorKa napisał(a)
o jak ja lubię taki porządeczek na rabatach Pięknie. Jak wysoko zamierzasz prowadzić te cisy przed hortensjami ?

Dorka, ja też Męczę się w bałaganie...
Żywopłotek planuję prowadzić na max 45-50 cm.
polinka 11:44, 21 wrz 2018

mirela napisał(a)
Ślicznie u Ciebie
Gdzie znajdę Toszki patent na cięcie cisów ? Mam ich około 30 - pod klonami Flamingo. W sumie nie do końca miałam wyobrażenie jak je ciąć. Pierwotnie miały tworzyć coś w rodzaju poduchy u stóp klonów. Mam je nieco starsze, większe i powoli zaczynają mi się łączyć (pod każdym klonem 4 sztuki). Czy u Ciebie też docelowo się mają połączyć ?
A tym Grackiem to jakaś katastrofa . Ja będzie dzielić jesienią albo wiosną - mam 7-mio letnie, ogromne kępy. ale to stary, dobry gracek - nigdy nie miał kwiatostanów.

Mirelko, wszystkie moje cisy i te w kostkach i te w żywopłociku mają się docelowo połączyć i utworzyć zwarty monolit
Patent na cięcie znajdziesz na tej stronie u góry Toszka szczegółowo opisała.

Takie "stare" trawy warto odmładzać i nie dopuscić do zamierania kęp. Jeszcze przed modą na trawy były duże szanse na kupno niepomylonych odmian. Dzisiaj to ruletka
polinka 11:45, 21 wrz 2018

anka_ napisał(a)

Piękne. Ja też cięłam według rady Iwonki. I ile się naklęłam i ile razy rzucałam sekatorem ze zniechęcania tnąc 50 m żywopłotu to moje... Ale zagęściły się ładnie. Nie są takie piękne grubaski jak twoje, ale i forma wyjściowa była inna.

Aniu, 50 m nie zazdroszczę... choć jak porównać z czyszczeniem smaragdów to o 100 razy bardziej wolę ciąć cisa Nawet gałazka po gałązce