Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 11:50, 21 wrz 2018

Toszka napisał(a)

Mam poniekąd doświadczenie z podziałem caerulea 'Heidebraut. Połowę obkopałam bardzo głęboko. I tylko połowę wycięłam nie ruszając reszty. Zrobiłam to na wiosnę, jak tylko zaczęła się zielenic przy ziemi.
I matka i córka doskonale zniosły podział.
Natomiast druga kępa przesadzana na jesieni 3 sezon nie może się pozbierać

Wiem, że różne molinie różnie znoszą dzielenie i przenosiny. Warto jest poobserwować z uwzg. gleby i stanowiska.

Dziwna sprawa z tymi moliniami... Wydaje mi sie, że wszystko zależy od odmiany chociaż też czas podziału ma znaczenie.
NA wiosnę dzieliłam Moorhexe i KF, obie wykopywałam i całe dzieliłam. Moorhexe do dzisiaj nie może sie pozbierać, natomiast KF rewelacyjnie sobie poradził.
Tak jak piszesz-trzeba ekperymentować i obserować.
polinka 11:52, 21 wrz 2018

Tak po cichutku szepnę, że prawdopodobnie jutro ukończymy altanę...dzisiaj malowanie na drugi raz, jutro sprzątanie i modlę się o koniec
beata_m 12:18, 21 wrz 2018

polinka napisał(a)
Tak po cichutku szepnę, że prawdopodobnie jutro ukończymy altanę...dzisiaj malowanie na drugi raz, jutro sprzątanie i modlę się o koniec

o kurcze!!!!!!!!!!!!!! uwielbiam to uczucie, kiedy widać już koniec i można się cieszyć efektemi
Monia81 13:09, 21 wrz 2018

polinka napisał(a)

Cis Hoseri, posadzony mam 35 cm od graba. Kostka ma 70x70 i cisy posadzone co 35cm.

Dzięki bardzo fajnie, że altanka już na ukończeniu, na pewno będzie super buziaki
Agi2006 13:39, 21 wrz 2018

polinka napisał(a)

Cis Hoseri, posadzony mam 35 cm od graba. Kostka ma 70x70 i cisy posadzone co 35cm.

Polinko a jaki szeroki planujesz ten zywopłot? Pytam bo ja swój o wys. 40cm i szer. 35cm planowałam z hilli ale Toszka mi odradziła wskazując repandensa.

I czekam na zdjęcia altanki . Juz czuję ,że chętnie bym w niej posiedziała
waldek727 14:02, 21 wrz 2018

polinka napisał(a)

Niestety z Grckami zrobił się problem i coś czuję, że szybko to się nie zmieni

Zmieni się jak kupując Gracillimusy poprosimy producenta lub handlowca o przedstawienie certyfikatu. A tu już pod niejednym nózki się ugną, nie mówiąc już o sprzedawcach z allegro.
isia33 17:14, 21 wrz 2018

Z moliniami faktycznie jest różnie. KF i Variegata u mnie zebrały się od razu. I te dzielone wiosną i te z jesieni. Zresztą KF to jedna z moich największych ogrodowych miłości. Moorhexe zbiera się wolniej, ale zbiera. Natomiast ED już drugi sezon nie może dojść do siebie. Poza tym trochę mnie denerwuje, bo okropnie się pokłada na boki. Też tak macie?
polinka 19:29, 21 wrz 2018

beata_m napisał(a)

o kurcze!!!!!!!!!!!!!! uwielbiam to uczucie, kiedy widać już koniec i można się cieszyć efektemi

Ja też Beatko Czekamy już na koniec bo zmęczenie daje znać o sobie.
polinka 19:32, 21 wrz 2018

Agi2006 napisał(a)

Polinko a jaki szeroki planujesz ten zywopłot? Pytam bo ja swój o wys. 40cm i szer. 35cm planowałam z hilli ale Toszka mi odradziła wskazując repandensa.

I czekam na zdjęcia altanki . Juz czuję ,że chętnie bym w niej posiedziała

Szerokość podobna jak u Ciebie Agnieszko
Altanka pomalowana na drugi raz.
polinka 19:39, 21 wrz 2018

waldek727 napisał(a)

Zmieni się jak kupując Gracillimusy poprosimy producenta lub handlowca o przedstawienie certyfikatu. A tu już pod niejednym nózki się ugną, nie mówiąc już o sprzedawcach z allegro.

Waldku, jeden poprosi, stu nie i dalej będzie podobna sytuacja...
Myślę, że warto o tym głośno mówić, aby sprzedawcy mieli świadomość, że ogrodnicy są coraz bardziej rozeznani w temacie. Niestety, mam sygnały, że podobna sytuacja zaczyna się dziać z pewną rozplenicą...