Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

malgol 11:56, 10 paź 2018

Matko, to mamy tu takie działy??
11:59, 10 paź 2018
Toszka napisał(a)

Mamy taki dział fotorelacje - pielęgnacja roślin i pokazywałam już 2014 roku patent na odkurzacz. Fakt, ten dział powinien być w "Ogrodzie", a nie w liściastych. Podobnie jak dział "podwiązywania hortensji".

Worek nie zapełni się bardzo szybko? U mnie pewnie było by: jedna tuja - jeden worek, muszę też się zebrać za czyszczenie
beata_m 12:00, 10 paź 2018

Toszka napisał(a)

Mamy taki dział fotorelacje - pielęgnacja roślin i pokazywałam już 2014 roku patent na odkurzacz. Fakt, ten dział powinien być w "Ogrodzie", a nie w liściastych. Podobnie jak dział "podwiązywania hortensji".

super przetestuje na pewno wkrótce
polinka 12:13, 10 paź 2018

effka napisał(a)

Przyznam się że szmaragdy najmniej podlewalam, na wiosnę chcę założyć linię kroplującą wzdłuż żywopłotu.

Dobry pomysł z automatycznym podlewaniem! Ja może chociaż jakiś wąż z dziurami położę bo opócz tego suszu dwa smaragdy już mi usychają...Duże, 2 metrowe drzewa
polinka 12:14, 10 paź 2018

frezja napisał(a)

Mniejszy ? niemożliwe jakie masz jeszcze drzewka ?

5 grabów Koniec drzew Na wiosnę dojdą jeszcze 3...
polinka 12:15, 10 paź 2018

frezja napisał(a)

O, matkooo ja po 10 miałam dość. Trzepałam grabiami

Nie ukrywam, że to moja najmniej lubiana czynność ogrodowa
polinka 12:16, 10 paź 2018

waldek727 napisał(a)

Gracillimusy jeszcze nie kwitną. W tej chwili mają nabrzmiałe kolby kwiatostanowe i pierwsze kwiatostany powinny przy sprzyjającej aurze pojawić się po 20 października. To dla nas nie lada gratka i potwierdzenie tego, że przy sprzyjającej wiośnie i jesieni Gracillimusy w polskich warunkach zawieszają swoje wiechy na przełomie października i listopada.

Wczoraj przeżyłam szok w drugim ogrodzie...Wszystkie miskanty będą kwitły Variegatus już wypuszcza różowe kwiaty.
polinka 12:17, 10 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Moje maja właśnie nabrzmiałe kolby czekam na kwiatostany

Nie lada gratką to będzie dla miłośnków kwitnących miskantów
polinka 12:18, 10 paź 2018

Agi2006 napisał(a)

Waldek no własnie ja mam te nabrzmiałe kolby i z niektórych wystają takie małe na 1cm kotki. spektakl dopiero się zacznie jak pogoda dopisze

Póki co prognozy są optymistyczne Tzn dotyczące temperatur bo brak deszczu nie jest dobry.
polinka 12:23, 10 paź 2018

Toszka napisał(a)
Jedno co pocieszające z tym suszem ze szmaragdów, to, to, że ładnie się kompostuje przełożone obornikiem lub kompostem. A jak gnojówką się zleje to do wiosny efekt murowany. Oby tylko za grubych warstw nie dawać.

Na szczęście mam więcej cisów niż tuj, a cisów nie trzeba czyścić.

A ja nie do końca jestem zadowolona z kompostownania suszków ze smaragdów.
Likwidowałam teraz kompostownik, który zakłądaliśmy 4 lata temu i nie do końca były przekompostowane. Myślę, że to wynik tego, że kompostownik był jednokomorowy i z przerzucaniem nie dochodziłam do samego spodu.

Jestem przed decyzją co wybrać na kontynuację żywopłotu smaragdowego w drugim ogrodzie...