Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 12:36, 10 paź 2018

beata_m napisał(a)

czemu mnie nigdy nie przyszło do głowy wyczyścić bukszpany, dzięki dziewczyny za jak zwykle cenną wskazówkę pożyczę od męża odkurzacz może nie będzie sknera

Mój eM wylicza mi stawkę godzinową za wypożyczenie
polinka 12:36, 10 paź 2018

Toszka napisał(a)

Mamy taki dział fotorelacje - pielęgnacja roślin i pokazywałam już 2014 roku patent na odkurzacz. Fakt, ten dział powinien być w "Ogrodzie", a nie w liściastych. Podobnie jak dział "podwiązywania hortensji".

Toszka, ty byś mogła miliony zarobić za te swoje rady!
polinka 12:37, 10 paź 2018

malgol napisał(a)
Matko, to mamy tu takie działy??

Też sobie o tym dopiero przypomniałam
polinka 12:38, 10 paź 2018

MonikA napisał(a)

Worek nie zapełni się bardzo szybko? U mnie pewnie było by: jedna tuja - jeden worek, muszę też się zebrać za czyszczenie

W moim nie muszę używać worka
polinka 12:39, 10 paź 2018

malgol napisał(a)

Toszko, nie mogę znaleźć tego wątku "Podwiązywanie hortensji"...podesłałabyś mi link ?Może u mnie żeby Gospodyni nie zaśmiecać?

Moze być u mnie Nie ma najmniejszego problemu
polinka 12:41, 10 paź 2018

Monia81 napisał(a)

Poli ja już drugi sezon po zebraniu i zmieleniu przez odkurzać do liści tych suszków z thujek, wysypuję spowrotem pod thuje, nie wiem czy dobrze czy źle, ale smaragdom nic się nie dzieje i są zdrowe pozdrawiam

O dzięki! NA chłopski rozum to podobna sprawa jak z lisćmi, więc powinno być ok.

Buziaki
Toszka 12:46, 10 paź 2018

malgol napisał(a)

Toszko, nie mogę znaleźć tego wątku "Podwiązywanie hortensji"...podesłałabyś mi link ?Może u mnie żeby Gospodyni nie zaśmiecać?

podwiązywanie wysokich hortensji

MonikA napisał(a)

Worek nie zapełni się bardzo szybko? U mnie pewnie było by: jedna tuja - jeden worek, muszę też się zebrać za czyszczenie

Tuj nie próbowałam nawet klekotem odkurzać, bo to zwykły "domowy" odkurzacz. W domu nie używam, bo jak wspomniałam okropny z niego rozpylacz kurzu. Używam worek fabryczny, wielokrotnego uzytku. Od dołu ma klips i łatwo wysypać liście.

polinka napisał(a)

A ja nie do końca jestem zadowolona z kompostownania suszków ze smaragdów.
Likwidowałam teraz kompostownik, który zakłądaliśmy 4 lata temu i nie do końca były przekompostowane. Myślę, że to wynik tego, że kompostownik był jednokomorowy i z przerzucaniem nie dochodziłam do samego spodu.

Jestem przed decyzją co wybrać na kontynuację żywopłotu smaragdowego w drugim ogrodzie...

Za gruba warstwa była. I pewnie monolityczny susz, bez wilgoci. U mnie jak partiami wrzucam na kompost, to od razu widłami równomiernie rozsuwam i przesypuję wilgotnym kompostem. Warstwa po warstwie. Czasami daję warstwę świeżo skoszonej trawy. I pamiętam o zlaniu wodą. Mam 3 komory kompostu, to co 3-4 miesiące siłą rzeczy przerzucam z komory do komory. I gnojówką kompost zlewam. W tym roku tez kompost przesuszyłam

I o suszu pod tujami.
Problem jest taki, że pod nimi zazwyczaj jest sucho i susz wegetuje zamiast się kompostować.

polinka 12:54, 10 paź 2018

Kilka zdjęć na szybko i uciekam robić dynki

Po trawie nie widać jesieni...tylko liście mogą o tym świadczyć,że to już nie lato.

Trawiszcza również idealne

polinka 12:55, 10 paź 2018

Buziaki dla wszystkich, którzy pracę w ogrodzie traktują jak odpoczynek

beata_m 12:58, 10 paź 2018

polinka napisał(a)

Mój eM wylicza mi stawkę godzinową za wypożyczenie

nie pisz takich rzeczy Polinka ... jeszcze mój przeczyta a po ostatnim razie jak wyciągałam korę z kamieni jego odkurzaczem i tak mi kamień utknął, że nie dałam rady i musiałam się przyznać do czego używałam ... to mi naliczy trzykrotną stawkę!!!!