Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 16:58, 17 sty 2019

Mira104 napisał(a)
Powiem Polinko, że jestem w lekkim szoku, że tak szybko wycinałaś miskanty i turzyce tak nisko tniesz. Ja to się bawiłam listek, po listki, ale teraz to je ciachnę. Trochę się obawiam o moje miskanty, bo żywopłot z tui jest jeszcze mały i w tamtym roku musiałam dokupić kilka sztuk, bo przemarzły.

A wiesz Mirko, że w niektórych szkółkach miskanty wycinają już na jesień?
W ramach eksperymentu w listopadzie wycięłam po jednym ML i Gracku. Zobaczymy czy przeżyją i czy może szybciej wystartują
A te swoje, młode miskanty zabezpieczyłaś na zimę? Warto choć trochę okryć korzenie grubszą warstwą kory.
polinka 17:00, 17 sty 2019

Aldona40 napisał(a)
Witaj Polinko

Czy ja dobrze pamiętam, że jesteś z Doliny Baryczy (bo ja też)

Ogród masz piękny, cudne hortensje i trawy. Zauważyłam, że obcinasz carexy? Ja ich jeszcze nigdy nie obcinałam, tylko wyrywałam te suche. Nie wiem czy mam je teraz obciąć czy nie?

Pozdrawiam

Cześć Aldonko Tak, dobrze pamiętasz Więcej napiszę na pw.

Carexy co roku obcinam nisko ponieważ mam ich za dużo aby wyrywać tylko te suche A tak po dwóch miesiącach od ścięcia mam nowe, piękne, zielone turzyce.

Pozdrawiam ciepło
polinka 17:03, 17 sty 2019

Mariposa napisał(a)
Polinko, zauroczona trawami w Waszych ogrodach (nie ukrywam, że Twój też w dużym stopniu się do tego przyczynił ), a także dzięki podpowiedziom Dziewczyn, postanowiłam posadzić u siebie kilka z nich. Mój wybór padł na: miskanta Grcillimusa, seslerię jesienną, rozplenicę Hammeln i hakonechloa.
Czy którąś z nich można wysiać i mieć swoje sadzonki? (wybacz to pytanie początkującej )

Elu, niestety żadnej z tych traw nigdy nie wysiewałam. PRobowałam kiedyś z rozplenicą ale inną niż Hameln i niestety nie powtórzyła cech rośliny matecznej.
polinka 17:37, 17 sty 2019

Nadszedł czas planowania

Ceglana ściana będzie odnowiona na biało
Paleta z drewnem zniknie, cisy przed warzywnikiem również.

Podwyższone miejsce wysypane korą to przyszła rabata z brzozami i rozplenicami choć jeszcze cały czas się zastanawiam czy brzozy, czy graby...ale na bank któreś z tych drzew plus LadyU

Mam dwa problemy.
-przed altaną planujemy chodnik/ścieżkę (od początku zdjęcia do ceglanej ściany) z kostki granitowej? Czy takie połączenie płyt betonowych, które są w altanie ze średnią kostką graniową będzie ok? Dodam,że wszystkie nawierzchnie w ogrodzie planujemy właśnie z takiej kostki.

-pomiędzy cisami żywopłotowymi po prawej stronie a tą planowaną rabatą z drzewami i trawami jest różnica 30 cm. Myślimy w tym miejscu nad murkiem oporowym też z kostki granitowej tylko czy to nie będzie dziwnie wyglądać? Chodzi mi o te cisy, które będą niżej??

Co myślicie?

makadamia 17:49, 17 sty 2019

Carexy co roku obcinam nisko ponieważ mam ich za dużo aby wyrywać tylko te suche A tak po dwóch miesiącach od ścięcia mam nowe, piękne, zielone turzyce.)

Po dwóch miesiącach?! To ja chyba jednak bede bawiła się z suchym. Nie mam tych carexow tak dużo, to dam rade

Laczenie kostki z płytami mnie nie przeszkadza A cisy w dołku powinny być niezauważalne jak rabata dojrzeje
polinka 17:57, 17 sty 2019

makadamia napisał(a)

Po dwóch miesiącach?! To ja chyba jednak bede bawiła się z suchym. Nie mam tych carexow tak dużo, to dam rade

Laczenie kostki z płytami mnie nie przeszkadza A cisy w dołku powinny być niezauważalne jak rabata dojrzeje

Przy małej ilości można się bawić

Asia, a nie wydaje Ci się, że ten murek oporowy będzie nienaturalnie wyglądał? Bo tam nie będzie żadne przejścia itd...tylko murek i zaraz cisy...
makadamia 18:06, 17 sty 2019

Ale dobrze rozumiem, że z altany będzie widać tylko górę tego murka? A potem rośliny na rabacie go zaslonia?
Zresztą, czy masz jakieś inne rozwiązanie dla tego spadku?
polinka 18:34, 17 sty 2019

makadamia napisał(a)
Ale dobrze rozumiem, że z altany będzie widać tylko górę tego murka? A potem rośliny na rabacie go zaslonia?
Zresztą, czy masz jakieś inne rozwiązanie dla tego spadku?

Tak, dobrze rozumiesz
No właśnie nie mam...a Ty nie masz jakiejś innej wizji?
makadamia 19:12, 17 sty 2019

No nie
anna_t 19:31, 17 sty 2019

A gdyby rabate z brzozami zrobic na rowni z tarasem a sciezka i cisy nizej?