Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

leon60 13:56, 18 sty 2019

polinka napisał(a)

Od altany do cisów jest 290 cm plus 30 cm od cisów do siatki.

Mam tylko takie stare zdjęcie gdzie widać całość...
Przed altaną zaznaczyłam w którym miejscu mają być drzewa.
Nie będą w jednej linii z grabami, które już są.

Będą tutaj na wysokości gdzie stoi psiak.

Z wyborem mam problem marzą mi się brzozy, nawet bardzo ale już eM się zastanawiał czy czy do ciętych grabów będą pasować lużne pokrojem Doorenbosy...
Też myślę nad tym, czy wybierając brzozy nie zrobią mi się osobne pokoje w ogrodzie? Tutaj w pierwszej części mam graby i smaragdy, w drugiej brzozy i cisy? Nawet traw nie będzie tych samych i tak naprawdę to nie będzie niczego roślinnego co by łączyło w spójną całość...

Boszzz, jak ja nie lubię planowania

Jak dla mnie u Ciebie brzozy nie bardzo pasuja... Ogrod to tak naprawde jeden dlugi odcinek i tylko jeden gatunek drzew mi tu gra by laczyl calosc ale to tylko moje odczucia zrob jak Ci w duszy gra.
Tez nie przepadam za planowaniem a u siebie tez musze pomyslec..
makadamia 14:00, 18 sty 2019

Ha! Niezły before i .... in the middle of

Myślę, że będzie dobrze
makadamia 14:12, 18 sty 2019

polinka napisał(a)

Z wyborem mam problem marzą mi się brzozy, nawet bardzo ale już eM się zastanawiał czy czy do ciętych grabów będą pasować lużne pokrojem Doorenbosy...
Też myślę nad tym, czy wybierając brzozy nie zrobią mi się osobne pokoje w ogrodzie? Tutaj w pierwszej części mam graby i smaragdy, w drugiej brzozy i cisy? Nawet traw nie będzie tych samych i tak naprawdę to nie będzie niczego roślinnego co by łączyło w spójną całość...

Boszzz, jak ja nie lubię planowania

A ja uwielbiam

I od dzisiaj przestaję narzekać że moja działka mała i wąska.
Ty zwykle wstawiasz takie ładne zdjęcia, że człowiek ani się domyśla, jakie trudne miałaś warunki wyjściowe! Pełen szacun dla Ciebie!

Co do drzew i spójności powtórzę, co napisała Ola: zrób jak Ci w duszy gra.
Bo ja właśnie poszłabym w oddzielne pokoje.
Lubię spójność w ogrodzie rozumianą jako jedność stylu ale niekoniecznie rozciąga się to na konsekwencję w doborze roślin
makadamia 14:28, 18 sty 2019

Poli, wybacz jeśli mieszam, ale w sumie dlaczego od murku zostawiasz sobie aż 110 cm? Żywopłot zajmie nie więcej niż 80. Te 30 to "dostęp techniczny"?
Bo tak patrzę na te zdjęcia i patrzę, i też się zaczynam zastanawiać...
polinka 14:57, 18 sty 2019

leon60 napisał(a)

Jak dla mnie u Ciebie brzozy nie bardzo pasuja... Ogrod to tak naprawde jeden dlugi odcinek i tylko jeden gatunek drzew mi tu gra by laczyl calosc ale to tylko moje odczucia zrob jak Ci w duszy gra.
Tez nie przepadam za planowaniem a u siebie tez musze pomyslec..

Olik, te brzozy to takie moje małe marzenie Uwielbiam tą białą korę ale na szczęście jest jeszcze drugi ogród i tam mogę sp[ełnić tą swoją zachciankę
Tutaj musi mi wszystko grać i patrząc się na całosć nie mogę zgrzytać zębami a podejrzewam, ze tak by było z Doorenbosami.

A co planujesz u siebie? Jak dobrze pamietam to wspominałaś o powiększeniu rabaty na przodzie?
polinka 14:58, 18 sty 2019

makadamia napisał(a)
Ha! Niezły before i .... in the middle of

Myślę, że będzie dobrze

Cieszą mnie Twoje słowa Asiu i mam nadzieję, że i ja będę zadowolona
polinka 15:02, 18 sty 2019

makadamia napisał(a)

A ja uwielbiam

I od dzisiaj przestaję narzekać że moja działka mała i wąska.
Ty zwykle wstawiasz takie ładne zdjęcia, że człowiek ani się domyśla, jakie trudne miałaś warunki wyjściowe! Pełen szacun dla Ciebie!

Co do drzew i spójności powtórzę, co napisała Ola: zrób jak Ci w duszy gra.
Bo ja właśnie poszłabym w oddzielne pokoje.
Lubię spójność w ogrodzie rozumianą jako jedność stylu ale niekoniecznie rozciąga się to na konsekwencję w doborze roślin

Dziękuję bardzo ale przyznam szczerze, że drugi raz byśmy się na to zdecydowali, wiedząc ile pracy nas czeka...Teraz na szczęście jesteśmy już bliżej niż dalej i zaczyna to jakoś wyglądać ale początki były depresyjne.

polinka 15:06, 18 sty 2019

makadamia napisał(a)
Poli, wybacz jeśli mieszam, ale w sumie dlaczego od murku zostawiasz sobie aż 110 cm? Żywopłot zajmie nie więcej niż 80. Te 30 to "dostęp techniczny"?
Bo tak patrzę na te zdjęcia i patrzę, i też się zaczynam zastanawiać...

Możesz mieszać
To 110 cm samo tak wyszło, ponieważ ten uskok gdzie będzie murek oporowy właśnie jest w takiej odległości od siatki. Kiedyś to wszystko było na jednym poziomie ale jak zakładaliśmy nową siatkę to trzeba było dokopać się do podmurówki i do takiego momentu (właśnie tych 110 cm od siatki) wybraliśmy ziemię.
makadamia 15:18, 18 sty 2019

A nie dałoby się dosypać ziemi na rabatę i przesunąć ten murek bliżej cisów? Bo murek mi nie przeszkadza, ale ten duży odstęp od cisów do rabaty może faktycznie dziwnie wyglądać.

Popatrz:
taki jest plan obecnie (szerokość ścieżki przy altanie oszacowałam na oko)

a tak by to wyglądało, gdyby murek przesunąć bliżej cisów:

Tylko wtedy ten murek wypadałoby zrobić szerszy, tak na ok. 30 cm, żeby można było po nim chodzić jak trzeba będzie te cisy ciąć.

Druga opcja, tańsza i łatwiejsza, to po prostu pozwolić urosnąć tym cisom do 100 cm szerokości
Ale czy nie szkoda miejsca na rabatę?
leon60 15:36, 18 sty 2019

polinka napisał(a)

Olik, te brzozy to takie moje małe marzenie Uwielbiam tą białą korę ale na szczęście jest jeszcze drugi ogród i tam mogę sp[ełnić tą swoją zachciankę
Tutaj musi mi wszystko grać i patrząc się na całosć nie mogę zgrzytać zębami a podejrzewam, ze tak by było z Doorenbosami.

A co planujesz u siebie? Jak dobrze pamietam to wspominałaś o powiększeniu rabaty na przodzie?

Jak Cie znam to mysle ze moglabys zgrzytac i szybko bys wymieniala
Tak o ta rabate chodzi między innymi ale obawiam sie ze z mala na wiosne bedzie ciezko cokolwiek zrobic..