Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 16:26, 18 sty 2019

makadamia napisał(a)
A nie dałoby się dosypać ziemi na rabatę i przesunąć ten murek bliżej cisów? Bo murek mi nie przeszkadza, ale ten duży odstęp od cisów do rabaty może faktycznie dziwnie wyglądać.

Popatrz:
taki jest plan obecnie (szerokość ścieżki przy altanie oszacowałam na oko)

a tak by to wyglądało, gdyby murek przesunąć bliżej cisów:

Tylko wtedy ten murek wypadałoby zrobić szerszy, tak na ok. 30 cm, żeby można było po nim chodzić jak trzeba będzie te cisy ciąć.

Druga opcja, tańsza i łatwiejsza, to po prostu pozwolić urosnąć tym cisom do 100 cm szerokości
Ale czy nie szkoda miejsca na rabatę?

Asia, zadziwiasz mnie! Widziałam, że w projektowaniu też ostro u dziewczyn działasz Szacunek, że to wszystko ogarniasz!!!

Ziemię oczywiście można dosypać, z tym nie ma problemu.
Wymiary jak najbardziej oddają rzeczywistość

Zastanawiam się czy przybliżenie murka bliżej cisów wpłynie na lepszą wizualność tego miejsca? Jeśli tak to jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem.
Rabata ma 1m szerokości i na niej będą w rzędzie 3 graby i pomiędzy nimi rozplenice. Miejsca więcej na nią nie potrzebuję bo na pewno nic innego tu nie będzie rosło Ale jeśli poszerzenie jej korzystnie wpłynęłoby na proporcje to będę na tak.
Za 100 cm szerokości żywopłot cisowy podziękuję

polinka 16:31, 18 sty 2019

leon60 napisał(a)

Jak Cie znam to mysle ze moglabys zgrzytac i szybko bys wymieniala
Tak o ta rabate chodzi między innymi ale obawiam sie ze z mala na wiosne bedzie ciezko cokolwiek zrobic..

Dobrze mnie znasz Dzięki Ola! Chyba potrzebowałam potwierdzenia...
eM też zadowolony...

Podejrzewam, że Mała już będzie chciała pomagać w ogrodzie
Chodzi już?
Gruszka_na_w... 19:24, 18 sty 2019

Zgodzę się z Asią, że przed altanką wcale nie musza rosnąć graby. Ten zakątek jest trochę ukryty, kiedy się patrzy od strony domu. Nie trzeba zachowywać 100 % spójności gatunkowej.
Brzozy będą lżejsze w odbiorze niż cięte graby. Ich listki reagują na najmniejszy podmuch wiatru, dają piękny ażurowy cień, a graby będą trochę wyglądały jak sztywne pałki. A przecież tuż obok będzie "kącik wyluzowania".
Mam podejrzenie, że to właśnie z tego powodu Twoja podświadomość podsunęła Ci te brzózki.
A jesienią, kiedy nie będzie już liści, pnie będą zdobiły ten zakątek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 20:00, 18 sty 2019

polinka napisał(a)

Zastanawiam się czy przybliżenie murka bliżej cisów wpłynie na lepszą wizualność tego miejsca? Jeśli tak to jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem.
Rabata ma 1m szerokości i na niej będą w rzędzie 3 graby i pomiędzy nimi rozplenice. Miejsca więcej na nią nie potrzebuję bo na pewno nic innego tu nie będzie rosło Ale jeśli poszerzenie jej korzystnie wpłynęłoby na proporcje to będę na tak.
Za 100 cm szerokości żywopłot cisowy podziękuję

Polinko, co miałam powiedzieć, to powiedziałam - teraz Ty popatrz, podumaj i zdecyduj, czy warta skórka wyprawki czy nie.

Sądząc pod dotychczasowych efektach pracy, podejmiesz słuszną decyzję
Wiolka5_7 20:01, 18 sty 2019

polinka napisał(a)

Olik, te brzozy to takie moje małe marzenie Uwielbiam tą białą korę ale na szczęście jest jeszcze drugi ogród i tam mogę sp[ełnić tą swoją zachciankę
Tutaj musi mi wszystko grać i patrząc się na całosć nie mogę zgrzytać zębami a podejrzewam, ze tak by było z Doorenbosami.

A co planujesz u siebie? Jak dobrze pamietam to wspominałaś o powiększeniu rabaty na przodzie?

O Doorenbosach też marzę, ale nie mam miejsca ,bo bym sadziła

Ja też mam kolumnowe drzewa i zaplanowaną mam do nich glediczję Sunburst dla przełamania tych kolumnowych form
HannaR 20:10, 18 sty 2019

Ja zrobiłabym coś takiego, żeby poszerzyć optycznie tę rabatę.

I dałabym brzozy.
Mariposa 20:54, 18 sty 2019

Naprawdę nie lubisz planowania, Polinko? To mnie trochę pocieszyłaś, bo dla mnie to też mordęga
Nie za bardzo pomogę, ale będę kibicować. Podoba mi się pomysł Hani.
sylwia_slomc... 21:15, 18 sty 2019

Mega pracę włożyliście w zmianę tego miejsca
mikina34 21:53, 18 sty 2019

Mnie się też pomysł Hani podoba, luźna kompozycja zwiewnych brzóz będzie dobrze korelowala z kącikiem relaksacyjnym ha, się wymądrzyłam
Wendy79 00:46, 19 sty 2019

Witaj Ogrodniczko, która działałaś w styczniowym ogrodzie
Ruch się zrobił na wątku, więc przybiegłam. Niewiele wiem o planowaniu ogrodu, ale wybrałabym graby ( mimo miłości do brzóz), przysunęłabym też murek do cisów, tak jak pisze Asia.
Miałam nadzieję, że szybki początek sezonu, ale w prognozach długoterminowych, mróz aż do końca lutego... Sama nie wiem, jak to wytrzymam, gdy się sprawdzi. Ściskam