Ja niestety jeszcze nie mam swojego ogrodu na ogrodowisku. Mój wymarzony ogród jest narazie w planach, bo aktualny cięzko ogrodem nazwać Podglądam różne pomysły i rozwiązania u innych Czeka mnie jeszcze dużo pracy, żeby coś ciekawego zaczęło się dziać.
Mam jeszcze jedno pytanie: Jaką szerokość trzeba sobie zostawić na tuje? W sensie w jakiej odległości od ogrodzenia sadzić i jakie szeroki urosną?
hehe, mi też chodzi po głowie sobotnia wycieczka do Średziny. A jaką chcesz brzozę?
U nas nic ciekawego trawiastego w szkółkach - a jak jest cos, to pojedyncze sztuki widziałam
Szarlotko a może warto założyć wątek i na razie planować sobie swój wymarzony ogród? Póżniej po latach wrócisz sobie do początku i wspomniesz jakie to na początku miałaś rozterki i pytania Może masz już działkę, budujesz się?
Thuje smaragd rosną kolumnowo, nie trzeba ich przycinać, po za poziomym cięciem i są jednymi z najlepszych bez cięcia thujami na żywopłoty. Nie zajmują wiele miejsca. Ja mam posadzone 35 cm od podmurówki i 45 cm. od słupka w ogrodzeniu, liczone od pnia.
Jeszcze nie wiem jaką brzozę, zadzwonię do nich i się wywiem co tam mają. Musi być duża, żeby dawała cień
Trawy podobno na początku września mają się pojawić na Wszewilkach a jakie potrzebujesz?
Zastanawiałam się nad tym - moze się skuszę w najlbliższym czasie W sumie masz rację - później ciekawie będzie wrócić do początków a może też znajdzie się ktoś, kto mi doradzi coś ciekawego.
Jako ostatnia córka zostałam w domu rodzinnym i właśnie kończymy go remontować więc niedługo znajdziemy może trochę czasu na uprzątnięcie ogrodu. Na początek czeka nas wycięcie około 15 dużych świerków (już kilka wycięliśmy wcześniej). I potem mogę zabierać się za przyjemniejsze sprawy
Thuje chciałabym kupić już teraz żeby troszkę podrosły zanim trafią na docelowe miejsce tylko nie wiem czy takie przesadzanie im nie zaszkodzi
aga_pe a nie chcialabyś tych trawek zamówić przez internet np? Widziałam takie na allegro.
Szarlotka skuś się, skuś, tu na pewno ogrodnicy Ci pomogą My również jesteśmy po generalce domu i w tym roku tylko trochę roślin posadziłam aby nie było łyso i oko cieszyło
Thuje chcesz kupić malutkie czy już większe? Jeśli większe to raczej od razu na docelowe miejsce.