Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 08:58, 14 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

Strat w roślinach nie mam. Jedynie mam wrażenie ze podnoszą mi młode bukszpany w zywoplociku i graby (tez młode) w żywopłocie. Daj znać jak coś u Ciebie skutecznie zadziała.

Będę zdawać relację z pola walki.Czytałam też, że nierozcieńczona gnojówka z pokrzyw lub jeszcze lepiej z wrotyczu.
Śniło mi się dzisiaj, że nornice wciągnęłay 1,5 m.smaragdy pod ziemię i tylko czubki im wystawały Teraz się śmieję ale w nocy po przebudzeniu zastanawiałam się czy nie iść do ogrodu i sprawdzić
polinka 08:59, 14 cze 2015

siakowa napisał(a)

Wychodzi ja to ze taniej bedzoe sadzic dorosle rosliny niz mlode kilka razy bo zostana zjedzone....choc i yo pewnie nie pomoże...

Tylko nie wszędzie można dostać takie wypasione rośliny. A co z tymi co chcemy dzielić? Kurcze zawsze coś się przypałęta do tych naszych ogrodów!
polinka 09:01, 14 cze 2015

leon60 napisał(a)

problem w tym gdzie kupić np. wypasione trawy to nie takie proste... non stop chodzę kontroluję, kopce w koło, całe kłosy wyłażą...wodę z olejem leję ale to wszystko doraźnie... zastanawiam się poważnie nad dursbanem....

Ja się boję tego Dursbanu...Madżenka by się zagazowała od tego dziadostwa Nie boisz się o kota??
polinka 09:03, 14 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

A ta woda z olejem tona nornice? A jaki olej i jakie proporcje. A dursban tez w tym celu.. Bom zglupiala

Można zgupnąć od tych wszystkich gryzoni a najgorsze, że mało skutecznych sposobów.
polinka 09:04, 14 cze 2015

leon60 napisał(a)

nie nie , ja o turkuciach pisałam
nornic pozbyłam się kilka lat temu normixem a plaga była że hej

Ola po podaniu tego nornixa nornice wychodziły na powierzchnię aby zdechnąć czy w ziemi padały? Mniej więcej potrafisz określić po ilu dniach zauważyłaś pierwsze padnięte sztuki?
polinka 09:06, 14 cze 2015

MirellaB napisał(a)
U mnie też nornica. Nic nie robię tylko udeptuję podniesioną ziemię, bo nawet nie wiem jak z nimi walczyć. Muszę poczytać

Ekologicznych sposobów jest dużo ale podobno mało skuteczne, Ola poleca nornix ale boję się o psa.
polinka 09:07, 14 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

Dzięki spróbuje chyba bo mnie....

U Zbyszka też czytałam o tej trutce.
polinka 09:08, 14 cze 2015

Kuba napisał(a)
u mnie chyba też nornice niszczą rh...
ale jeszcze się nie chwaliłam- zamieszkał u mnie jeż

Ewka i to jest wiadomość Super! W poprzednim ogrodzie miałam jeżyki.
polinka 09:10, 14 cze 2015

Madzenka napisał(a)

Potwierdzam, po cięciu w słońcu liście brązowieją

U mnie dopiero po 3 miesiącach wracają do życia po tym cięciu w słońcu. W tym roku zostawiam bukszpany już w spokoju tzn. tylko lekkie kosmetyczne cięcie będzie. Muszę dać im czasu na porządne dojście do siebie
polinka 09:10, 14 cze 2015

Iwk4 napisał(a)
Polinko, czym odkażasz nożyce po cięciu buksów ?

Denaturatem