Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 09:19, 13 cze 2015

ren133 napisał(a)
Polinko
Chciałam Cię podpytać o buksiki - 3 szt z tych co kupowałam w kwietniu (te większe) są takie dziwne, mają brunatny nalot nie po całości tylko fragmentami, a jeden z nich ma takie uschnięte końcówki i nie wypuścił przyrostów, są zawiązki takie ciemnozielone ale stoją w miejscu nie rozwijają się. Czy to jakaś choroba czy może mają za sucho czy co innego jeszcze?

Reniu słabo się znam na bukszpanach i chorobach ale z tego co się dowiedziałam to te brązowe, suche listeczki to prawdopodobnie od przycinania w słońcu. U mnie też kilka kulek tak wygląda a dwie nic nowego nie wypuściły.

O tym brązowym nalocie nie słyszałam, zrób zdjęcie i wstaw do wątku o chorobach bukszpanów, pewnie ktoś zdiagnozuje.
Donia72 10:16, 13 cze 2015

Mathildis napisał(a)

Dobrze dmuchałaś do mnie dotarła i troszkę podlała

Oj za słabo dmuchałaś Deszczu nie było.
leon60 17:47, 13 cze 2015

Nornic współczuję ale na pocieszenie dodam, że łatwo i szybko można się ich pozbyć u mnie z kolei turkucie niszczą i podgryzają wszystko co młode posadzę.... ręce mi już opadają
noemi 21:15, 13 cze 2015

Ehhh czytam o nowych szkodnikach ciągle coś … ale to i tak nas nie zrazi do ogrodu …
prace budowlane też się kiedyś skończą i będzie miodzio

nawigatorka 21:49, 13 cze 2015

polinka napisał(a)

Dokładnie tak. To nornica. Zauważyłaś duze straty w roślinach?

Będę walczyć od pon.

Pierwsza rzecz to kulki na mole, druga to miskstura z petów i trzecie to wrotycz.

Strat w roślinach nie mam. Jedynie mam wrażenie ze podnoszą mi młode bukszpany w zywoplociku i graby (tez młode) w żywopłocie. Daj znać jak coś u Ciebie skutecznie zadziała.
siakowa 22:15, 13 cze 2015

leon60 napisał(a)
Nornic współczuję ale na pocieszenie dodam, że łatwo i szybko można się ich pozbyć u mnie z kolei turkucie niszczą i podgryzają wszystko co młode posadzę.... ręce mi już opadają

Wychodzi ja to ze taniej bedzoe sadzic dorosle rosliny niz mlode kilka razy bo zostana zjedzone....choc i yo pewnie nie pomoże...
leon60 22:20, 13 cze 2015

siakowa napisał(a)

Wychodzi ja to ze taniej bedzoe sadzic dorosle rosliny niz mlode kilka razy bo zostana zjedzone....choc i yo pewnie nie pomoże...

problem w tym gdzie kupić np. wypasione trawy to nie takie proste... non stop chodzę kontroluję, kopce w koło, całe kłosy wyłażą...wodę z olejem leję ale to wszystko doraźnie... zastanawiam się poważnie nad dursbanem....
nawigatorka 22:29, 13 cze 2015

leon60 napisał(a)

problem w tym gdzie kupić np. wypasione trawy to nie takie proste... non stop chodzę kontroluję, kopce w koło, całe kłosy wyłażą...wodę z olejem leję ale to wszystko doraźnie... zastanawiam się poważnie nad dursbanem....

A ta woda z olejem tona nornice? A jaki olej i jakie proporcje. A dursban tez w tym celu.. Bom zglupiala
leon60 22:31, 13 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

A ta woda z olejem tona nornice? A jaki olej i jakie proporcje. A dursban tez w tym celu.. Bom zglupiala

nie nie , ja o turkuciach pisałam
nornic pozbyłam się kilka lat temu normixem a plaga była że hej
MirellaB 22:40, 13 cze 2015

U mnie też nornica. Nic nie robię tylko udeptuję podniesioną ziemię, bo nawet nie wiem jak z nimi walczyć. Muszę poczytać