Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Zielona 14:17, 05 lis 2015

Wiesz... wydaje mi się, że nie można porównywać geometrycznych rabat do takich "płynących" jak moje. Łatwiej mi uzyskać przechodzenie jednej plamy w drugą, kiedy mogę sadzić "łezkami". Ogrody "od linijki" mają to do siebie, że gdzieś ta linia się zaczyna i kończy. Na ostro. Ale nie mam odczucia, że Twoje rabaty to wagony. Jest czytelnie, a kolory i gatunki spinają to w całość. Masz rację, że AM doda fajnej miękkości w najniższym piętrze.
katiaxx 14:30, 05 lis 2015

Bardzo ładnie ci wszystko porosło, masz "tłustą" ziemię ? nie wyobrażam sobie że u mnie w dwa lata coś urosłoby tak bardzo

co to jest AM ?
Zielona 14:54, 05 lis 2015

katiaxx napisał(a)

co to jest AM ?

Carex Amazon Mist
polinka 15:58, 05 lis 2015

Zielona napisał(a)
Wiesz... wydaje mi się, że nie można porównywać geometrycznych rabat do takich "płynących" jak moje. Łatwiej mi uzyskać przechodzenie jednej plamy w drugą, kiedy mogę sadzić "łezkami". Ogrody "od linijki" mają to do siebie, że gdzieś ta linia się zaczyna i kończy. Na ostro. Ale nie mam odczucia, że Twoje rabaty to wagony. Jest czytelnie, a kolory i gatunki spinają to w całość. Masz rację, że AM doda fajnej miękkości w najniższym piętrze.

Marta miło mi, że tak odbierasz mój ogród ale uwierz, że w rzeczywistości wygląda to dużo gorzej. Mam plan na wprowadzenie jeszcze jednej rośliny kwitnącej i może dzięki niej uda mi się spiąć choć trochę te rabaty w całość Ale nie zawracajmy sobie teraz tym głowy, będziemy debatować w nowym roku
Buziaki kochana!
polinka 16:06, 05 lis 2015

katiaxx napisał(a)
Bardzo ładnie ci wszystko porosło, masz "tłustą" ziemię ? nie wyobrażam sobie że u mnie w dwa lata coś urosłoby tak bardzo

co to jest AM ?

Katia, dawno temu w tym miejscu był ogród ozdobny mojej mamy, póżniej przez 19 lat leżał odłogiem, wręcz wysypisko śmieci się zrobiło. Po powrocie do tego miejsca a więc 3 lata temu przekopałam wszystko z obornikiem i ziemią z worka.
W tamtym roku dawałam dużo kompostu a w tym gnojówka z pokrzyw. Myślę, że chyba te wszystkie czynności miały wpływ na ładny wzrost roślin. Druga sprawa to duże sadzonki jakie kupuję Przy małym ogrodzie nie potrzebuję 20-30 sadzonek to mogę sobie pozwolić na rozrośnięte rośliny.
Zielona 16:34, 05 lis 2015

Kwitnącymi mnie nie zaskoczyłaś, bo pamiętam, jak w Jucce potrafiłaś zachwycić się nimi. Minimalizm, owszem, ale... Ty wrażliwa dusza jesteś. Nie dziwię się, że będą i kwitnące. Czytałam Twoje rozważania na temat odmian jeżówek, więc wierzę, że ostatecznie wybierzesz coś, co nie zaburzy dotychczasowego porządku, ale doda wisienkę na torcik
polinka 17:52, 05 lis 2015

Zielona napisał(a)
Kwitnącymi mnie nie zaskoczyłaś, bo pamiętam, jak w Jucce potrafiłaś zachwycić się nimi. Minimalizm, owszem, ale... Ty wrażliwa dusza jesteś. Nie dziwię się, że będą i kwitnące. Czytałam Twoje rozważania na temat odmian jeżówek, więc wierzę, że ostatecznie wybierzesz coś, co nie zaburzy dotychczasowego porządku, ale doda wisienkę na torcik

Marta wiesz jak to jest z duszą ogrodnika...podoba się nam bardzo dużo roślin ale próbujemy nadać naszym ogrodom jakiś charakter, styl w którym będziemy się dobrze czuli.
U mnie tutaj minimalizm ale druga część ogrodu będzie leśna, z większą ilością kwiecia bo brakuje mi czegoś stale kwitnącego.

Dobrze wnioskujesz Jest plan na jeżówki

Zielona 17:58, 05 lis 2015

polinka napisał(a)

Dobrze wnioskujesz Jest plan na jeżówki

Dobry plan
Kawa 11:21, 06 lis 2015

witaj
nie wiem jak ja nadrobię te 800 stron ...
trawy masz cudne
a przed red baronem to co za trawę masz?
as226 16:54, 06 lis 2015

Cudowny ogród i jak szmaragdy urosły