Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

siakowa 10:17, 18 gru 2015

polinka napisał(a)

Mój jeszcze z tynkami z lat 50-tych i moimi "artystycznymi" malunkami z dzieciństwa

ooo to chętnie pooglądam Twoja twórczość
Kuba 10:18, 18 gru 2015

Postawiłaś dobre pytanie
Niestety odeszłam od bożonarodzeniowych rytuałów, może trochę na własną prośbę, z wygody. Okna nie rzadko mam dopiero po świętach bo był czas, prezent wybieram sobie sama bo mąż nie wie co kupić, na pasterce nie byłam całe lata bo zawsze małe dziecko którego nie ma z kim zostawić. Niby święta ale problemy wciąż prozaiczne. Przyznaję że brakuje mi świąt na które się czeka.
polinka 10:18, 18 gru 2015

lindsay80 napisał(a)

Ja chyba nie mam. Na pasterkę też przez wiele lat chodziłam, sporo było takich, że pod butami skrzypiał śnieg, a mróz szczypał w noc - tyle się pozmieniało, nawet pogoda, coś co kiedyś było prawie pewne na święta.
A 9 lat temu o 23:55 w Wigilię moja przyjaciółka urodziła córkę, w kościele telefon mi wibrował, smsy przychodziły i tą euforię po ich przeczytaniu pewnie będę pamiętać zawsze

Tak, śnieg to było kiedyś coś naturalnego na święta. Dzisiaj wielka niespodzianka

Fajne wspomnienia z pasterką i nigdy nie zapomnisz o urodzinach Małej
polinka 10:25, 18 gru 2015

iwka napisał(a)

też właśnie myślałam nad tym, że chyba stęskniłam się za pasterką

ja uwielbiam jak już wszystko posprzątane, porobione i dopiero choinkę się ubiera, ale niestety nie da rady tak teraz zrobić, wszystko pędzi jak szalone, nie ma czasu na nic i czasami mam wyrzuty, że nie przekazuję córce tego co powinnam

Nie wiem tylko czy to tęsknota za pasterką czy dzieciństwem? Dzisiaj całkiem inaczej odbieramy i przeżywamy świata i to nie chodzi tylko o wiek.

Mama miała 23.12 urodziny, w Wigilię imieniny, od rana co chwilę ktoś przychodził z życzeniami, dla każdego miała czas. Z nami ubierała choinkę, do tego przygotowania do wieczerzy i nie pamietam jakiegoś pośpiechu, nerwowości. W tle grał gramofon w kolędami, było ciepło, serdecznie i przyjażnie.

A dzisiaj? Od rana gonitwa...

polinka 10:27, 18 gru 2015

lojalna_ napisał(a)

Ja się często szarpie i bije z myślami czy oby czegoś nie zaniedbuje w tej ciąglej gonitwie a wiemy przecież co najważniejsze . Za dużo w życiu ozdobników nad którymi się pochylamy tracąc czas......a może nie ...... spokój ducha to wymiernik tego czy czujemy się dobrze czy cos nas ugniata

Jola dokładnie o to mi chodzi. Czy nie tracimy czasu na pierdoły? Chyba zapominamy co w życiu najważniejsze.
polinka 10:30, 18 gru 2015

malkul napisał(a)

oto jest pytanie!
tez sie nad tym zastanawim

Za szybkie to życie teraz, pędzimy nie wiadomo za czym...
polinka 10:30, 18 gru 2015

siakowa napisał(a)

ooo to chętnie pooglądam Twoja twórczość

Nigdy w życiu
siakowa 10:31, 18 gru 2015

Kuba napisał(a)
Postawiłaś dobre pytanie
Niestety odeszłam od bożonarodzeniowych rytuałów, może trochę na własną prośbę, z wygody. Okna nie rzadko mam dopiero po świętach bo był czas, prezent wybieram sobie sama bo mąż nie wie co kupić, na pasterce nie byłam całe lata bo zawsze małe dziecko którego nie ma z kim zostawić. Niby święta ale problemy wciąż prozaiczne. Przyznaję że brakuje mi świąt na które się czeka.

jakbym siebie słyszała.....
siakowa 10:32, 18 gru 2015

polinka napisał(a)

Nigdy w życiu

ja jak remontowałąm mieszkanie po rodzicach i ściągałam starą boazerie to się ukazały moje obrazki. tata pozwolił się wyżyć na scianach przed założeniem boazerii i
polinka 10:36, 18 gru 2015

Kuba napisał(a)
Postawiłaś dobre pytanie

A może to tylko dzieci potrafią cieszyć się ze świąt i tak ich wyczekiwać?
Może my dorośli jesteśmy tak zmęczeni tą codziennością, że marzymy tylko o tym aby po Wigilii położyć się na kanapie?

Marzą mi się święta w górach...gdzie nic nie będę musiała przygotowywać,gdzie każdy będzie uśmiechnięty i będę miała czas pomalować paznokcie
A może to człowiek sam się nakręca na te święta? Wszystkiego musi być dużo, super prezenty, ładne dekoracje itd.