Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Pszczelarnia 16:23, 18 gru 2015

polinka napisał(a)

Nie wiem tylko czy to tęsknota za pasterką czy dzieciństwem? Dzisiaj całkiem inaczej odbieramy i przeżywamy świata i to nie chodzi tylko o wiek.

Mama miała 23.12 urodziny, w Wigilię imieniny, od rana co chwilę ktoś przychodził z życzeniami, dla każdego miała czas. Z nami ubierała choinkę, do tego przygotowania do wieczerzy i nie pamietam jakiegoś pośpiechu, nerwowości. W tle grał gramofon w kolędami, było ciepło, serdecznie i przyjażnie.

A dzisiaj? Od rana gonitwa...

[/quot

Polinko, takie wspomnienia dobre to najlepszy posag dla córki.

A ta nerwowość stąd się bierze, że w tym dniu każdy ma cały bagaż emocji i doświadczeń i czasami albo nawet często nie umiemy emocjonalnie nad tym zapanować w tym szczególnym dniu i czasami skrzy.

Ja jako dziecko w wigilię uwielbiałam "latać za sprawunkami" - przynieś, wynieś, zrób stroiki na stół na cmentarz etc., wypastuj podłogę. Nie wiem dlaczego teraz ten pośpiech. Przecież jest łatwiej ze wszystkim..... .

ewa004 19:53, 18 gru 2015

Ja też tęsknię za świętami z dzieciństwa... ale też za świętami kiedy moje dzieci były małe, były jeszcze osoby których już dziś nie ma, był zawsze prawdziwy Mikołaj i kolendy przy stole w oczekiwaniu na Mikołaja Dzisiaj nie czuje magi świat... nawet w kuchni nie posprzatalam
Madzenka 23:30, 18 gru 2015

Polinko ja teraz pielęgnuje magię świat. Przejęlismy pałeczkę od wiekowych rodziców.
Jesli rodziców zabraknie byc moze z córka będziemy spedzać świeta w gorach i na nartach. .???
polinka 06:47, 19 gru 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Pszczółko masz rację ten bagaż doświadczeń to chyba największy wróg udanych świąt, bynajmniej u mnie tak jest.
U Ciebie to wielkie wydarzenie w każde święta i chyba chcąc nie chcąc musisz być uśmiechnięta i uszczęśliwiać swoich gości.
polinka 06:50, 19 gru 2015

ewa004 napisał(a)
Ja też tęsknię za świętami z dzieciństwa... ale też za świętami kiedy moje dzieci były małe, były jeszcze osoby których już dziś nie ma, był zawsze prawdziwy Mikołaj i kolendy przy stole w oczekiwaniu na Mikołaja Dzisiaj nie czuje magi świat... nawet w kuchni nie posprzatalam

Oj tak! Pamiętam wspólne granie i śpiewanie kolęd z mamą, wyczekiwanie na Gwiazdora...

Ewka, u mnie też nie posprzątane. W styczniu mam plan na wielkie porządki
polinka 06:57, 19 gru 2015

Madzenka napisał(a)
Polinko ja teraz pielęgnuje magię świat. Przejęlismy pałeczkę od wiekowych rodziców.
Jesli rodziców zabraknie byc moze z córka będziemy spedzać świeta w gorach i na nartach. .???

Madżen wiem, że co roku spędzacie święta u Was i podziwiam za to. Nie wszędzie tak jest i nie każdy potrafi okazać wdzięczność rodzicom.

Madzenka 09:05, 19 gru 2015

Polinko dlatego rozumiem że nie dla każdego święta to ta chwila. Życzę odpoczynku i miłego nastroju. Trzymam kciuki i śle buziaki.
amelia_b 09:27, 19 gru 2015

Z biegiem lat wszystko się zmienia,ja też tęsknię za świętami z dzieciństwa też życzę spokoju w te święta
leon60 09:34, 19 gru 2015

ciepłymi myślami otulam
polinka 09:41, 19 gru 2015

Madzenka napisał(a)
Polinko dlatego rozumiem że nie dla każdego święta to ta chwila. Życzę odpoczynku i miłego nastroju. Trzymam kciuki i śle buziaki.

Buziaki