Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

gierczusia 22:03, 01 sty 2014

Kasiu .. Zdrówka , radości i sukcesów w tym Nowym Roku ... I niech wszystkie opuchlaki zmienią się w dżdżownice a glina w próchnicę ....

I sobie w sumie teź bym tego życzyła ...

Buziaki gorące .. Noworoczne

Jak mnie tego 11 żal.........
Kindzia 18:14, 02 sty 2014

Gabrysia_ napisał(a)

Szkoda,że bliżej nie mieszkam to też bym się skusiła
...i jeszcze ta cena,ja nawet tony za 50zł nie kupie...

Tak, tylko na spółę można...dużo tego. Lekkie to stosunkowo jest.
Kindzia 18:19, 02 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Kasiu, nie znam się na tym Wiesz jaki ze mnie ogrodnik.. o bylinach mogę coś powiedzieć, ale z cieciem zawsze miałam opory Zapytaj może Danusi, albo kogoś kto śmielej operuje sekatorem ..
Ja swoją magnolie kupiłam już jako drzewko i nic przy niej nie tnę A inne magnolie mam jako krzaki i też ich nie tnę.

Szkoda, że nie wiesz Myślałam, że może drzewko tam będzie lepiej wyglądało...ale z drugiej strony jak kwitnie magnolia, to hortensje jeszcze w lesie...najwyżej jak noga za bardzo urośnie i będzie wadziła hortusiom to ciachnę.
Ale dzięki za chęci
Kindzia 18:20, 02 sty 2014

malgocha1960 napisał(a)

Dziękuję Małgosiu za życzenia Wzajemnie
Kindzia 18:24, 02 sty 2014

Kasik napisał(a)
Witaj Kasieńko. U mnie wiosna na całego. Tulipany wychodzą i hiacynty.

Nie piszę dużo bo znowu choroba jakaś we mnie wstąpiła, a i jeszcze do pracy musze chodzić. Słaba jestem, to troszkę poczytam co tam piszecie i zasypiam. Już drugi Sylwester pod rząd taki u mnie.

A , widziałam, że z Gosieńką się spotkałyście- Fajnie macie, że tak blisko jesteście.

Buziaki ślę.

Musisz po prostu wyleżeć choróbsko...wiem...tak gadam, a pewnie też bym latała do roboty. Na L4 nie byłam od 18 lat (aż musiałam policzyć...). Takie czasy Zawsze mówię, że musiałabym miednicę złamać, żeby na zwolnienie pójść...

Było rewelacyjnie

Pozdrowionka
Kindzia 18:28, 02 sty 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
Kasiu u ciebie wiosna w ogrodzie ,u mnie też-ale ci sąsiad prezent zrobił,też kiedyś taki nawóz kupowałam...
Hucznego Sylwestra i wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Póki mrozów nie ma, to strachu też nie, że zginą. W sobotę trzeba następne kopczyki z kory usypać...
M pytał o jedną taczkę tego obornika. Przekompostowany jest, chcieliśmy ze swoim kompostem zmieszać. A sąsiad prezent z wielu taczek zrobił Na kompostownik starczyło i na najgorzej gliniaste miejsca. Wiosną przemieszam ziemię przy plewieniu.

Dziękuję Bogusiu. Tobie i Twoim Bliskim też wszystkiego najlepszego
Kindzia 18:30, 02 sty 2014

Bogdzia napisał(a)
A ja swoje magnolie właśnie w sobote podciełam bo za szeroko rosna . Cięłam już troche w innych latach i nic im nie było.Ważne zeby ciąc zanim rusza soki. Ja może nienajlepszy moment wybrałam bo mogą jeszcze byc mrozy ale wierze ze nic im nie będzie , soków nie było ani w magnoliach ani w płaczącej brzozie która tez drastycznie została obcięta.

Czyli jednak sporadycznie i w odpowiednim momencie można...Dziękuję Bogdziu
Kindzia 18:37, 02 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)
Kasiu czytalam Twoje pytanie odnośnie magnolii. Nie widzialam szczepionych na pniu magnoli. Zwkle są prowadzone w zalezności od gatunku jako drzewo , drzewo wielopniowe lub rozłożysty krzew. Z pewnością yellow river ma największe predyspozycje aby wyrosnąć na piękne jednopniowe drzewo (zaróno u Ani jak i moja ma naturalny pokrój jednopniowego drzewa) ale krótko kwitnie.
Soulangeany też często mają taki pokrój. Ja kupiłam betty wyprowadzoną już na drzewko o okrągłej koronie chociaż zwykle to jest krzew wielopniowy. Polecam zatem kupić magnolię kilkuletnią z jednym pniem, gdy będą wyrastac kolejne pędy od ziemi po prostu je wycinaj. Chociaż magnolie raczej nie lubią cięcia to wycinanie takich pędów przy ziemi znosza. Piszę to z autopsji. Gorąco polecam na początek soulangeanę Alexandrinę bo kwitnie dosyć długo i ma przepiekne ciemnozielone liscie latem. Jeśli chcesz wysokie drzewo to raczej nie ryzykuj betty/ nigra/susan/gwieździstą (stellata) bo to są krzewy 2-4 m.

W ubiegłym roku widziłam w markecie budowlanym magnolie wyprowadzone na wysokim 2 metrowym pniu z malutką okrągłą koroną.

Pokrój kolumnowy/drzewiasty ma
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20'Galaxy'&lang=1
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97brooklynensis%20'Yellow%20Bird'&lang=1
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20'Elizabeth'&lang=1

Ta jest piekna

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97soulangeana%20'Alba%20Superba'&lang=1

Soulangean też jest mnóstwo odmian, dlatego trzeba patrzeć czy naturalnie z doniczki wyrasta jeden pień czy wiele gałazek
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97soulangeana&lang=1
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97soulangeana%20'Alexandrina'&lang=1

Marzenko...tyś kopalnią informacji!!! Dziękuję
Jak swoją kupowałam, to zupełnie zieloniutka byłam, a ona dosyć mała. Nie miałam pojęcia, że z tego krzew będzie, nie drzewo. Zobaczę jak się będzie rozrastać, najwyżej ciachnę jej tę nogę, jak za bardzo się rozpanoszy. Wiesz, skusił mnie kolor kwiatów, właśnie się zastanawiam czy kupiłabym ją gdybym wiedziała, że tak krótko kwitnie...chyba jednak wybrałabym inną. Na razie mam tylko tego jedynaka, jeżeli spotkam magnolię z tych polecanych przez Ciebie prowadzonych jako drzewo, to kupię z pewnością.
Kindzia 18:38, 02 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)
Uff ale się rozpisałam....

Bezcenne informacje
Kindzia 18:39, 02 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiulka wszystkiego najwspanialszego w Nowym Roku życzę Tobie, Emusiowi i całej rodzince Niech będzie lepszy, bogatszy, szczęśliwszy a wszystkie sprawy niech układają się najlepiej jak się da Buziolki

Małgosiu Dziękujemy I Wam też samych pomyślnych, szczęśliwych dni!!!