Zamieszała, oj tak ale ma taki burgundowy odcień.. trudno jej się oprzeć
Graby ciachnęłam, tak jak Madżen radziła - górę i boki Zobaczymy teraz, co będzie
Anuś, może je do tych koszyków dać, do których się cebulowe wkopuje?... czy nie?....
I pytanie mam takie odnośnie rabaty anielskiej... mam do dyspozycji po kilka sztuk
- naparstnice
- ostróżki
- gaura
- jeżówki
jak to posadzić uwzględniając wysokość? wszystko mi się wydaje mieć jedną wysokość...
No nie, nie w takie. To musi być pełne i wyższe. Możesz wykorzystać wiadro plastykowe albo dużą donicę (usunąć dno). Albo kupić w ogrodniczym takie obrzeża plastykowe do rabat stosowane - są i falowane i gładkie. I z tego zrobić obwódkę.
Moim zdaniem naparstnice są wyższe niż jeżówki.
Z ostróżkami jest problem, bo moim zdaniem to zależy od odmiany. Ja mam całkiem niewysokie, niższe zarówno od naparstnic jak i od jeżówek. Ale są też (chyba) takie wielkoludy ostróżkowe.
Gaury nie znam, idę zobaczyć, kto zacz
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Tesia, mówisz o takich obrzeżach falistych, które dawało się na brzegi rabat?... to takie coś mam
Moje ostóżki są wysokie... sztuk dwie .. czyli dać ostróżki -naparstnice - jeżówki i w środek gaurę?..
Gaurę znasz.. każdy ją zna.. jest delikatna jak motyle skrzydełka.. piękna i zwiewna. To bylinka wieloletnia. Moja jest biała z delikatnym różowym rumieńcem. Przepadam za takimi delikatnościami na rabacie - jest uzupełnieniem dla innych kwiatów, ale to ona właśnie przyciąga wzrok. Przynajmniej mój wzrok
Ja też chcę iść w delikatny róż... ale u mnie chyba jednak będą inne akcenty np fuksjowe, czy fioletowe...
Tak wiem, że białe funkie są, ale jakoś ostatnio z podchodzą mi te z fioletowymi kwiatami... chociaż już kwitną i ładnie wyglądają
Przepraszam, że wchodzę w słowo. Ostatnio oglądałam Monty Dona, który zwiedzał ogród RHS Garden Rosemoor w Devon. Była tam rabata Hot i na niej pomarańcz pięknie konweniował z niebieskim i fioletem. Był to wspaniały widok.