Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » BB

BB

Evchen 23:00, 17 lip 2013

Kindzia napisał(a)
Mieczyki Ci jeszcze zakwitną Ewuś, w październiku U mnie tak w zeszłym roku część kwitła
Tą orszelinowatą też byłam zainteresowana bardzo, na wilgotne stanowisko, tyle, że Alinka pisała, że ekspansywna bardzo i przestraszyłam się...Ale jest ładna bardzo! Za to mam odętkę, nie tak ładna, a też ekspansywna....

Kasiu, o tojeści nie wiem nic ponad to, że piękna jak będzie ekspansywna będę robić szczepki
Odętkę też mam... będzie ekspansja białego
Evchen 23:02, 17 lip 2013

irena_milek napisał(a)
Och, w końcu fotki i prawie wszystko w bieli ciut lilia zamieszała, ale za to jaka!!!
tnij graby, nie bój się, zaraz za 3 tygodnie z 40 cm podrosną, albo i więcej
widziałam w Anglii, jak ciachają, im więcej, tym gęściejsze i cały czas listki cudne
buziam

Zamieszała, oj tak ale ma taki burgundowy odcień.. trudno jej się oprzeć
Graby ciachnęłam, tak jak Madżen radziła - górę i boki Zobaczymy teraz, co będzie
Evchen 23:03, 17 lip 2013

anax napisał(a)

To ja bezwstydnie proszę o pełną nazwę Pana Dzwączysława.....

Po za tym musze rzec , że ta biel mnie rozaniela i koniecznie musze wprowadzić ją w większych ilościach u siebie.

Dzwączysław okazał się być Rozwarem Dzwączysław Rozwarowski ... w różu

Wprowadzaj biel Będziemy się wspierać wzajemnie
Evchen 23:04, 17 lip 2013

atena35 napisał(a)
Macham i fotek nowych szukam

Dzisiaj fotek nie robiłam... dzisiaj było strzyżenie, nawożenie i przekopywanie grządek pod rabatę ... anielską
Evchen 23:13, 17 lip 2013

asc napisał(a)

Szarotki alpejskie rosną niskie..
Kacze dzioby tak do 70cm?? Rozrastają sie ale nie mniej agresywne niż odętka.. odętka się wysiewa a tkacze dzioby nie... no i można w ziemi dać ogranicznik z plastykowego obrzeżą, zasypać ziemia i nie widać... I raz na jakiś czas rozdzielić, dosypać żyznej ziemi.. i dalej rosną
U mnie i odętka i kacze dzioby w obwódkach z plastyku są

Anuś, może je do tych koszyków dać, do których się cebulowe wkopuje?... czy nie?....
I pytanie mam takie odnośnie rabaty anielskiej... mam do dyspozycji po kilka sztuk
- naparstnice
- ostróżki
- gaura
- jeżówki

jak to posadzić uwzględniając wysokość? wszystko mi się wydaje mieć jedną wysokość...
Tess 23:29, 17 lip 2013

Evchen napisał(a)

Anuś, może je do tych koszyków dać, do których się cebulowe wkopuje?... czy nie?....
I pytanie mam takie odnośnie rabaty anielskiej... mam do dyspozycji po kilka sztuk
- naparstnice
- ostróżki
- gaura
- jeżówki

jak to posadzić uwzględniając wysokość? wszystko mi się wydaje mieć jedną wysokość...

No nie, nie w takie. To musi być pełne i wyższe. Możesz wykorzystać wiadro plastykowe albo dużą donicę (usunąć dno). Albo kupić w ogrodniczym takie obrzeża plastykowe do rabat stosowane - są i falowane i gładkie. I z tego zrobić obwódkę.

Moim zdaniem naparstnice są wyższe niż jeżówki.
Z ostróżkami jest problem, bo moim zdaniem to zależy od odmiany. Ja mam całkiem niewysokie, niższe zarówno od naparstnic jak i od jeżówek. Ale są też (chyba) takie wielkoludy ostróżkowe.
Gaury nie znam, idę zobaczyć, kto zacz
Evchen 23:43, 17 lip 2013

Tesia, mówisz o takich obrzeżach falistych, które dawało się na brzegi rabat?... to takie coś mam
Moje ostóżki są wysokie... sztuk dwie .. czyli dać ostróżki -naparstnice - jeżówki i w środek gaurę?..

Gaurę znasz.. każdy ją zna.. jest delikatna jak motyle skrzydełka.. piękna i zwiewna. To bylinka wieloletnia. Moja jest biała z delikatnym różowym rumieńcem. Przepadam za takimi delikatnościami na rabacie - jest uzupełnieniem dla innych kwiatów, ale to ona właśnie przyciąga wzrok. Przynajmniej mój wzrok
AlicyaLK 10:02, 18 lip 2013

Evchen napisał(a)

Niby się da na biało, ale sam biały jest jednak nieco monotematyczny... dlatego pojawil się u mnie delikatny róż, staram się dobierać rośliny o porcelanowym odcieniu różu, bardzo delikatnym... ale nie zawsze mi się to udaje, jak np. lilia bordowa...
Hosty kwitną też na biało ale mają większe liście, zobacz Funkia Siebolda

Ja też chcę iść w delikatny róż... ale u mnie chyba jednak będą inne akcenty np fuksjowe, czy fioletowe...
Tak wiem, że białe funkie są, ale jakoś ostatnio z podchodzą mi te z fioletowymi kwiatami... chociaż już kwitną i ładnie wyglądają
grupa_trzyma... 11:03, 18 lip 2013

Tess napisał(a)

Pomarańcz kiepsko konweniuje. Ze wszystkim. Będę kobicować, a jeśli dasz radę, uznam, żeś cudotwórczyni

Przepraszam, że wchodzę w słowo. Ostatnio oglądałam Monty Dona, który zwiedzał ogród RHS Garden Rosemoor w Devon. Była tam rabata Hot i na niej pomarańcz pięknie konweniował z niebieskim i fioletem. Był to wspaniały widok.
Madzenka 20:00, 18 lip 2013

Nacieszyłam oczy bielą i lilią Własnie taki kontrast jest piękny!!!!