Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

anna_g 21:59, 05 maj 2014

Matyldo - wrzuciłam zdjęcia brunnery z dłonią tak jak chciałaś Pozdrawiam
anna_g 22:02, 05 maj 2014

Jag_58 napisał(a)

Matylda ja bym tam dała wszystkie cieniolubne ,oczywiście plamami ,,żeby były widoczne z daleka ,paprocie ,rh,rodgersje,świecznice ,tiarelle , ciemierniki ,miodunki,brunnery ,konwalie,no i hosty w odmianach

Mało się znam ale ten pomysł mnie się też podoba I to bardzo...
Mathildis 22:07, 05 maj 2014

anna_g napisał(a)
Matyldo - wrzuciłam zdjęcia brunnery z dłonią tak jak chciałaś Pozdrawiam

Pędzę zobaczyć
Mathildis 22:09, 05 maj 2014

anna_g napisał(a)

Mało się znam ale ten pomysł mnie się też podoba I to bardzo...

ja też prawie to widzę ....
anna_g 22:23, 05 maj 2014

Mathildis napisał(a)

ja też prawie to widzę ....

Ooooo właśnie - prawie to widzę, co prawda prawie czyni różnicę ale nie czepiajmy się. Mam też miodunke - bardzo ją lubią trzmiele i pszółki jak kwitnie... Fajne są też różne kokorycze, paprocie uwielbiam choć raczej te które nie szaleją z rozrastaniem się - ale Ty masz więcej miejsca więc możesz sobie pozwolić na różne... Do cienia jeszcze tawułki, hortensja pnąca - można puścic na drzewa, parzydło leśne - duże więc byłoby widoczne, parzydło lśniące, barwinki (ale te dwa ostatnie to raczej maluchy). Tylko musiałabyś się zorientować jak z wymogami co do wilgotności - raczej wszystkie te gatunki lubią wilgoć. Chyba
Mathildis 22:37, 05 maj 2014

hortensja pnąca na drzewo... a ja koniecznie jakieś podpory chciałam robić .... gupia ja
na razie kupiłam jedną świecznicę na próbę, może parzydło też wypróbuję, ale na razie nie przekonana jestem - dla mnie wszystko za krótko kwitnie i wolę coś co ma również liście ozdobne...
AgnieszkaW 23:02, 05 maj 2014

Anka, a może rośliny okrywowe, np. bodziszek korzeniasty, barwinek, bluszcz, hortensja pnąca, która puszczona po ziemi będzie hortensją prawie płożącą, trzmielina pnąca, np Emeral galety, jasnota plamista w odmianach, gajowiec żółty, języczka, funkie, pragnia syberyjska, parzydlo miniaturowe, tawułki i jeszcze wiele innych.
Zielona 23:29, 05 maj 2014

OK. To już jestem spokojna i nadal potrafię czytać ze zrozumieniem, choć od matury sporo minęło

Anek... mieszkasz... w lesie. I dlatego zgadzam się z Twoją decyzją co do zachowania charakteru miejsca. Zwłaszcza na takich powierzchniach. Na małej przestrzeni można zrobić i w lesie formalny ogród, ale... chyba nie o to Tobie chodzi. Ja ostatnio jestem w temacie funkii, bo szukałam żółtych odmian. I trafiłam na hosty-olbrzymy. Widziałaś? Mogłabyś się pokusić o hostowisko... z takimi olbrzymami właśnie. Skutecznie by powstrzymały chwasty, bo tworzą zwarte i wieeeelkie parasole. Pozostałe rośliny "do cienia" Dziewczyny wymieniły. Myślę, że nie musisz ogarniać tego kompozycyjnie od strony tuj. Patrz na to, co widzisz z trawnika. Jeśli na szczycie skarpy jest niższa roślina, to za skarpą posadź w tym miejscu pnącą horti na drzewie. Jeśli nic nie widzisz - puść barwinek jako dywan. Trochę zawile to tłumaczę, ale... zrozumiałaś coś?
Jag_58 07:16, 06 maj 2014

Mathildis napisał(a)
hortensja pnąca na drzewo... a ja koniecznie jakieś podpory chciałam robić .... gupia ja
na razie kupiłam jedną świecznicę na próbę, może parzydło też wypróbuję, ale na razie nie przekonana jestem - dla mnie wszystko za krótko kwitnie i wolę coś co ma również liście ozdobne...

Matylda parzydło lesne ma bardzo ładne liście i dopiero zamieraja wraz z nadejściem zimy i jest bardzo wysokie
admete 07:37, 06 maj 2014

Zielona napisał(a)
Myślę, że nie musisz ogarniać tego kompozycyjnie od strony tuj. Patrz na to, co widzisz z trawnika. Jeśli na szczycie skarpy jest niższa roślina, to za skarpą posadź w tym miejscu pnącą horti na drzewie. Jeśli nic nie widzisz - puść barwinek jako dywan. Trochę zawile to tłumaczę, ale... zrozumiałaś coś?

Ja chyba zrozumiałam hahahaha

Aniu Marta dobrze prawi

Co do roślin, dziewczyny wymieniły już tyle (1/3 nie znam hahahahaha) że jest z czego wybierać .
Ale na spokojnie, każdą musisz czuć......wiesz o czym mówię

Boże teraz sama się zaczynam martwić czy ja w 2 tygodnie dam radę zdecydować co będzie gdzie rosło na moich rabatach

wiewiór niezmiennie zachwyca i zakątki leśne - cudo!!!!