Jest parzydlo w odmianie miniaturowej - piękne. To Parzydlo blekolistne (30 cm wys.). Do listy, którą wcześniej wymieniłam, dodaj jeszcze Rodgersję kasztanowcolistną i Truskawkę ozdobną "Pink Panda", dąbrowkę rozłogową (ale te dwie ostatnie dość ekspansywne).
No i to też mi się podoba - oczywiście Ty musisz to "czuć" wiadomo Ale propozycje zawsze warto poczytać
Parzydło leśnie ma ładne liście choć oczywiście jest bardziej dekoracyjne gdy kwitnie - VI-VII. Ja ostatnio kupiłam parzydło lśniące - malutkie bo do 30 cm rośnie - ma śliczne lśniące listeczki - jak kwitnie jeszcze nie wiem ale obfocę Ci go jak zakwitnie. Potrzebuje cienia lub półcienia i wilgotnej gleby, dobrze zimuje.
Ja "widzę" Twój ogród bardziej leśny niż ogrodowiskowy, bardziej "dziki" niż uporządkowany, bardziej naturalny niż ogrodowy... Stąd takie a nie inne rośliny mi się kojarzą - z tym że to mówimy o tej części między wysokimi drzewami Ale oczywista oczywistość to Ty musisz go "widzieć".
Hortensje pnące sa bardzo ładne - i jak kwitną i jak nie Silne mocne pnącza - mogą się płożyć, mogą się piąć, można przycinać. Zobacz jeszcze na pnącze przywarka japońska - podobna ale nie wiem czy nie kwitnie dłużej Miłego dnia