Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

A_gawa 13:18, 12 cze 2014

Dokładnie. Lawenda jest a między bukszpan - zapomniałam nazwy - kwitnie na żółto-zielono. Jeszcze chcę dać Morning Lighta.

Tu nie chcę wysypywać. Masz rację - rabata duża i wolę pieniądze przeznaczyć na rośliny. Jednak nie wiem czym ją ściółkować, żeby chwasty nie rosły jak szalone.
Malgosik 14:47, 12 cze 2014

A_gawa napisał(a)
Dokładnie. Lawenda jest a między bukszpan - zapomniałam nazwy - kwitnie na żółto-zielono. Jeszcze chcę dać Morning Lighta.

Tu nie chcę wysypywać. Masz rację - rabata duża i wolę pieniądze przeznaczyć na rośliny. Jednak nie wiem czym ją ściółkować, żeby chwasty nie rosły jak szalone.[/quote

tylko co z tymi funkiami, bo to chyba słoneczna rabata?
chwasty spomiędzy kory trzeba wyrywać póki malutkie
na początku jest ich więcej, a potem dużo mniej
mi na rabacie zakładanej jesienią i posypanej korą mało co wyrasta
może zimą zmarzły tam nasiona chwastów pod korą?
na zakładanej teraz wiosną ciągle coś rośnie, dużo chwastów
a najważniejsze by wybrać kłącza roślin wieloletnich i ściółkować czystą ziemię...
A_gawa 15:12, 12 cze 2014

Nie martw się Małgośku, hosty tam stały tylko na chwilę. Pod lasem jest ogromna ilość różnych nasion chwastów rozsiewanych przez wiatr. Sąsiad też rzadko kosi trawę i sieją się mniszki. W sumie, to powinnam założyć wszędzie kwaśne rabaty i wysypać je korą, ale chciałam mieć trochę lawendy. Coś tam wymyślę.
A_gawa 15:44, 12 cze 2014

anulka65 napisał(a)
Dziękuję A_gawa, ale przepiękne zdjęcia

Te wyrośnięte miskanty na jednym ze zdjęć to raczej MISCANTHUS SINENSIS "GRACILLIMUS"), bo Morning Light taki duży nie urośnie. Trzeba to jeszcze sprawdzić u niejakiego Mariusza, który jest znawcą traw.
katarzynkak 16:32, 12 cze 2014

A_gawa napisał(a)

Brzoza jest prze-cu-do-wna. U mnie z kolei będzie rosła przy płocie i za nim - taki a la zagajnik.

Kolorki - rozumiem. U mnie też długi proces decydowania, ale to się opłaca, bo nie zmienia się ciągle nasadzeń i nie traci pieniędzy.

Właśnie nie wiem czy są to śliwy, ale jak oglądam zdjęcia, to zapewne polecana tutaj Śliwa wiśniowa odm. purpurowa - Prunus cerasifera 'Nigra'.
Jednakże sprawdź. To drzewo i na mnie robi wielkie wrażenie. Mijam takie w drodze do pracy - są fantastyczne. Z "Akademią Pana Kleksa" mi się kojarzą.

Co do pytań o rabatki, to Kochana, Twoje propozycje są świetne. I dokładnie wiem, że sama musisz zadecydować.

Zdjęcie podesłałam Ci specjalnie. Niesamowita klarowność nasadzeń. Można dodać żwir - choć sama nie wiem.

Dziś widziałam na żywo kule bukszpanowe z płożącymi jasnoróżowymi różami - bajka po prostu.

Co do planowanych śliw - przed domem? Też mi się podoba ten pomysł. A nawiązanie jeszcze gdzieś na ogrodzie - super. Kobieto - Ty wiesz dokładnie czego chcesz, jescze parę dni i dojrzejesz do ostatecznej decyzji!!!

Aga, te linki ze zdjęciami są przecudowne!
Dziekuje Ci kobitko

Teraz utknełam w tych galeriach i ciągle cos fajnego znajduję.

Mam dylemat między różami za kulkami bukszpanowymi a zywopłocikiem i trawami z czosnkami. Malutkie bukszpaniki już sobie porobiłam i widziałam, że sporo sie przyjeło
A_gawa 17:59, 12 cze 2014

Taaa, rozumiem te dylematy, więc ożeń jakoś swoje dwie propozycje. Wiem, że skrycie o tym myślisz.
katarzynkak 18:31, 12 cze 2014

Aga czytasz w myślach
A_gawa 18:34, 12 cze 2014

Chacha Idę kopać grządki! Uśmiechać się tam!
jula81 20:57, 12 cze 2014

Toszka napisał(a)
Jula, teraz nie ruszaj iglaków. Zrób to pomiędzy sierpniem do połowy września. Mniejsze ryzyko, a większe szanse na odbudowę korzeni. I upały mniejsze, a tym samym większe szanse na mniejsze odchorowanie przenosin.

Toszka na razie nie zamierzam ale paluję co dalej
szukam pomysłu na zmianę tej rabaty.
Dzięki śliczne za odpowiedź.
jula81 21:00, 12 cze 2014

A_gawa napisał(a)

Do ostatniego zdjęcia - weź stary dzban i coś z niego wylej.
http://www.pinterest.com/pin/180284791307949171/

Usuń co możesz bez szkód - masz tam wrzosy?

Aguś .Mam tam wrzosy i propozycje z kolorem fajne
Nie żal mi bedzie tych choinek stozkowych one teraz chorują -spryskałam na przedziorka .Zobaczę czy coś pomoże bo ogólnie to nie podobają mi się.
Szukam dalej pomysłu
Macham ślicznie Tobie kochana