Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

lena 20:34, 13 mar 2015

Rosnie wysoka, gesta i pieknie kwitnie na jesieni, mam zdjecie z mojego ogrodu (jesien). Odnosnie Twojego zdjecia, pod sciana to lilaki meyera palibin (pomyslalam, ze lubisz bez krzewy, ktore przepieknie pachna, te kepki to owies wieczniezielony ale moze byc inna trawka taka jaka lubisz, ja dalam owies wieczniezielony bo u mnie sie super prezentuje caly rok, jest bardziej delikatny niz kostrzewy, ktore wybitnie mi sie kojarza z rabatami w poblizu wrzosowisk, kosodrzewin, skalniakowo zwirowych, no ale to tylko moje zdanie. To zolte to do wyboru moze byc powtorzona albo tawula albo berberys albo trzmielina, trzmielina jest zimozielona wiec z owsem fajnie wspolgra zima. Druga rabata to dobrze sie dopatrzylas, to sa zurawki, te limonkowe swietnie nadaja sie do cienia. Ja mam u siebie lime marmalade, ale sa tez inne odmiany, electric lime, citronella, sliczna jest ale nigdzie nie moglam jej upolowac, poszukam w tym roku.
fotka rozplenicy, a pod nia malutkie jeszcze tawuly goldmundy, zdjecie robione pozna jesienia.

znalazlam jeszcze inne fotki z jesieni: rozplenica:

oraz morning light i zebrinus. Jakies takie rachityczne w porownaniu z rozpleniaca )

EwciaK napisał(a)
Lena, a ta rozplenica japońska też rośnie taka wysoka jak Morning light? Powiedz jeszcze co to rośnie to fioletowe pod sciana z bluszczem? Lawenda? Trochę niżej niebieskie kępki to zapewne kostrzewa sina, a pomiędzy nią?
Na obrzeżu "długiej rabaty" żurawka bordowa, a między kulkami (chyba bukszpanowymi) jasno zielona żurawka?
Mam nadzieję, że się nie ośmieszyłam rozpoznawaniem roślin, bo przyznaję, że nie znam ich jeszcze wielu.
Malgosik 22:07, 13 mar 2015

EwciaK napisał(a)

Dziękuję za sugestie Malgosik. Trzmielinę można formować podobnie do bukszpanu? Podobają mi się jej listki. Czy one zmieniają swój kolor na jesieni?

trzmielina od niskich temperatur różowieje, można ją ciąć do woli, ładnie się zagęszcza
EwciaK 22:28, 13 mar 2015

Dziękuję Malgosik. Sporo mam miejsca u siebie do obsadzenia i jako "młody" ogrodnik gubie się, ale dzięki Waszej pomocy już co nieco wiem.
EwciaK 22:31, 13 mar 2015

lena napisał(a)
Rosnie wysoka, gesta i pieknie kwitnie na jesieni, mam zdjecie z mojego ogrodu (jesien). Odnosnie Twojego zdjecia, pod sciana to lilaki meyera palibin (pomyslalam, ze lubisz bez krzewy, ktore przepieknie pachna, te kepki to owies wieczniezielony ale moze byc inna trawka taka jaka lubisz, ja dalam owies wieczniezielony bo u mnie sie super prezentuje caly rok, jest bardziej delikatny niz kostrzewy, ktore wybitnie mi sie kojarza z rabatami w poblizu wrzosowisk, kosodrzewin, skalniakowo zwirowych, no ale to tylko moje zdanie. To zolte to do wyboru moze byc powtorzona albo tawula albo berberys albo trzmielina, trzmielina jest zimozielona wiec z owsem fajnie wspolgra zima. Druga rabata to dobrze sie dopatrzylas, to sa zurawki, te limonkowe swietnie nadaja sie do cienia. Ja mam u siebie lime marmalade, ale sa tez inne odmiany, electric lime, citronella, sliczna jest ale nigdzie nie moglam jej upolowac, poszukam w tym roku.
fotka rozplenicy, a pod nia malutkie jeszcze tawuly goldmundy, zdjecie robione pozna jesienia.

znalazlam jeszcze inne fotki z jesieni: rozplenica:

oraz morning light i zebrinus. Jakies takie rachityczne w porownaniu z rozpleniaca )

Lena, ale u Ciebie klimatycznie. Bardzo mi się podoba. Jak do Ciebie trafić, bo jeszcze nie miałam przyjemności, a nie masz oodpisu. Podeślij swoje "namiary". Chętnie popatrzę na takie cudne widoki.

lena 22:43, 13 mar 2015

EwciaK napisał(a)

Dzieki EwciaK, jestem na ogrodowisku od wczoraj, tak bardziej aktywnie, bo wiosna rusza a ta strona to kompendium wiedzy ucze sie tu poruszac i nie mam wizytowki ogrodu. Moj ogrod jest mlodziutki bo dopiero jesienia go obsadzalam, zaczelam od frontu domu, teraz bede skupiala sie na tylnej czesci od tarasu, gdzie spedzam wiekszosc czasu latem. I mam problem z tamta rabata, o ktorej wyzej wspomnialam, czekam wiec tez na wszystkie cenne podpowiedzi.

taka sytuacja: istniejace nasadzenia
EwciaK 23:13, 13 mar 2015

Lena bardzo u Ciebie ladnie. Z niecierpliwością będę czekać zeby zobaczyć rabaty za domem. Ja jeszcze raz Ci dziękuję za pomoc. Sporą mam działkę i miejsca do sadzenia dużo tylko pomysłu brak jak to zrobić zeby wszystko razem grało. Oprócz tego sporo pracy, bo trzeba uporządkować działkę przed domem, a jest tam obecnie spory bałagan. Powoli będę dążyć do celu. Początek już mam.
lena 23:35, 13 mar 2015

EwciaK napisał(a)
Lena bardzo u Ciebie ladnie. Z niecierpliwością będę czekać zeby zobaczyć rabaty za domem. Ja jeszcze raz Ci dziękuję za pomoc. Sporą mam działkę i miejsca do sadzenia dużo tylko pomysłu brak jak to zrobić zeby wszystko razem grało. Oprócz tego sporo pracy, bo trzeba uporządkować działkę przed domem, a jest tam obecnie spory bałagan. Powoli będę dążyć do celu. Początek już mam.

No wlasnie ja tez z ta dzialka przesadzilam Wiekszosc to bedzie trawnik tylko pod ogrodzeniem glowne rabaty.

tu front w budowie jeszcze
Madziarzeszow 06:35, 14 mar 2015

Na wiosnę em obiecał mi drewnianą pergolę i w związku z tym mam problem , ponieważ pergolę na różę wyobrażam sobie w przejściu , taki romantyczny akcent . Moje róże po zmianach znalazły się na środku rabaty i nie wiem co zrobić w związku z tym. Jaką zaplanować i w którym kierunku ją umiejscowić .pomóżcie

od róży do następnej rabaty jest ok 2-2,5 m

Sama nie jestem pewna co wybrać , czy połączyć jedną rabatę z drugą taką delikatniejszą formą ?

czy

ogólnie poprowadzić czerwoną pnącą pergoli kolumnowej ,a białą parkową wykopać
Malgosik 09:38, 14 mar 2015

lena napisał(a)

Dzieki EwciaK, jestem na ogrodowisku od wczoraj, tak bardziej aktywnie, bo wiosna rusza a ta strona to kompendium wiedzy ucze sie tu poruszac i nie mam wizytowki ogrodu. Moj ogrod jest mlodziutki bo dopiero jesienia go obsadzalam, zaczelam od frontu domu, teraz bede skupiala sie na tylnej czesci od tarasu, gdzie spedzam wiekszosc czasu latem. I mam problem z tamta rabata, o ktorej wyzej wspomnialam, czekam wiec tez na wszystkie cenne podpowiedzi.

taka sytuacja: istniejace nasadzenia

ładnie masz w tym zakątku
ale ja bym już dalej obwódki bukszpanowej nie ciągnęła
lena 11:07, 14 mar 2015

Dziekuje Malgosik, jednak chce jeszcze dac ja tak aby byla wkolo zwirku, na ktorym bedzie hustawka, dodatkowo chce dac tam jeszcze jakies trawy i anabelki oraz rozaneczniki, tylko nie wiem za bardzo gdzie

Malgosik napisał(a)

ładnie masz w tym zakątku
ale ja bym już dalej obwódki bukszpanowej nie ciągnęła