Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Toszka 15:38, 25 wrz 2015

ten dereń ma wolniejszy wzrost od 1 do 2m. Trzeba ciąć, bo derenie tak mają, że najpiekniej wybarwione pędy są roczne. Czyli regulować mozna cięciem. Nie wiem ile miejsca przewidujesz na zagajnik, ale wydaje się, że optymalną odległością docelową będzie ok 1,5m do max 2. Zwróć uwagę, że pełni tej kompozycji dodają zimozielone buksy, lub cisy. Moim zdaniem biżuterią takiej kompozycji były by ciemierniki i np. hakonechloa

Edit
blondynka ze mnie, napisałam co ile sadzić derenia, a nie ile od brzóz. Wszystko zależy od miejsca, optymalnie ok 1m do 1,5.
roma2 15:47, 25 wrz 2015

Toszko dziękuję. Teren spory, bo mniej więcej 10x20 m. Brzozy chcę posadzić nieregularnie, by wyglądały w miarę naturalnie. Tylko nie wiem czy derenie na obrzeżach, czy w środku też?

Edit: Siwa blondynka podpowiada, że zagajnik będzie z dwóch stron ograniczony płotem.
Toszka 15:55, 25 wrz 2015

derenie sadź pomiędzy brzozami - w tym cały urok. Nie oszukujmy, się - latem nie maja tego uroku co zimą, ale dzięki tym kolorom mozna niecierpliwie czekać na zimę Druga ew. po łuku za brzozami, ale musi byc słońce, bo im więcej słońca tym więcej koloru na pędach. Wejdź w pierwszy link na stronę ogrodu (klikasz w zdjęcie).
roma2 16:00, 25 wrz 2015

He dorwałam Cię, to Cie pomęczę! To mniej więcej taki teren. Zdjęcie mam tylko takie i nie oddaje przestrzeni.

Linie nie będa proste, ale jak mam rysować fale to ręka mi lata.
Toszka 16:24, 25 wrz 2015

Roma, ponieważ masz wątek to tam idziemy
roma2 16:27, 25 wrz 2015

Ok
atena13 22:51, 25 wrz 2015

Witam serdecznie proszę o pomoc w skomponowaniu rabaty.Nie wiem czy to dobry pomysł ale rosnące już krzewy chciałabym połączyć w jedną rabatę.Zdjęcie jest z tamtego roku ale postaram się dodać aktualne.Z tych dwóch iglaków po bokach zrobiłam bonsai,jest tam jeszcze magnolia,rododendron i płożący iglak.Chciałabym tam dodać 2 rh,azalie i jakieś trawy.Liczę na Waszą pomoc

jutro zrobię świeże fotki
Izka 14:02, 26 wrz 2015

Toszka napisał(a)
dokładnie tak, ale... to wiąże się z utknięciem trawnika wzdłuż tui, zrobienie rabaty i posadzenie szpaleru hortek (na ten przykład)
Czy jesteś na to gotowa?

Jestem gotowa na wszytsko ale czy w tym roku jeszcze zdąże czy dopiero takie zmiany to wiosną?

Szpaler z hortensjami to chodzi o ten lewy narożnik, pod płotem sąsiadów. Tak?
Fajnie by wyglądało tym bardziej, że tam jest tak ciemno zielono. To tego mogłabym podłączyc trawy ozdobne.

Dla wiśni wygospodarowałabym inne zakątek ogrodu jak równiez jodly. Jednakże skusiłabym się na posadzenie jakiegoś drzewa

Toszka 16:00, 26 wrz 2015

w rogu możesz posadzić jakieś drzewo albo o wąskiej koronie, albo o kulistej.
Szpaler hortek możesz jeszcze teraz posadzić - radze pojechać do ogrodniczego i wybierać nie te o 3-4 drobnych patyczkach, a własnie min. jeden ped, ale gruby, mocny. I tak na wiosnę trzeba ciąć i ten mocny "patyczek" będzie stanowił doskonałą podstawę przyszłego krzaczka. Cienkie nigdy nie zgrubieją - to dla twojej informacji. Rabata wzdłuż tui musi być poszerzona na min. 1,5m do dwóch. Tak by miejsce zostawić tujom na zmężnienie, i aby krzaki hortensji miały przestrzeń. Jeśli będą dotykać tui, to te drugie zaczną łysieć. Tuja tego nie lubi. I teraz albo z tyły, w pleckach hortek posadzisz np. jasny miskant Morning Light ( pomiędzy hortkami), albo sekwencją hortki -3-5 i miskanty 3-5. Nie sadź jak w matematyce - daj np 3 hortki, 5 miskantów lub na odwrót. W stopy hortensji możesz dać co chcesz - albo sedum, albo np. rozplenice, żurawki, carexy - to juz twoje pole do popisu.
Ziemia pod nowe rosliny musi być przekopana z obornikiem + drobniutka przekompostowana kora. Ostrożnie z kopaniem, by nie uszkodzić płożących korzeni tui. Z przodu powtykać cebulki np. tulipanów, szafirków, krokusów co tam chcesz. Będzie pięknie
Aria 19:55, 26 wrz 2015

Podpowiedzcie proszę czy na forum jest wątek ciekawego ogrodu na długiej i wąskiej działce, podobnej do naszej (18mx50m)który mogłabym podpatrzeć?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies