Moniaaa
Hortensje jakie ci się podobają. Ważne by w pasie jednej odmiany bez misz-maszu. Albo sztywne limki- 'Limelight' przebarwiające się potem w róż, albo Vanilki -'Vanille Fraise' też potem różowe. Lub białe 'Annabelle' albo sztywne 'Magical Moonlight'.
Zwracam ci tylko uwagę, że ponieważ tuż za miedzą uprawiane jest zboże to nie powinnaś sadzić berberysów - urzędowy zakaz. Także starannie trzeba wybierać trawy, tak by nie były podatne na rdzę jak np. trzcinniki.
Wybór drzewa także trzeba uzależnić od strony nasłonecznienia tak, by nie zacieniało upraw. Anbrowiec tylko jeśli mieszkasz w okolicach Wrocławia.
Nie podałaś rejonu gdzie mieszkasz.
Załóż swój wątek i tam wstawiaj zdjęcia ze swojego ogrodu i chwal się nim
A z tymi berberysami to akurat nie widziałam nawet.
Madeczkam - czy jak w jednym pokoju będziesz mieć na jednej ścianie pleśń to też uznasz, że w całym domu powietrze "chyba będzie ok"?
Pleśń i rdza tak samo sieje zarodnikami
Tak bardzo wszyscy chcemy zdrowo żyć i zdrowo się odżywiać, a na przeszkodzie staje nam (tylko) logiczne myślenie
Toszka to nasze trawy są narażone na te patogeny i na radzę bo przecież mamy w ogrodach berberysy i mahonie,ja mam.I jak to sie ma do tego artykułu ?Ja w czerwcu kupiłam trzcinnika CF i po tygodniu od posadzenia zrobił się jakby suchy oczywiście zakwitł ale już bez liści(obecnie widzę wyrastające młode liście).Czy on już mógł być w szkółce zarażony?
nie bede zakładała swojego wątku nie mam zamiaru i nie będę sie chwalić bo chyba nie po to jest OGRODOWISKO, aby mieć jako priorytet chwalenie sie ogrodem ;( to nie facebook - tylko po to, by ktoś mógł zaczerpnąć pomysłów inspiracji porad co do zbóz - sami prowadzimy rolnictwo i zboza są dookoła przy nich ogrody sąsiadów nasz lasek też i nigdy nic groźnego z berberysa sąsiada nie zaszkodziło chodż nie powiem bo pewnego razu pewien dzik, ale taki o dwóch nogach ogołocił nam pole kukurydzy mam nadzieję, że pojedyncze zdjecia mogę dodawać właśnie tuuu jako przykład tego o co własnie zainteresowany pyta a ja akurat mam