Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

moniaaa_l 12:58, 25 lip 2017

madeczkam napisał(a)

Więc pod robię żywopłot ze szmaragdów a przed nimi miskanty i hortensje a najlepiej, które odmiany?
13:13, 25 lip 2017
moniaaa_l napisał(a)

Ooo super
A mogę jeszcze prosić jakie to roślinki? miskanty, hortensje i kule bukszpanowe tak?
a drzewko najlepiej jakie?

Tak jak napisałaś bukszpany/danica, hortnsje np limeligt, miskanty variegatusy jasne, niższe trawki wg gustu np molinie, trzcinniki, rozplenice itp, drzewko o żółtych liściach np klon odessanum lub wiąz holenderski czy inne, wypełniacze carexy np evergold / żurawki bordowe/ trzmielina
Toszka 13:23, 25 lip 2017

Moniaaa
Hortensje jakie ci się podobają. Ważne by w pasie jednej odmiany bez misz-maszu. Albo sztywne limki- 'Limelight' przebarwiające się potem w róż, albo Vanilki -'Vanille Fraise' też potem różowe. Lub białe 'Annabelle' albo sztywne 'Magical Moonlight'.
Zwracam ci tylko uwagę, że ponieważ tuż za miedzą uprawiane jest zboże to nie powinnaś sadzić berberysów - urzędowy zakaz. Także starannie trzeba wybierać trawy, tak by nie były podatne na rdzę jak np. trzcinniki.

Wybór drzewa także trzeba uzależnić od strony nasłonecznienia tak, by nie zacieniało upraw. Anbrowiec tylko jeśli mieszkasz w okolicach Wrocławia.

Nie podałaś rejonu gdzie mieszkasz.
13:47, 25 lip 2017
Toszka napisał(a)
Moniaaa
Hortensje jakie ci się podobają. Ważne by w pasie jednej odmiany bez misz-maszu. Albo sztywne limki- 'Limelight' przebarwiające się potem w róż, albo Vanilki -'Vanille Fraise' też potem różowe. Lub białe 'Annabelle' albo sztywne 'Magical Moonlight'.
Zwracam ci tylko uwagę, że ponieważ tuż za miedzą uprawiane jest zboże to nie powinnaś sadzić berberysów - urzędowy zakaz. Także starannie trzeba wybierać trawy, tak by nie były podatne na rdzę jak np. trzcinniki.

Wybór drzewa także trzeba uzależnić od strony nasłonecznienia tak, by nie zacieniało upraw. Anbrowiec tylko jeśli mieszkasz w okolicach Wrocławia.

Jejku nie wiedziałam, że berberysów nie sadzi się w takich warunkach, dlaczego? Mam u siebie, a wokół mnie są pola. Co może się stać?
Toszka 14:01, 25 lip 2017

MonikA napisał(a)

Jejku nie wiedziałam, że berberysów nie sadzi się w takich warunkach, dlaczego? Mam u siebie, a wokół mnie są pola. Co może się stać?

Jest urzędowy zakaz mający na celu ochronę zbóż przed najgroźniejszą chorobą. Laik nie zauważa problemów z uprawą, a rolnik jest załamany i musi stosować chemię. A potem my to jemy...

madeczkam napisał(a)

PRZY NASZYM MAŁYM LASKU Z JAKZE OGROMNYMI DRZEWAMI pole sąsiadą i wszystko rosnie jak na drożdzach

Madeczkam - wyłącz capslocka i nie krzycz
Załóż swój wątek i tam wstawiaj zdjęcia ze swojego ogrodu i chwal się nim
moniaaa_l 14:41, 25 lip 2017

Toszka napisał(a)
Moniaaa

Mieszkam w okolicach Bydgoszczy ☺
Dziękuję za podpowiedź, w pierwszej kolejności zabieram się za doradzanie tujek ☺
A z tymi berberysami to akurat nie widziałam nawet.

Toszka 14:44, 25 lip 2017

madeczkam napisał(a)

mysle, ze to nie ilości jak na plantacji wiec chyba bedzie ok

Madeczkam - czy jak w jednym pokoju będziesz mieć na jednej ścianie pleśń to też uznasz, że w całym domu powietrze "chyba będzie ok"?
Pleśń i rdza tak samo sieje zarodnikami

Tak bardzo wszyscy chcemy zdrowo żyć i zdrowo się odżywiać, a na przeszkodzie staje nam (tylko) logiczne myślenie
Mirka 14:53, 25 lip 2017

Toszka napisał(a)

Jest urzędowy zakaz mający na celu ochronę zbóż przed najgroźniejszą chorobą. Laik nie zauważa problemów z uprawą, a rolnik jest załamany i musi stosować chemię. A potem my to jemy...

Toszka to nasze trawy są narażone na te patogeny i na radzę bo przecież mamy w ogrodach berberysy i mahonie,ja mam.I jak to sie ma do tego artykułu ?Ja w czerwcu kupiłam trzcinnika CF i po tygodniu od posadzenia zrobił się jakby suchy oczywiście zakwitł ale już bez liści(obecnie widzę wyrastające młode liście).Czy on już mógł być w szkółce zarażony?
madeczkam 14:54, 25 lip 2017

Toszka napisał(a)

nie bede zakładała swojego wątku nie mam zamiaru i nie będę sie chwalić bo chyba nie po to jest OGRODOWISKO, aby mieć jako priorytet chwalenie sie ogrodem ;( to nie facebook - tylko po to, by ktoś mógł zaczerpnąć pomysłów inspiracji porad co do zbóz - sami prowadzimy rolnictwo i zboza są dookoła przy nich ogrody sąsiadów nasz lasek też i nigdy nic groźnego z berberysa sąsiada nie zaszkodziło chodż nie powiem bo pewnego razu pewien dzik, ale taki o dwóch nogach ogołocił nam pole kukurydzy mam nadzieję, że pojedyncze zdjecia mogę dodawać właśnie tuuu jako przykład tego o co własnie zainteresowany pyta a ja akurat mam
madeczkam 14:57, 25 lip 2017

Toszka napisał(a)

Madeczkam - czy jak w jednym pokoju będziesz mieć na jednej ścianie pleśń to też uznasz, że w całym domu powietrze "chyba będzie ok"?
Pleśń i rdza tak samo sieje zarodnikami

Tak bardzo wszyscy chcemy zdrowo żyć i zdrowo się odżywiać, a na przeszkodzie staje nam (tylko) logiczne myślenie

niemniej jednak rolnik i tak da mase oprysków odzywek no chyba, że z eko upraw no.... takie to sa zdrowe...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies