Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Marga 23:55, 25 mar 2014

Witam,
Narysowałam sobie rabatę, której głównym zadaniem jest zasłonięcie mnie od sąsiada. Fajnie by było gdyby z mojej strony była ładna.
Proszę, spójrzcie na nią i podpowiedzcie co można poprawić. Czy wogóle to co narysowałąm ma "ręce i nogi"?
Najpierw zdjęcie orginalne bez rabaty

A teraz projekcik

Od lewej:
Wysokie piętro: leszczyna południowa "purpurea", kalina japońska "Grandiflurum", żywotniki szmaragd, Lilak pospolity "Mme Florent Stepman" lub "Miss Ellen Wilmott", winobluszcz lub chmiel na śliwki,
Średnie piętro: jodła szlachetna "Blaue Hexe"(srebrne igły), berberys Thunberga "Green Carpet", Pod śliwkami: barwinek pospolity
gunia1990 16:45, 26 mar 2014

chcesz zbierać sliwki wśród barwinka? przemyślałabym to
brakuje mi 3-ego najniższego piętra z bylin, jednorocznych czy traw..
Marcin89 19:10, 26 mar 2014

A mi czegoś pod śliwami brakuje. Drzewa i od razu barwinek. W parku ok, ale nie u siebie w ogrodzie .
Gosik 20:20, 27 mar 2014

Witam Wszystkich serdecznie.
Od jakiegoś czasu podglądam forum i czerpię inspirację z przepięknych ogrodów Pani Danusi. W załączeniu przedstawiam rys mojego ogródka za domem. Moje pytanie dotyczy kształtu rabat - jak zrobić żeby było ładnie? Zauważyłam, że królują łuki, które niezbyt lubię. Chciałabym żeby było "kanciaście" tak jak na moim rysuneczku. Mój dom ma klasyczny kształt ale wykończony jest nowocześnie i podobnie chciałabym mieć w ogródku. Taras za domem jest betonowy i jego kształt nie ulegnie już zmianie. Czy to co chcę zrobić ma sens? Chodzi mi o stronę lewą i górę obrazka, bo to co po prawej trochę się zmieni.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Marga 23:48, 27 mar 2014

gunia1990 napisał(a)
chcesz zbierać sliwki wśród barwinka? przemyślałabym to
brakuje mi 3-ego najniższego piętra z bylin, jednorocznych czy traw..

Te śliwki są niejadalne Za śliwkami, przy siatce sąsiadka posadziła tuje (więc ekran-zasłona już rośnie), ale są jeszcze malutkie. Jak średnie piętro, to może trawy? Ogród chciałabym jak najbardziej bezobsługowy.
Chmielu i leszczyny purpurowej jednak nie będzie. Zamiast leszczyny może buk czerwony?
Marcin, a co proponujesz na średnie piętro?
A lewa strona tej rabaty jest ok?
Marcin89 00:40, 28 mar 2014

Marga mogą być derenie, berberys, mahonia, ostrokrzew, śnieguliczka, pęcherznica i masa innych krzewów. Podałem dowolnie przykłady jakie teraz mi wpadły do głowy .
Milena7770 07:26, 28 mar 2014

Witam

Chciałam posadzić w rabacie miskanta chińskiego, poradźcie co dać na niższe piętro przed nimi żeby to ładnie się komponowało ???? Ile sadzonek sadzić w jednej "kupce" żeby wyrosły ładne, gęste ????
Marga 07:53, 28 mar 2014

Marcin, dzięki. Idę myśleć
agam 08:07, 28 mar 2014

Milena7770 napisał(a)
Witam

Chciałam posadzić w rabacie miskanta chińskiego, poradźcie co dać na niższe piętro przed nimi żeby to ładnie się komponowało ???? Ile sadzonek sadzić w jednej "kupce" żeby wyrosły ładne, gęste ????

Zależy jakie miskanty chcesz sadzić. Sadź po jednej sadzonce, rozrosną się i będziesz dzielić.
Na niższe piętro jakieś krzewy: hortensje, derenie "Ivory halo", berberysy, i wiele innych. Wszystko zależy od Twoich upodobań.
Milena7770 08:11, 28 mar 2014

Dzięki

A rabata wygląda tak, że ma tło z tuji i innych iglaków. Gdybym za tym dała miskanta chińskiego i na niższe piętro coś.... to ile szerokości powinna mieć taka rabata ????

W jakiej odległości od siebie te sadzonki trawy ?