Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 19:38, 06 wrz 2015

Mateusz to teraz palnąłeś z tą książką ja zawsze z pisaniem miałem okropne problemy a polonistki to ciągnęły mnie za uszy
Sprostuje bo młodszy stażem jesteś ogrodowiskowo, donice na tarasie robiła firma, ale ja jestem bardziej z mojej roboty zadowolony znów ta skromność
Piesek dokładnie jest mojej siostry, ale to dzidzia mojego psa, ale i tak latają gdzie chcą
Lawenda na skarpie miała lub ma być, ale kto będzie obcinał po kwitnieniu tyle lawendy bo obecnie już 20 jest zaplanowanych, a na dwie skraby było by trzeba przynajmniej 16-24

Olu a wiesz jaki taki brat jest zrzędliwy i potrafi mocno zdenerwować

Beatko obecnie MW i Ascot mają u mnie taką samą wysokość, ale widzę, że Ascot będzie w stanie wyrosnąć wyżej. CO do kolorów to Ascot na początku jest intensywnie malinowa i rożni się od MW, ale później kolory dla mnie są bardzo zbliżone, ja dla pewności mam je rozsadzone bladą Queen of Sweden i na moje oko wygląda to dobrze. Za kilka dni zakwitnie Ascot i Munstead Wood to zrobię Ci porównanie, sama ocenisz.
Na pewno pasuje do siebie Mw i Szekspir, który u mnie kaprysi, ale bardzo prawdopodobne, że to przyczyna kiepskiej sadzonki.

Ogólnie ze swoich róż jestem zadowolony, ale z natury marudzę

Jeżówka to Secret Affair dorasta do 60-70cm, bardzo polecam. Sąsiedzki ogród siostry

Ewo róże były w planach, ale donice są jednak niskie i na tarasie, a murek z granitu bardzo wygodny do siedzenia i kolce nie są pożądane w tym miejscu tym bardziej, że jest małe dziecko, chociaż nie powiem ładnie by tam takie delikatno różowe lub białe róże wyglądały.

Paweł skalniak najlepiej spakowałbym w kontener i sru na śmieci, ale jak zawsze szkoda mi tych 25 odmian rojników i kilku innych roślinek, kamienie jakoś przeżyję

Ogród będzie całkowicie inny od mojego, nie do końca taki jak bym chciał, ale wiadomo to nie ja mam się w nim dobrze czuć. Będzie dość prosto, kilka ciętych drzew, dużo hortensji i traw. Kolor biały i różowy jako przewodnie, może fiolet się przewinie i to wszystko
mateuszmichn 19:45, 06 wrz 2015

Luki napisał(a)
Mateusz to teraz palnąłeś z tą książką ja zawsze z pisaniem miałem okropne problemy a polonistki to ciągnęły mnie za uszy
Sprostuje bo młodszy stażem jesteś ogrodowiskowo, donice na tarasie robiła firma, ale ja jestem bardziej z mojej roboty zadowolony znów ta skromność
Piesek dokładnie jest mojej siostry, ale to dzidzia mojego psa, ale i tak latają gdzie chcą
Lawenda na skarpie miała lub ma być, ale kto będzie obcinał po kwitnieniu tyle lawendy bo obecnie już 20 jest zaplanowanych, a na dwie skraby było by trzeba przynajmniej 16-24

Serio ci mowie, nie masz się czego śmiać. Może się trochę zmieniło od czasów j. polskiego, czyta się bardzo lekko i przyjemnie
Teraz jak napisałeś, że firma robiła donice, to aż mi wstyd że tego nie ogarnąłem, jak pisałem skarpę też piękna żeby nie było że tylko firmę chwaliłem lawenda bardzo fajnie by wyglądała ale myślę że można jakoś podzielić przestrzeń i lawendę posadzić tak żeby był do niej dostęp. Może pomiędzy jakieś zielone kule?? Gdzieś widziałem fajnie obsadzona skarpę, postaram się poszukać i pokazać, może się przyda. Hahaha jak przeczytałem odpowiedź o zrzedliwym bracie to się nieźle uśmiałem, bo sobie to wyobrażałem, bo jak ja coś robię przy domu i ktoś mi coś mówi to też tak robię i to musi śmiesznie wyglądać
butterfly 20:42, 06 wrz 2015

Dzięki Luki, tak Secret Affair jest na mojej liscie MUST HAVE od dawna...

Mounsted W. piekna... kusi mnie żeby dac więcej niż jeden krzaczek... a ja nie lubie parzystych liczb w roslinach
Poczekam na zdjecie z Ascot
Katkak 20:47, 06 wrz 2015

Hmmm, mój malutki jeszcze William też zwiesza główki, ale myślałam, że przez to, że jeszcze mały i, że z tego wyrośnie . A tu okazuje się, że ten typ tak ma.
Luki 23:37, 06 wrz 2015

Mateusz skarpy to trudny temat od samego początku ja chciałem podwójną donice z płask powierzchnią, ale to Ja komunikacja na zapchniętych rabatach to moja specjalność, więc o to nie ma się co martwić. W sumie donice były kiedyś tylko pokazane i to bez szczegółów, więc żaden problem.

Beatko a co tam ja dla odmiany mam dwie Ascot, dwie MW, dwie QoS, cztery Marie Thereski i jednego Williama w różach się to gubi i nie widać.
Róże zakwitną na pewno w tym tygodniu

Kasiu no niestety takie jego urok, że każe nam się rzucać w pokłony aby zobaczyć jego piękno

Miałem mieć rewolucje ogrodowe, a dostałem ofertę z liliowcami... jak żyć ja się pytam jak Czas chyba rozsadzić moje liliowce i zarobić na nowe.

Komunikat pogodowy przy okazji... pada deszcz od 15 i co chwile wręcz leje pełną parą, niedobory wody skutecznie są uzupełniane, a jutro zapewne wszystko będzie leżeć, ale cóż deszcz potrzebny o w tym roku to towar deficytowy
mateuszmichn 23:51, 06 wrz 2015

Luki napisał(a)
Mateusz skarpy to trudny temat od samego początku ja chciałem podwójną donice z płask powierzchnią, ale to Ja komunikacja na zapchniętych rabatach to moja specjalność, więc o to nie ma się co martwić. W sumie donice były kiedyś tylko pokazane i to bez szczegółów, więc żaden problem.

Też bym zrobił podwójna donice. Jednak to twojej siostrze ma się podobać. Znając życie zrobisz u tak coś pięknego
Iwk4 00:22, 07 wrz 2015

Nadrobiłam twoje poczynania. Wątek drugie konieczny, bo był moment, że zgubiłam się w orientacji przestrzenno- ogrodowej.
Rabata bylinowa nadal zachwyca.
Donice wyglądają u siostry nowocześnie. A lawendę lubię.
Cięcie dwa razy w sezonie- to nic wielkiego.
polinka 07:20, 07 wrz 2015

Luki napisał(a)
Mateusz za to wczoraj skończyłem jedną skarpę i jestem ogromnie zadowolony, nawet roślin nie ma i nie wiadomo kiedy będą ale wyplewiona z murkiem i wyrównaną ziemią prezentuje się genialnie... ale ja skromny jestem
No a granit to trudny materiał nie zawsze trafi się na ładną partię i ja właśnie na taką trafiłem, z góry ładna na dole big baga brzydka czyli potoczny kot w worku
Niestety ten materiał lubię najbardziej i to już mój problem przy okazji krajowy i wspieram gospodarkę ot i jak można się dowartościować.

Wymyśliłam sobie aby cały wjazd i podjazd do garażu zrobić z kostki granitowej, eM jak to usłyszałam to zaczął się śmiać...Stanęło na poszukiwaniach brukarzy, którzy za w miarę rozsądne pieniądze położą kostkę
AgataBC 08:01, 07 wrz 2015

Pisałeś mi kiedyś że liliowce zamawiasz u człowieka który na początku i na końcu sezonu sprzedaje swoje nadwyżki. To ten Ci przysłał oferte ? Szukam miejsca gdzie bym mogla kupić..
Luki 09:13, 07 wrz 2015

Mateusz tak już jest, że podobać to jedno koszty to drugie

Iwonko lawenda lawendą w kilkudziesięciu sztukach jakoś ujdzie, ale będą graby, bukszpany i inne rośliny do cięcia muszę to jakoś wypośrodkować
Wątek na dniach założę muszę się tylko ogarnąć trochę ze zdjęciami i innymi a ogród będzie dość kanciaty

Paulino oj podjazd też bym chciał z granitu, ale przy moich metrażach to zbyt duże koszty, a ja też układania bym się nie podjął

Agato tak to ten, oczywiście jeżeli chodzi Ci o odmiany bardziej kolekcjonerskie bo jeżeli takie zwyklejsze i starsze to ma chyba tylko 3-5 odmian