Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Byliny » Lawenda - Lavandula

Lawenda - Lavandula

iwka 10:22, 27 lip 2015

ja już swoją ścięłam
Margaw 08:56, 30 lip 2015

Witam

Mam moja szerokość rabaty to 40 cm, proszę o informację w jakiej odległości je sadzić. Czy dać dwie w serokości i wzdłuż co 40 cm? Lawenda hidcote.

sarenka 18:18, 07 sie 2015

Moja jeszcze całkiem nie przekwitła, trzmiele ciągle na niej siedzą, więc chyba jeszcze jej nie ścinać?

Moja ma długie pędy i na końcu kwiaty, ale wolałbym, żeby była bardziej sztywna, niż taka leżąca- chyba, że miałaby więcej liści to ładniej by to wyglądało. Kupiłam ja w Obi
Sarahcon 13:13, 09 sie 2015

Witajcie, to moja lawenda wąskolistna posadzona w maju. Powiedzcie czy już ją ścinać czy jeszcze poczekać? Pszczółki jeszcze po niej krążą. Czy dobrze dedukuje: po przekwitnięciu ściąć same kwiatostany z łodyżką do granicy z liśćmi a na wiosnę przyciąć do wysokości ok 10cm od ziemi? Na zimę przykryć stroiszem. Nigdy nie miałam lawendy i wole nie popełnić błędu.

Toszka 14:03, 09 sie 2015

to juz przekwitla lawenda. tnij. we wszystkim dobrze dedykujesz procz ciecia na 10 cm. Tniemy do czesci zdrewnialej. Formujemy w polkule
babka 14:34, 09 sie 2015

Margaw napisał(a)
Witam

Mam moja szerokość rabaty to 40 cm, proszę o informację w jakiej odległości je sadzić. Czy dać dwie w serokości i wzdłuż co 40 cm? Lawenda hidcote.

Magnolia radziła by sadzic co 45/50 cm, nie gęściej. ja sadziłam na45 ale naprzemiennie a widzę że śmiało moglam dac 50. Moja jest szerokolisna, kupiona w OBI z opisem viva.
babka 14:40, 09 sie 2015

sarenka napisał(a)
Moja jeszcze całkiem nie przekwitła, trzmiele ciągle na niej siedzą, więc chyba jeszcze jej nie ścinać?

Moja ma długie pędy i na końcu kwiaty, ale wolałbym, żeby była bardziej sztywna, niż taka leżąca- chyba, że miałaby więcej liści to ładniej by to wyglądało. Kupiłam ja w Obi

Ja chyba mam tę samą Tłoczy caly czas i tez ma takie lekko płożące gałązki ale mi to nie przeszkadza. W następnym roku chyba będą bardziej w pionie wnioskując po zdjęciach u kokoszki
Tez jeszcze nie ścinam choc część już przekwitla,.
babka 14:42, 09 sie 2015

Tosiu, teraz tylko kwiatistany tniemy ale lekko uformowac też mozna ?
sarenka 18:15, 09 sie 2015

Moja lawenda wygląda rąk,nie wiem czy widać dobrze bo zdj dodane przez telefon
Toszka 22:51, 11 sie 2015

Babka, cięcie lawendy zależy od tego co chcesz - jesli chcesz by na 100% dalej kwitła wycinasz jak Kopciuszek tylko łodyżki z przekwitniętymi kwiatostanami. Uzyskasz pewność, że będzie kwitła nadal. Na zimę zostawiasz takie "wiechcie" - roślina sama się osłoni przed zimnem i z olbrzymim prawdopodobieństwem wysieje na wiosnę kiedy to w okolicach połowy kwietnia tniesz odmładzająco nadając kształt kuli (ten kształt powoduje równomierne, ładne kwitnienie całego krzaka).
Druga opcja to drastyczne ciecie w kulę na przełomie lipca i sierpnia (tu trzeba ocenić sytuację na ile już przekwitła lawenda). Zwłaszcza, ze na suche bukiety, saszetki zapachowe etc tnie się nierozkwitnięte kwiatostany.
W tym terminie drastyczne cięcie powoduje utrzymanie ładnego, zwartego krzałtu krzewinki, a od długości ciepłej jesieni zależy czy lawenda zakwitnie ponownie... a raczej czy zdąży zakwitnąć ponownie.