Jutro może i moje ryski będą z pierwszy kwiatkiem? Majowa już przekwitła, a na inne jeszcze kilka dni muszę czekać, pąki powoli pękają.
A u Ciebie super bukiety!
Haniu w tym roku faktycznie kilka dni i po kwiatach. Została mi jeszcze późniejsza różowa. Widzę jeden pączek duży a pozostałe takie mizeroty. Nie wiem czy te malusie się bardziej rozwiną.
Mniej kwiatów na piwoniach i u mnie będzie, ale są pąki i jest nadzieja.
Mirka wrotycz rośnie na polnych drogach na miedzach, na ugorach. Szukaj w wyższych partiach terenu. Lubi raczej suchą glebę. Pokazuję jak on wygląda w razie czego.
Wszystkie rosliny w tym zestawie piękne, ale piwonie najcudniejsze.
Chyba jednak sie skusze i posadze.
Tylko, ze miejsce, o którym myśle w słoneczne dni staje sie mała patelenka - czy one dadzą radę?
Pozdrawiam cieplutko, choć na temperaturę to chyba nikt dziś nie narzeka
Marta sadź piwonie nawet na patelence. U mnie też od 10 do końca dnia mają słoneczko. Polecam również oprócz zwykłych (bylinowych), krzewiaste. Wprawdzie piwonie krótko kwitną ale warto czekać cały rok ze względu na piękne kwiaty. Później soczysta zieleń liści jest dobrym tłem dla innych roślinek.
Zrobiłem taką długą rabatę gdzie rosną 3 piwonie, trzmieliny, tawuły, żurawki, hortensje, lawenda, trawy, rozchodniki okazałe. Zawsze coś na niej kwitnie. Jak podrosną trochę to pokaże w całości. Dzięki za odwiedziny i pozdrawiam.