Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

AnnaCh 22:32, 14 maj 2015

Zbyszku nie było mnie chwilę u Ciebie i miałam sporo do nadrobienia.
Śliczną masz piwonię, no i klonik jaki już duży Ja kupiłam w sobotę malutkiego.
frezja 23:39, 14 maj 2015

zbigniew_gazda napisał(a)

piękny widok
mirkaka 09:06, 15 maj 2015

No pięknie u Ciebie, piwonia ma cudne kwiaty, pewno okrywasz na noc?
Zbyszku czy tawuły przycinasz kilka razy w sezonie?, i czy one po każdym przycięciu wypuszczają młode kolorowe pędy?
zbigniew_gazda 11:17, 15 maj 2015

Aniu, Ewo dzięki.

Mirka tak kilka razy trzeba ciąć bo za chwilę by była rogata kula i duża. Po każdym cięciu wypuszcza piękne żółciutkie listki. Ale uwaga- dotyczy to tylko tej żółtej czyli Golden Princess. Tej co ma czerwonawe listki (Golden flame) niestety po przycięciu drugi i następny odrost jest bardziej na zielonkawo.

Uwaga uwaga kwitnie świerk po 3 latach. Tamtym razem po kwitnieniu były 30 stopniowe mrozy. Czy to znowu coś znaczy?

frezja 17:31, 15 maj 2015

widać,że dbasz i efekty są
Mathildis 21:53, 16 maj 2015

Mirko dla porównania ciachnąłem przed chwilą zdjęcie swojej i wstawiam.
Moja rośnie na rabatce skierowanej północ-południe, czyli też ma słoneczko od 9-16.
Na wiosnę ( w marcu) sypnąłem jej garść Azofoski a z 2 tygodnie temu psiknąłem liście Floroviem. Obydwa te nawozy zastosowałem dla eksperymentu. Nigdy przedtem nie zasilałem piwonii - ani tej krzewiastej ani zwykłych i zawsze liście miały takie zielone. Zawsze pięknie kwitły. I co obserwuję w tym roku po nawożeniu? krzewiasta ma mniej kwiatów niestety.
Słyszałem taką opinię aby piwonii nie nawozić i może to prawda jest. Na przyszłą wiosnę nie dostanie grama nawozu i Tobie też to proponuję. Jak zaglądnie tutaj ogrodniczka (ogrodnik) która(y) ma piwonie to niech napisze swój pogląd.

Nawozy z dużą ilością azotu powodują wzrost rośliny (w przypadku Twoich piwonii "poszło" w liście), wydaje mi się że aby piwonie kwitły powinny dostać z większą ilością fosforu i potasu - np. taki dla roślin doniczkowych/jednorocznych kwitnących lub dla pomidorów.
zbigniew_gazda 18:43, 17 maj 2015

Aniu - jest taki nawóz w przygotowaniu z pokrzywy. Rewelacja.

frezja 19:05, 17 maj 2015

Aniu - jest taki nawóz w przygotowaniu z pokrzywy. Rewelacja.

dobrze,że zmysł powonienia nie działa przez internet) też robiłam u siebie;
MirellaB 01:09, 18 maj 2015

Zbyszku, a co z piwonią?
Kiedy zakwitnie w pełni?
zbigniew_gazda 21:01, 18 maj 2015

Ewa to jak robiłaś to złoto i stosowałaś w ogrodzie, to wiesz najlepiej jakie ma piorunujące działanie. A chwilę ze smrodkiem można przeżyć. W sypialni wiadra nie trzymam.

Mirella kwitnie w pełni. Wcześniej pisałem, że chyba przesadziłem z nawożeniem bo mniej kwiatów i poszło w liście. Foty z dzisiaj.