Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Agnieszka_B 10:14, 26 lip 2013

Przerwajac na moment temat hydrozagadki i przepraszając , że tak na watku Marzenki (swojego sie jeszcze nie dorobilam ), ale jaka trawke polecilibyscie do cienia i zeby nie byla za wysoka , tak do 50-60 cm ?
Milka 10:35, 26 lip 2013

I się smakiem obeszłam...deszczu nie było!!!

nawadniania nie mam, gdyby było, nie zarobiłabym na nie
jotka 11:06, 26 lip 2013

Co jakiś czas czytam, że w sobotę 10-tego sierpnia jesteś służbowo w Stargardzie. A to oznacza, że potem prywatnie u mnie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3535-u-jotki-z-kasia-bawarska-plotki
Gosiniak 12:48, 26 lip 2013

Marzenko się muszę cofnoć troszku, ale widzę że woda na tapecie, ja wczoraj czekałam i czekałam i się nie doczekałam deszczu. Niestety podlewać trzeba, na większości rabat niestety a może stety nawadniania nie mam, więc wąż w ruch praktycznie codziennie, nie cały ogród, ale każdego dnia po kawałku. Trawka się sama podlewa na szczęście, ale jakiś deszczy by nie zaszkodził, podobno po tych upałach trochę podleje, zobaczymy......a przecież lipiec najbardziej deszczowy powinien być.
Pozdrowionka
GabiK 15:03, 26 lip 2013

Marzenko, dopiero teraz doczytałam tę dyskusję. A zaczęłam niewinnym pytaniem u Any, jak długo jej się leje, a potem u Ciebie zapytałam, żeby porównać. Zamelduję jaki rachunek mi przyszedł po tych godzinnych laniach.

Koszt to jakiś jest, ale ciągle nie taki wielki. Pomyśl, że to niecałe tankowanie samochodu miesięcznie, a ogród jak się odwdzięcza.

Gdyby rozważać całościowy koszt wody, to trzeba uwzględnić koszt podgrzania jeszcze. Latem piec chodzi po to, żeby grzać wodę, więc np. u mnie, letnie rachunki za gaz trzeba by doliczyć do wody.

My zużywamy jakieś 12 metrów wody miesięcznie (szambo 10 m3 szło tak co 3 tyg. z grubsza) w okresie bez podlewania. Używam wody bez zastanowienia, tzn. nie myślę, jak tu ograniczyć, ale nie leję bez opamiętania. 60 zł za 2 mies. to była norma przez cały okres z szambem, czyli 2 lata.

Margarete 16:12, 26 lip 2013

Byłam, pozdrawiam
anula_wn 16:28, 26 lip 2013

irena_milek napisał(a)
I się smakiem obeszłam...deszczu nie było!!!

nawadniania nie mam, gdyby było, nie zarobiłabym na nie

Irenko, trzeba studnię wywiercić
i będzie tanio !
i dodatkowo deszczówkę zbierać do beczki!
darmo leci
ewa004 17:04, 26 lip 2013

A ja mam studnie i nawet wody starcza na codzienne podlewanie
Mala_Mi 17:10, 26 lip 2013

Agnieszka_B napisał(a)
Przerwajac na moment temat hydrozagadki i przepraszając , że tak na watku Marzenki (swojego sie jeszcze nie dorobilam ), ale jaka trawke polecilibyscie do cienia i zeby nie byla za wysoka , tak do 50-60 cm ?

Dobre urwanie tematu

U mnie w cieniu nieżle radzi Ice Dance ....
Milka 17:20, 26 lip 2013

anula_wn napisał(a)

Irenko, trzeba studnię wywiercić
i będzie tanio !
i dodatkowo deszczówkę zbierać do beczki!
darmo leci

właśnie się do tego przymierzamy..nawet ulotkę nam wrzucili jakby wiedzieli, hi, hi