Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 06:56, 24 kwi 2014

Tess napisał(a)
Madżen, naprawdę trzeba pełne wykopywać?
Dlaczego ja o tym nie wiedziałam, jak je kupowałam...

Tesiu sama już nie wiem...double appeldorn wykopalam i posadziłam jesienią i doopa... Reguły nie ma . Wszystko zależy od jakości cebul
Madzenka 06:59, 24 kwi 2014

baraga1904 napisał(a)
...jak już Izka coś napisze to nic dodac nic ując... podczytuję Was po krótkim spotkaniu z Ewką ...konkurencja dla biegania????

A ja ostatnio nie mam czasu an Ewkę poza spotkania z nią w relau
Czekam na trening antycellulitowy i zabieram się za siebie. Gdy umieścimy w necie to dam linka aby ciwczyc. Wykończyć sie przy tym treningu mozna.
Będziesz 26.04 na naszym evencie w Katowicach w Galerii Katowice? Będzie termografia, porady dietetyka i kosmetologa.
Madzenka 07:01, 24 kwi 2014

gierczusia napisał(a)

Kuleeee ,mam to samo ... Już nie wiem jak z tymi obślzgami walczyć .. Na dodatek te koty i opuchlaki ...

Więcej już tych paskud " mama nie miała "??

Buziam Madzenko

Ze slimakami jedyna skuteczna walka to granulki na slimaki. Rozsypuje pod roslinami, ktore najbardziej lubią i mam spokój. Wczoraj podsypalam pod hostami, ktore świeżo kielkuja. Żerowaly już na szałwi i przetacznikach a chciałabym mieć jakieś kwiaty... Pozwlam im do woli grasować po lisciach tulipanów... Uwielbiają je... Ale nawet na badylach hortensji łaziły olbrzymie ilosci... Łagodna zima a właściwie jej brak i deszczowa wiosna to raj dla slimakow i zagrozenie dla młodych roślin...
Madzenka 07:02, 24 kwi 2014

Konstancja30 napisał(a)

piękniej bym tego nie ujęła ... ja ewoluowałam z poziomu małpy do postaci spionizowanego homo sapiens ... ale ciągle w listku na drzewie ...

Hi hi Darwin by sie ucieszyl Musimy pokazać rysunkową ewolucje Homo Ogrodnicusa
Madzenka 07:05, 24 kwi 2014

atena35 napisał(a)
Jestem, podglądam podziwiam energię czerpię

Obijasz się kolezanko
Ale na pocieszenie dodam, że od czasu gdy przestałam ćwiczyć - ostatnie trzy tygodnie- fatalnie się czuje i fizycznie i psychicznie.... Sama praca w ogrodzie mimo, że mnie relaksuje nie doładowuje poziomu endorfin. Mialam wczoraj ćwiczyć ale maile z wolnego urlopowego dnia i delegacji czytałam do 22.... Ale już jestem na bieząco...dzisiaj trzeba plan naprawczy samopoczucia włączyć
Madzenka 07:05, 24 kwi 2014

ewakatowice napisał(a)

w dalszym ciągu jestem Małpa...obrazki cieszą najbardziej

Ewo myśle, ze juz Ci się sylwetka lekko pionizuje
Madzenka 07:08, 24 kwi 2014

Kasiek napisał(a)

Ciezki temat...chcemy chronic swoje rosliny i ogrody przed tym paskudztwem...Chyba najgorsze jest to, ze wiekszosc po dosc krotkim czasie uodparnia sie na wiele srodkow...Slimaki to bomba ekologiczna, praktycznie nie maja naturalnych wrogow, opuchlaki...- temat na tapecie-zobaczymy czy nam sie uda...Obojetnie czy chemia czy innym sposobem Wazne jest by nasze ogrody rozwijaly sie i rosliny pieknie rosly

Ja ostatnio obserwuję, że nawet slimaki w skorupach jakieś strasznie żarloczne sie zrobiły. A może slimakom na miedzy za płotem jakąs kapustę posadzić aby się za płotem stołowały.
Dzieki Twoim poradom szukam bardziej naturalnych sposobów walki z tym paskudztwem. Zamiast apacza zastosuję na dorosłe opuchlaki Calypso a niech Bayer zarabia jeśli choć troszkę pomaga nam ochronić ogród i pszczołki.
AgnieszkaW 07:47, 24 kwi 2014

Przyszłam na poranne fotki rabaty z czosnkami, a tu nic??? Ślimaki u mnie wczoraj wzięły się za werbeny w pikowniku, które się hartowały, zżarły chyba z 5-6 sztuk, zanim je dorwałam. Mus kupić granulki, bo wszystko zeżreją
ewa004 08:23, 24 kwi 2014

Ćwiczysz Marzenko na żywo z Ewką ?????

Ja tez troszkę odpuściłam ćwiczenia ,ale już wczorajszy wieczór spędziłam z Kilerem ,naładowałam się i znowu mam ochotę ćwiczyć
Mala_Mi 09:33, 24 kwi 2014

Odpowiem Ewie.. trzmieliny to przysmak opuchlaków.

Ja dziś też polecę na ślimaki.. bo te cholery bez skorup zjadają mi wszytko.. Wczoraj patrzę co to za dziura w ziemi przy liliach, wyciągam pozostałości łusek, ładnie pogryzione i zeżarte przez ślimaki.. oczywiście ślimaka też wydarłam.. żałowałam, że nie mam aparatu by zrobić foto, a biec do domu mi się nie chciało. Rozumiem twoją frustrację.. zbieranie nie pomaga.. jest ich po prostu za dużo i to taki ukryty wróg..

Cebul nie wykopuję bo bym chyba musiała zatrudnić ogrodnika, a sama zwolnić się z pracy Mam niektóre pełne tulipany i one ładnie powtarzają kwitnienie, ale jak wszytko po jakimś czasie słabnie. Te moje pełne żółte co pokazywałam to sadzone z inspektowych cebul w zeszłym roku.

Nie boisz się, że czosnki za rok nie zakwitną?? Liście odżywiają cebule.. wiec jak je ścięłaś to cebula wysili się po kwitnieniu i będzie za rok słaba. To że tulipany słabo kwitną to też kwestia zbyt szybkiego ścinania liści.. liście zasychające denerwują, ale tylko dzięki nim za rok kwitną jak trzeba.. żadne nawożenie sztuczne ich nie wzmocni..

We wtorek mogłam być we Wrocławiu, ale i tak jesteś nieczasowa, wiec nie pojechałam ,a zakopuje to co wykopane, bo schnie. Poczekam na inna okazję..

Czekam na foto

A homoogrodnikus.. to już rewelacja, powinno przejść do slangu ogrodowiskowego... i do haseł forumowych.. chyba jeszcze skopiuję i wrzucę do naszych powiedzeń