Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Margarete 14:56, 13 paź 2014

Ależ piekny ten twój busz....
To niesprawiedliwe, nie dość że u was tam na Dolnym Sląsku wiosna zaczyna sie wczesniej niz u nas i wszystko zakwita wczesniej, to jeszcze jesien przychodzi później.....u mnie juz na jabłoni ozdobnej nie ma ani jednego liscia, klony palmowe są wybarwione i juz tez zaczynaja gubic liscie a hosty wszystkie prawie całkowicie zzółkły, proso rózgowate i miskanty robia sie żółte, mariken ma żółknace liscie i tez zaczyna gubic...jesień u nas choć cieplutka, sucha i słoneczna ale jesien.
Kamajla 16:00, 13 paź 2014

Madżenko, obejrzałam wczoraj wszystko na spokojnie i poczytałam i jak zawsze zachwyciłam się Twoimi zdjęciami. Do tego stopnia, że śniłaś mi się dzisiaj oprowadzałaś mnie po ogrodzie i opowiadałaś o wszystkich roślinach po kolei - super było!

mój ambrowiec przebarwił się tylko w 1/10 od razu na bordowo...

Pozdrawiam
Milka 16:41, 13 paź 2014

I mamy lato w jesieni widoki masz piękne, a ta róża NN, najpiękniejsza dla mnie
Mala_Mi 20:15, 13 paź 2014

Piknie u Cię.. ale wywodów różanych nie czytam, bo mi oczka sie kleją .. ale pod 2 nowe róże miejsce mam I zastanawiam sie po cholerę???
Madzenka 20:44, 13 paź 2014

ana_art napisał(a)
jak mi moja róża pienna pękła i ją obcinałam to na przechowalniku wcisnęłam kilka patyków z nadzieją że jak padnę (ta pęknięta) to będę miała namiastkę w postaci zwykłego krzaka (bo róża rzekomo rarytas ogrodniczy- trudno dostępny) na szczęście pienna przeżyła a jeden patyczek się ukorzenił...
więc jeśli Twoja NN taka pożądana można ją spróbować rozmnożyć...

Skoro takie łatwe to chyba sprobuję aby cząstke mojej NN po ogrodach mnożyć

Rench napisał(a)
Przykuchenna mi się bardzo podoba
Pokazałam Barona u mnie zerknij co fajnego sobie kupiłaś

Reniu dziękuję za Barona, jest boski ! Liczę na prezentację różyczek w RRR latwo będzie Twój nowy wątek odnależć

Kindzia napisał(a)
U mnie, niestety, jesień już zaczyna być widać...Mariken żółtych listków dostaje, klony liście zrzucają, buczki też

Chyba powinnaś te kopczyki usypać od razu...wszędzie tak piszą...to nie od mrozu teraz, od wiatru i słońca, żeby nie przesuszyć.

Wiem, że powinnam od razu sypnąc kopczyki aby je ochronić przed wiatrem i slońcem.... Ale będę jeszcze duzo w tych miejscach sadzić.... Czekam jeszcze na ok 20 róż w 14 gatunkach.. Zatem co bym usypała to bym rozgrzebała.... Dlatego podlałam obficie w sobote i dzisiaj latałam ze szlaufem, jutro ma padać.

Malgosik napisał(a)
Marzena a dla ambrowca masz wogóle światło?
Bo tam mu trawy robią cień i się nie przebarwia.
Mój już dość mocno przebarwiony.

One tak na zdjęciach wygladaja. Są na słońcu przez calutki dzień. Dzisiaj go nie oglądałam, daję mu czas do soboty!!,
Margarete napisał(a)

Aniu Monteverde mam pytanie - ja posadziłam przed 3 tygodniami nostalgie z gołym korzeniem ale nie obcinałam ani korzeni ( były raczej krótkie) ani galazek, rosnie juz od 3 tygodni - to teraz mam ściąc fragmenty tych gałazek czy dac spokój juz i tylko zakopczykować ? a kopczyk zrobic juz teraz czy jeszcze poczekać ?

Te ktore przychodzą ze szkółek z odkrytym korzeniem zwykle są gotowe do sadzenia i nic nie trzeba robić. Poczekajmy jednak na info od Ani.

Margarete napisał(a)
Ależ piekny ten twój busz....
To niesprawiedliwe, nie dość że u was tam na Dolnym Sląsku wiosna zaczyna sie wczesniej niz u nas i wszystko zakwita wczesniej, to jeszcze jesien przychodzi później.....u mnie juz na jabłoni ozdobnej nie ma ani jednego liscia, klony palmowe są wybarwione i juz tez zaczynaja gubic liscie a hosty wszystkie prawie całkowicie zzółkły, proso rózgowate i miskanty robia sie żółte, mariken ma żółknace liscie i tez zaczyna gubic...jesień u nas choć cieplutka, sucha i słoneczna ale jesien.

Sprawiedliwe faktycznie sezon wegetacyjny mamy dluższy. Dzisiaj oglądalam mojego klona shirasawę, wybarwił się calkiem i zaczyna gubić liście. A orange dream ani drgnie. Ja się zapytowuję gdzie te pomarańczowe marzenie na które liczylam jesienia??

Milka napisał(a)
I mamy lato w jesieni widoki masz piękne, a ta róża NN, najpiękniejsza dla mnie

IRenko dobrze, ze jesteś! Róża NN od lat czaruje i nawet nie myślę wymienić ją na inną.

Kamajla napisał(a)
Madżenko, obejrzałam wczoraj wszystko na spokojnie i poczytałam i jak zawsze zachwyciłam się Twoimi zdjęciami. Do tego stopnia, że śniłaś mi się dzisiaj oprowadzałaś mnie po ogrodzie i opowiadałaś o wszystkich roślinach po kolei - super było!

mój ambrowiec przebarwił się tylko w 1/10 od razu na bordowo...

Pozdrawiam

To proroctwo zapraszam na kawę
Madzenka 20:45, 13 paź 2014

noemi napisał(a)
Marzenko , wiesz , że masz PIĘKNY OGRÓD ?!!! …oglądam dzisiaj w kółko Twoje fotki Hasło z avatarka jest prawdziwe

ściskam Cię mocnoooo , zakochałam się … jakkolwiek to brzmi

buziak !

Madziu wiesz, źe kofam
Po przerwie w ogrodzie (urlop, smutki rodzinne) wrócilam na jego łono i odpoczęłam. Przepędzilam nostalgię i znów jestem.
Madzenka 20:46, 13 paź 2014

Mala_Mi napisał(a)
Piknie u Cię.. ale wywodów różanych nie czytam, bo mi oczka sie kleją .. ale pod 2 nowe róże miejsce mam I zastanawiam sie po cholerę???

Aniu to Ty teraz z kurami chodzisz spać?

Ciekawa jestem Twojej decyzji. Lecę sprawdzić
Mala_Mi 21:31, 13 paź 2014

Róże pokaże za rok.. a dziś spałam malutko, wiec idę w końcu spać.. Pustych dziur na rabacie nie ma co pokazywać.. na wsiową ląduje nowy zakup czyli Falstaff (będzie po 20) i przenoszę spowrotem na wsiową Pastellę, bo mi nie konweniuje z bonicami.. a w niedalekiej odległości od Falstafa może jakoś się dobiorą. Przedzielone niebieskimi bylinami Swoboda manewru mocno ograniczona miejscem
A gdzie Pastella pójdą 2 Bonice i uzupełnia istniejący szpaler.. cały jednakowy rząd będzie fajniejszy niż te coś co nie pasi .. ot i tyle..
Mala_Mi 21:32, 13 paź 2014

U Ciebie o mnie... sorki..
Kamajla 21:39, 13 paź 2014

Marzena2007 napisał(a)

To proroctwo zapraszam na kawę

ja oczywiście bardzo chętnie, jak tylko znajdziesz czas, a wiem, że zajęta i zabiegana mocno jesteś...
ale żeby tak nie jeździć po próżnicy to ja chętnie pomogę w pracach ogrodowych i trochę wiedzy w praktyce nabędę