Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

malgorzata_s... 13:35, 14 sty 2015

Też mam problem z nazwami, imionami, nazwiskami Jak chcę sobie szybko przypomnieć to jest pewne że się nie uda Czasami ktoś 10 raz na zastrzyk przychodzi i ja nadal o nazwisko pytam.
Buziol
ana_art 14:00, 14 sty 2015

miedzianem jedziesz po wszystkim czy wybiórczo?
Madzenka 18:30, 14 sty 2015

Zanim odpowiem na pytania to poakże, ze wiosna tuż tuż.
Poszłam z latarką (!!!) sprawdzić czy ciemierniki wypuszczają pąki kwiatowe.... i co widzę???? na lisciach GĄSIENICA!!! W środku stycznia!!! Wycina mi falbanki w liściach!

Dzisiaj wyszłam z biura w południe i słońce strzeliło mi w twarz cipłem, ze aż wierzyć się nie chce. W plaszczu było mi za ciepło! Przy takiej pogodzie krokusy tuż tuż ! Zobaczcie w jakiej są fazie

A w sobotę ma spaść śnieg! I dobrze, niech dzieci na sankach pojeżdża a mrozy do -5 nie wyrządzą szkód przyrodzie

I ciekawe - zdjecia z lampa blyskową wyglądają jak y w poludnie byly robione
popcorn 18:34, 14 sty 2015

wow! wiosna! I te Twoje rabaty... ech
noemi 18:35, 14 sty 2015

Biedna gąsienica , nie żyje ?

Olili 18:35, 14 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Zanim odpowiem na pytania to poakże, ze wiosna tuż tuż.
Poszłam z latarką (!!!) sprawdzić czy ciemierniki wypuszczają pąki kwiatowe.... i co widzę???? na lisciach GĄSIENICA!!! W środku stycznia!!! Wycina mi falbanki w liściach!

Marzenko, to będziesz miała śliczne koronkowe liście
Madzenka 18:54, 14 sty 2015

AnnaArt - ja miedzianem pryskam tylko po liściastych. Bo z drugiej strony u mnie zimozielone nie chorują na choroby grzybowe (?) co najwyzej korzenie im w wodzie gniją.... Ale pewnie można po calosci.

Ciociu - gdy chcę zapamietac - stosuję skojarzenia, np ostatnio nie mogłam zapamietać imienia jednej osby: Marcin, Michał czy Maciej.... Zapamiętałam , że Michal jak wieloletni nasz sąsiad, czarny charakter

Martika - Zaczęlabym teraz Promanalem, bo sie wszystko budzi, co widać po mojej gąsienicy na ciemierniku....wiec najpierw na karwy przedziorków a potem (ma się ochlodzić) to za 3 tyg miedzianem

Aga Szsz - runianka japonska tej zimy wygląda dobrze, bo nie ma mrozów i jest stale wilgotno więc nie cierpi na brak wody. W mrożne i zloneczne zimy zmniejsza objetosc lisci podobnie jak rh, slońce ja przypala. Gdybym miala jednka powiedziec, że mimo wszystko zima jest brzydka to byloby to nieprawda.

Mira - za twoją namowa wzięlamdzisiaj latarke i poszlam sprawdzic krokusy efekt widac na zdjeciach

Ana Art - jak dobrez, że zarabiam na roslinki z zamówień

Bdan - zaśmiecaj do woli

Renatko - ja nie sądzę, ja widzę. Będą jeszcze okresowe ochłodzenia ale niechybnie cięcie róż w tym roku będzie u mnie pod koniec lutego..... Forsycje będą kwitły na całego....

Agniecha - chyba dzisiaj znów było z 15 stopni.... Ale ochlodzenie niech bedzie, bo rośliny zwariują...

Luki - dzisiaj było jeszcze cieplej...
Madzenka 18:59, 14 sty 2015

Karolina jakieś brzydkie, gąsienicowate oblicze tej wiosny
Oli - wycinanki kuripowskie sobie urządziła
Noemi - niechcący mi pod kalosza weszła.... Z latarką obeszłam ogród w poszukiwaniu opuchlakow... Ale one traz w ziemi grasują.... Znaczy się larwy...
Viola 19:15, 14 sty 2015

Rozumiem, że nie do śmiechu z tymi gąsienicami, ale się uśmiałam wyobrażając sobie jak biedna gąsienica starała się Marzence ładną wycinankę przygotować na powitanie wiosny ... a tu niezadowolenie

Wpadnij do mnie, może skorzystam z Twoich nieskończonych pomysłów ogrodowych Potrzebuję helpa str. 160.
waldek727 19:29, 14 sty 2015

Pierwszy oprysk w ogrodzie zwalczający formy przetrwalnikowe grzybów wykonuje się miedzianem. Dopiero w drugiej kolejności stosuje się preparaty olejowe które skutecznie zapobiegają rozwojowi owadów ssąco-kłujących które obecnie są w stadium zimowego przetrwania.
Aby olej skutecznie stworzył film nieprzepuszczający powietrza temperatura otoczenia powinna oscylować w granicach 12*C. Oprysk wykonuje się w fazie bezlistnej tuż przed fazą pękającego pąka. Ze względu na skuteczność działania nie wolno zamieniać kolejności oprysków.
Dla przypomnienia:
100ml oleju parafinowego
5-6 litrów wody (deszczówki)
plus ewentualnie jakiś adiuwant.