Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród to moje hobby

Ogród to moje hobby

FrancoPolo 08:28, 05 maj 2014

Witaj Anitko. Oczywiście że się zregenerują a jak nie to pod koniec maja poprzycinaj .One puszczą nowe pędy, mało tego powinno się trochę poprzycinać jak zauważysz że ma pokrój nieciekawy .Ja o tym czasie też będę przycinał zbyt wybujałe pędy. Klon wtedy zagęszcza się i jest dużo atrakcyjniejszy
Katkak 09:25, 05 maj 2014

FrancoPolo napisał(a)
Dziękuję Kasiu .Tak to prawda to był niesamowity wysiłek dla jednego człowieka. Sam zastanawiam się jak to było możliwe że udało mi się to miejsce odrodzić z totalnej ruiny.

Nie wiem jak Ty to zrobiłeś, nawet nie wyobrażam sobie tego ogromu pracy. Ale efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. To niezwykłe dokonać czegoś takiego. Naprawdę chylę czoła
Anita1978 10:51, 05 maj 2014

W takim razie będę śledzić cię i twoje przycinanie! Mógłbyś zrobić fotorelację dla takich laików jak ja
akanta 20:02, 06 maj 2014

Franiu piękną wycieczkę miałeś.Niestety te ceny,piękny ogród to mniej lub więcej ale jakiś mająteczek.! A czy tu zaglądałeś ?

http://www.mojsklepogrodniczy.pl/index.php?/Drzewa/Klony
FrancoPolo 22:09, 06 maj 2014

Witaj Akanto. Obejrzałem tą stronę i powiem tak dla takich starych wyjadaczy jak my, przepraszam za wyrażenie to żadna atrakcja .Dlaczego ? już odpowiadam. Przykładowo magnolia Yellou u mnie była za 45 zł 1,5m z braku miejsca nie kupiłem a była cudna. Oczywiście to była mała szkółeczka ,żaden market -gigant bo tam ceny są z kosmosu, akurat trafiłaś na klony które mnie bardzo interesują lecz niestety wliczając koszty przesyłki nie opłaca się bo kupię taniej na miejscu ,Ten akurat temat to dla doświadczonych poszukiwaczy okazji .Miałem taką okazję dwa lata temu .Kupiłem z internetu ładne sadzonki klonów które u mnie trudno kupić .Jeden z nich to Aconitifolium a drugi vitifolium. Ten pierwszy jest wyjątkowo drogi. Oba kupiłem z przesyłką za 45 zł. Teraz pięknie rosną i musiałbym za jednego dać ok 75 zł. W sumie i tak większość oferowanych na rynku już mam, Na przykład Piękny klon Orange Dream u nas mogę kupić już za 25 zł. Teraz staram się kupić pod koniec sezonu na wyprzedaży.
akanta 22:23, 06 maj 2014

I tak najlepiej Franciszku jak się widzi po sezonie jak się miał ,jak wyglądają liście i czy jest zdrowy.Słusznie ja też wolę kupować to co widzę.No ale ty już jesteś w dziedzinie klonów koneserem widzę !
FrancoPolo 22:26, 06 maj 2014

Na tym zdjęciu zrobionym dzisiaj widać olbrzymi klon Katsura. Jest przycinany inaczej miałby już 4 m.
BarbaraM 08:17, 07 maj 2014

Bardzo,bardzo ładny.Marzenie.
Wiesz ja się tak zastanawiam nad tym co piszesz że go przycinasz.
A nie myślałeś o tym żeby akurat w tym miejscu mieć jakieś większe drzewo?
Dałby taki subtelny cień jak tylko klony japońskie dawać potrafią.
Byłby tam niezłym soliterem.
FrancoPolo 08:41, 07 maj 2014

Witam. Basiu zdjęcie nie odda tego co widać w rzeczywistości. Muszę go przycinać bo puszcza tak dużo długich pędów że robi dużo cienia dla pozostałych roślin wokół niego. Poza tym podoba mi się taka forma ale trudno go utrzymać w ryzach bo ma niesamowite przyrosty. No i jeszcze jedno, pamiętaj że przycinając go jednocześnie pobudzasz go do zagęszczania się a tym samym uzyskuje się ładniejszy pokrój. Pozdrawiam.
Anita1978 11:11, 07 maj 2014

Ale jak przycinać te klony??? Łopatologicznie poproszę bo nie rozumiem wcale . A też bym zagęściła!
Zamieszczę u siebie zdjecia moich- jakbyś mógł w wolnej chwili wypowiedzieć się byłabym wdzięczna
Proszę!