Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zapach ziemi

Zapach ziemi

Agnieszka_B 21:05, 10 maj 2014

Magnolia posadzona. Bryła korzeniowa bardzo ładna. Dół pod nią to prawdziwy krater, który wypełniliśmy mieszanką dobrej ziemi ogrodowej, kwaśnego torfu i kompostu.
mam nadzieję , że jej się spodoba
monteverde 21:17, 10 maj 2014

Agnieszka_B napisał(a)
Magnolia posadzona. Bryła korzeniowa bardzo ładna. Dół pod nią to prawdziwy krater, który wypełniliśmy mieszanką dobrej ziemi ogrodowej, kwaśnego torfu i kompostu.
mam nadzieję , że jej się spodoba

nadrobilam zaległości, rośliny gustownie posadzone czy magnolia to parasolowata? mam nadzieję, że nie przesadziłaś z kwaśnym torfem, bo szkoda by było tak pięknej rośliny pozdrawiam
Agnieszka_B 21:21, 10 maj 2014

Magnolia to rustica rubra . Kwaśny torf stanowił 1/3 całego podłoża . Nie za dużo?
monteverde 21:32, 10 maj 2014

Gleba powinna być przepuszczalna, próchnicza i lekko kwaśna. Po posadzeniu glebę wokół roślin ściółkujemy korą sosnową lub torfem ogrodniczym, co ochroni korzenie rośliny przed przemarznięciem, a także pomoże utrzymać właściwą wilgotność gleby.Magnolie maja płytki system korzeniowy, no i nawożenie od marca do lipca kilkakrotne nawozem wieloskładnikowym, ja korzenie swoich magnoli obsypywałam przed posadzeniem mikoryzą co w przypadku kwaśnolubnych jak magnolia daje super efekty i starcza na wiele lat, gdzie takie podsypanie torfem jednorazowe nie jest na dłuższą metę dobre, bo szybko zabraknie jej składników
Agnieszka_B 21:52, 10 maj 2014

Dzięki Aniu. To moja pierwsza magnolia. Druga czeka na posadzenie. Kiedy najwcześniej nawozić taką świeżo posadzoną magnolię?
Tess 14:47, 14 maj 2014

Agnieszka_B napisał(a)
A jednak...

Boskie zestawienie! Pamiętasz nazwę tulipanów?

Doczytałam, że fioletowe pełne tulipany ( Blue Diamond) ładnie się starzeją, co też mi sie podoba.

danuta_szwajcer 17:02, 14 maj 2014

Agnieszko czy to kocimiętka? Piekne to zestawienie kolorow, jezeli bym mogla prosic o sadzonke kocimietki? Pozdrawiam, no i po niedzieli ma byc ponoc ładna pogoda
Agnieszka_B 17:06, 14 maj 2014

Tak to kocimiętka . Wysiewana w ubiegłym roku własnoręcznie

Sadzonka dla ciebie musowo zagwarantowana
bacha2224 00:39, 20 maj 2014

Przybiegłam się przywitać,cudnie wygląda kocimiętka ,buksiki i tulipanki,pozdrawiam.
makkasia 09:09, 20 maj 2014

Kocimiętka z tulipanami zestawienie pokazowe, ja wczoraj przesadzałam siewki w pobliże żurawek marmalade i czekam na efekt
ściskam