Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zapach ziemi

Zapach ziemi

Madzenka 14:32, 03 sie 2014

Pokaż gdzie chcesz posadzić buki
Agnieszka_B 15:23, 03 sie 2014

Podaje opis rabaty, która jest cała do przeróbki . Teraz pełni trochę rolę przechowalnika , wiec zobaczycie ja zarośnietą- wszystko bedzie wysadzone w miejsca docelowe. Tylko małe daniki mają na niej pozostać. Pod danikami co prawda gleboko , ale jednak idzie rura od przydomowej oczyszczalni ścieków.

Na tle siatki ogrodzeniowej rosną tuje brabanty - przycinane bez skrupołow. Niestety jeszcze nie na równej wysokości, gdzieniegdzie dziury- bo sadzone w różnym czasie .Chce je utrzymać na wyskości troche powyżej ogrodzenia .
Długość rabaty 8,5 metra .
Szerokość od tui , tak żeby dało się dojść z nożycami do skraju rabaty 2,40 metra.
Szerokość od brabantow do danik 1,40 . I własnie w tą szerokość planuje posadzić trzy drzewa liściste . Myślałam o bukach kolumnowych , ale tez o wiśniach. Gleba wilgotna i żyzna , ale nie za mokra. Póżniej pomiędzy posadzonymi drzewami a danikami planowałam róże. Rabata przez dużą częśc dnia słoneczna , później w cieniu.

Poradżcie proszę jakie drzewa wsadzić.
Agnieszka_B 15:28, 03 sie 2014

Wklejam zdjęcia , niestety nie za dobre, robione komórką.

Agnieszka_B 15:30, 03 sie 2014

I jeszcze przy okazji . co dolega mojej młodej magnolce. Grzyb, czy przypalona słońcem?
Agnieszka_B 15:34, 03 sie 2014

danuta_szwajcer napisał(a)

Danusiu , hortensje o które pytasz to limki. Po deszczu bardzo ladnie stoją. Posadzone dwa lata temu. Co do spotkania to warto zaplanować, tylko wiem ze u ciebie to teraz nie najlepszy czas.

Odwiedzam cie regularnie, tylko nie zawsze mam czas zostawić ślad.
Madzenka 21:25, 03 sie 2014

Widzę, ze ta rabata jest dobrze oświetlona, zatem i purpura i zółto -zielony dawyck będą tu łanie wygladać. Rabata wg mnie jest za wąska na wiśnie pissardi, lepsze będą buki kolumnowe. Posadziłam wiśnie blisko żywopłotu grabowego i teraz męczę się z przycinaniem tych drzew, bo mają dużą kulistą koronę.
Wybierz kolor drzew, który Ci najbardziej pasuje do całości ogrodu. I jeden i drugi gatunek buka jest piękny.
makkasia 14:19, 04 sie 2014

Agnieszka_B napisał(a)
I jeszcze przy okazji . co dolega mojej młodej magnolce. Grzyb, czy przypalona słońcem?

Jeśli wszystkie albo większość mają takie plamy to grzyb ale jeśli tylko te dwa a reszta git to może być przypalenie.
Na wszelki wypadek popryskaj na grzyba.
Kindzia 00:33, 05 sie 2014

Agula, ja też po wagarach wracam. Staram się bardzo ogarnąć, ale z marnym skutkiem...

Pozdrowienia zostawiam
lojalna_ 19:22, 05 sie 2014

Znam Twój ogród kochana to jeden z tych po których cichaczem spacerowałam. Pozdrawiam
baraga1904 21:11, 07 sie 2014

...Aga...dawno nie byłam u Ciebie...widzę plany nasadzeniowe...Madżen dobrze radzi...magnolka chyba ma grzyba, często moim się to zdarza....
...pozdrawiam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies