Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ewka42 14:26, 09 sty 2014

witaj Kasiu
dzisiaj znalazłam twój ogród - piękny, bogaty, tajemniczy. a zagadałam, bo widzę, że mamy wspólne hobby - kopanie...w styczniu
fajne plany, masz mnóstwo liściastych, co lubię, szkoda mi tylko tych róż, że tak się zacieniły - może jakieś odmiany znoszące cień? jest parę.
ja od połowy grudnia zwątpiłam w zimę i zaczęłam kopać - mam mało czasu, bo wracam z pracy prawie po ciemku, ale cieszę się, że dzień coraz dłuższy. też nie powinnam, bo ręka po kilku operacjach....ale nie mogę się powstrzymać. a plany są wielkie, jak u ciebie....powodzenia. że tak zapytam jeszcze koleżankę po fachu - jakiego szpadla używasz? bo szpadel ma znaczenie, jak się przekonałam, ogromne....

Agania 16:32, 09 sty 2014

Kasiu, raczkowanie wygląda super, to jest dopiero kondycha, szczególnie u maluchów mój syn jak raczkował, to znikał w mieszkaniu w sekundzie, wszystkie rzeczy musiałam przed nim chować i okna zamykać, bo w mieszkaniu było ciasno i z podłogi na narożnik, z narożnika na parapet, miałam z nim mnóstwo roboty, nic innego tylko oczy na około głowy i broń boże stracić go z oczu, ale fajnie się
wspomina, te chwile są takie ulotne

Ty masz organizację w jednym palcu, nie zdziwię się, jak mi powiesz dokładnie, ile i na jakie rośliny w Pisarzowicach się zdecydujesz, bardzo mi się to podoba, te konkretne zmiany masz na zdjęciach uwidocznione z tyłu ogrodu nawet wytrysk planujesz czy to nowa nazwa na ciurkadeło?

Szukasz mostku? widzę, że zaczęłaś kopać i powiększać oczko, ekstra rodzi się coś nowego i przestrzeń dla rybek

Brakuje Ci zimy i śnieżnego szaleństwa na nartach, mnie też, dlatego tym bardziej
jestem podekscytowana sobotnim wyjazdem do Białki, stresuję się tym bardziej, bo nikogo na żywo, nie znam, a Ciebie bardzo mi będzie tam brakowało i jutro odbieram mam nadzieję wiązania z naprawy, nie wiem czy wiesz, ale pechowo się złożyło, że nowe wiązki mi popękały, jak na razie to szewc bez butów chodzi, ale jedziemy
kasiek 17:31, 09 sty 2014

ewsyg napisał(a)
No tak, wydaje się, że ogród już skończony, ale jednak nie i chyba dla tak ogrodowo zakręconych ludzi nigdy nie jest koniec. Czekamy z niecierpliwością na przebudowę oczka
Pozdrawiam Kasiu

Dzięki Ewuś, odpozdrawiam
Ja tez myślałam że jest skończony ale ogrodowisko otworzyło m i oczy i umysł na pewne niedociągniecia i teraz w końcu wiem jak i co mam zmienic by osiągnąć pełną harmonię.
W przypadku oczka to dodał mi odwagi, bo wiedziałam że chcę miec większe ale bałam się zmian ze względy na efekt, zdrowie, kasę itp...
Ale teraz już sie nie boję i ruszam do ataku
kasiek 17:34, 09 sty 2014

Bogdzia napisał(a)

Fajne zdjęcie , dzidzius uroczy i barwinki z tyłu ślicznie kwitną . Pozdrówka.

Dzieciaki i ogródek trudno nieraz połaczyc ale moje sa naprawdę na medal
Każde chce mieć swoja rabatę i wybiera co chce uprawiać (potem czasami robie niewielkie korekty by nie wyszedł mirsz - marsz)
Ogród jest tez fajnym tłem do róznego rodzaju imprez i świąt, choć u moich dzieci trudno o powagę

kasiek 17:36, 09 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiula kładka z allegro link na pw.

Gosia dzięki! ale super! Zmierze dziure oczka u siebie i może uda sie namówić M na taką samą
kasiek 17:38, 09 sty 2014

ewsyg napisał(a)
Kasiu, co to jest koło sosny ? Chodzi mi o ta dużą różową roślinę ? Wygląda jak tamaryszek.

To wierzba babilońska, piękna o każdej porze roku. Wolę ją niz leszczynę concortę bo w przeciwieństwie do niej jest ładna równiez latem a leszczyna wygląda jakby liście jej chorowały.
kasiek 17:41, 09 sty 2014

gaga napisał(a)
Kasiu toś Ty szatan nie kobieta. u mnie też ruszyły ogrodowe roboty ,wycielimy orzecha który bardzo cienił.Roboty po same kokardy.

Niom do świętych nie należę choć mam anielska cierpliwość do ludzi
Jak tu nie grzebac w ziemi jak aura wiosenna? Tyle że widze w prognozach ze za 2 tyg ma mróz być więc juz chyba nic z tego (moge tylko w weekendy działać bo w tygodniu wracam jak jest ciemno).

orzech tez u mnie cieni ale w lecie to najwspanialsze drzewo pod słońcem
kasiek 17:48, 09 sty 2014

Ewka42 napisał(a)
witaj Kasiu
dzisiaj znalazłam twój ogród - piękny, bogaty, tajemniczy. a zagadałam, bo widzę, że mamy wspólne hobby - kopanie...w styczniu
fajne plany, masz mnóstwo liściastych, co lubię, szkoda mi tylko tych róż, że tak się zacieniły - może jakieś odmiany znoszące cień? jest parę.
ja od połowy grudnia zwątpiłam w zimę i zaczęłam kopać - mam mało czasu, bo wracam z pracy prawie po ciemku, ale cieszę się, że dzień coraz dłuższy. też nie powinnam, bo ręka po kilku operacjach....ale nie mogę się powstrzymać. a plany są wielkie, jak u ciebie....powodzenia. że tak zapytam jeszcze koleżankę po fachu - jakiego szpadla używasz? bo szpadel ma znaczenie, jak się przekonałam, ogromne....

No tak kopanie to wręcz teraz zaraza ogrodomaniaków Choć ja też mam mozliwości tylko w weekendy.
Jak znasz odmiany róż do cienia do prosze daj mi nazwy. Róż szkoda ale troche im wykarczowałam krzaków więc może nieco rusza do boju
Plany wielkie ale to juz nie takie zmiany jak kiedyś - kształtowanie rabat, przesadzanie drzew. Teraz bardziej przypominają korekty i wykończanie. Jeżeli wszystko pójdzie po mojej mysli to w tym roku powinnam zakończyc aranżację ogrodu. Bo wiem juz co chcę
Szpadel mam różny bo ciagle łamię Powaznie mam chyba 4, miałam i z drewnianym trzonkiem i metalowym i... ja się często na nim zawieszam robiąc dźwignie i wtedy pekają.
Teraz mam niezłego ale nie pamiętam jakiej firmy - ze stali, ostro zakończony - oczko wykopałam biegusiem

kasiek 18:00, 09 sty 2014

Agania napisał(a)
Kasiu, raczkowanie wygląda super, to jest dopiero kondycha, szczególnie u maluchów mój syn jak raczkował, to znikał w mieszkaniu w sekundzie, wszystkie rzeczy musiałam przed nim chować i okna zamykać, bo w mieszkaniu było ciasno i z podłogi na narożnik, z narożnika na parapet, miałam z nim mnóstwo roboty, nic innego tylko oczy na około głowy i broń boże stracić go z oczu, ale fajnie się
wspomina, te chwile są takie ulotne

Ty masz organizację w jednym palcu, nie zdziwię się, jak mi powiesz dokładnie, ile i na jakie rośliny w Pisarzowicach się zdecydujesz, bardzo mi się to podoba, te konkretne zmiany masz na zdjęciach uwidocznione z tyłu ogrodu nawet wytrysk planujesz czy to nowa nazwa na ciurkadeło?

Szukasz mostku? widzę, że zaczęłaś kopać i powiększać oczko, ekstra rodzi się coś nowego i przestrzeń dla rybek

Brakuje Ci zimy i śnieżnego szaleństwa na nartach, mnie też, dlatego tym bardziej
jestem podekscytowana sobotnim wyjazdem do Białki, stresuję się tym bardziej, bo nikogo na żywo, nie znam, a Ciebie bardzo mi będzie tam brakowało i jutro odbieram mam nadzieję wiązania z naprawy, nie wiem czy wiesz, ale pechowo się złożyło, że nowe wiązki mi popękały, jak na razie to szewc bez butów chodzi, ale jedziemy

To prawda, ulotne Aganiu ale jakie słodkie
Własnie przez tą pomysłowość dziecięca przez tyle lat miałam małe bajorko a nie prawdziwy stawik. Ale teraz to już koniec. Moge dokonczyc dzieła

Oj z tym wytryskiem to dałam czadu, nawet nie zorientowałam sie ze powinno być wodotrysk No tak to jest jak sie pisze posty wieczorami kiedy M nawołuje do łózka
No w każdym razie chodziło o cos wodnego, podobaja mi sie misy z których wylewa sie woda (jak w japonskich ogrodach), może takie coś stworzę, nie wiem tylko gdzie takie misy dostać.

Mostek juz chyba mam bo Gosia mi świetny przysłała na allegro, teraz musze znowu M namówic

Brakuje mi zimy - fakt, i jakoś jestem już zmęczona, mam nadzieje że wyzdrowiejesz do soboty. Ja ide na ferie w lutym i mam nadzieję że tam poszaleję. Na razie miałam sporo imprez w tym tanecznych tak że ruchu mi nie brakuje
Tak słyszałam o Twoich wiazaniach, pechowo sie zaczęło to na pewno szczęśliwie zakonczy.
Aganiu przykro mi że nie jadę ale wierz mi że jestem zmęczona i w ciagłych rozjazdach lub na imprezach (jakoś w tym roku tak się złożyło). Poza tym mała ma bardzo powiekszone węzły chłonne, mam nadzieję że to nie świnka. Ale Ty jesteś bardzo kontaktowa i szalenie miła, zaraz będziesz miała wianuszek wielbicieli
Bogdzia 19:39, 09 sty 2014

Ja też lubię rodzinne i okolicznościowe zdjecia w ogrodzie, a dzieci na tle ogrodu to już najładniejsze z tych zdjęc. Pewnie przymusowa przerwa w pracy Cię czeka przez zapowiadany mrozik, ale odpoczniesz.Pozdrawiam.