kasiek
16:24, 26 wrz 2013
Witaj joku, dawno Cie nie widziałam

Ja od zeszłego roku jestem w fazie hamowania rozwoju. Tak naprawdę dopiero po 12 latach ogród stał się taki o jakim marzyłam- świerki sosny miały ok 5 metrów, drzewa były nieco większe, krzewy pięknie rozrosniete no i w końcu miałam dostateczna liczbe bylin - w dużej mierze poprzez regularny coroczny podział.
Problem zaczął sie w zaszłym roku, kiedy iglaki przekroczyły 6 m i drzewa zaczęły sie zasłaniać a wraz z nimi konkurowały krzewy. Po raz pierwszy w tym roku skorzystałam więc z pomocy ogrodnika bo ja nie mogę wspinać się na takę wysokość na drabinę i on przyciął czuby o ok 1-1,5m wszystkim świerkom, sosnom i drzewom liściastym rosnacych przy ogrodzeniu. Tak naprawdę dojrzały ogród nie trzeba tyle pielic - u mnie chwasty juz tak nie rosna, wystarczy pielenie 3 razy w roku i nie jest ono jakieś pracochłonne. Natomiast potwornie dużo pracy jest z utrzymaniem w ryzach krzewów - a mam ich wiele i tnę co roku na max. wysokość 3m-4m. Właściwie każdy jest przeze mnie cięty na wiosne lub jeszcze jesieni, gałęzi mam tak wiele że kompostowisko zrobiłam za drzewami i ma wymiary ok 5 m na 2m i co roku potrafi zapełnic się do 1,5 m wysokości!. Ograniczam i przeswietlam tez inne drzewa. Ten ogromy orzech (ma ok10 m) prześwietł mi alpinista bo nawet ogrodnik tego juz nie zrobi.
Co do innych problemów to zmieniające sie nasłonecznienie - rabaty które były wcześniej pełne słońca teraz sa zacienione. Żeby jakoś wyglądały podejmuje decyzje o prześwietleniu drzew i krzewów (czasem całkiem wycinam, czasem większość konarów a czasem tylko gole od spodu), a czasem po prostu zmieniam nasadzenia.
Ostatni problem dotyczy wypadania wiekszych roślin - w tak rozrośnietym ogrodzie nie mozna kupić małej sadzonki na miejsce wykopanej lub umarznietej - trzeba od razu kupować dość duży okaz by miał siłę konkurować o wode i światło z wielkoludami.
I właściwie tyle

To co jest najwazniejsze i wszystkim powtarzam - nie można sadzić zbyt dużo drzew i krzewów które w przyszłości będą wielkie! A po drugie nie mieszać ze sobą za duzo kolorów bo jak roslinki są małe to jest uroczo ale jak się rozrosna to powstaje chaos który zamiast uspakajać - męczy!