Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój nowy stary ogród

Mój nowy stary ogród

Gocha 13:52, 31 lip 2014

Dorotko - gratki na 100

iwonaal 18:54, 31 lip 2014

Dorotko gratki
dorciabe 20:22, 31 lip 2014

Gosia, Iwona dzięki
Mala_Mi 22:24, 31 lip 2014

Tylko róże mutanta obejrzałam..... reszta chyba zimą
agatanowa 22:40, 31 lip 2014

Dorciu, nie zauważyłam, że to setka, choć ją otworzyłam. Gratki!Przede wszystkim nie tyle stron, ile tego, co z nich wynikło i jaki ogród w tym czasie utworzyłaś. Wspaniale

Ale jestem tutaj, bo może przyda Ci się ta wiedza dotycząca róż, wilków, dziczek. Zadałam Vivie (Kolorowy ogród na piasku) pytanie: "Vivo, takie mam pytanie: czy wilki na różach (głównie pnace mam na myśli) mogą wyrastać powyżej miejsca szczepienia, czy zawsze poniżej?
Mam róze, które powypuszczały baty z 7-mioma listkami i liście te wyglądają jak mateczne i wyrastają powyżej miejsca szczepienia

edit: na przykłąd rzeczona Jasmina (ale i Super Dorothy, Mme Alfred Cariere) wypusciła u mnie dwa, bardzo silne pędy z 7 listkami (a w Rhapsody in Blue 7-listkowy gruby bat z czasem na szczycie wypuścił 5 listków i cały bukiet pąków, więc dosłownie zbaraniałam)."

Odpowiedź: "Agatko, zupełnie niepotrzebnie przejmujesz się tymi wilkami. Ja mam dużo róż i do tej pory zdarzyło się tylko kilka przypadków, że wypuściły pędy z podkładki. To naprawdę nie jest częsta wada. A już zupełnie nie ma mowy aby to miało miejsce powyżej szczepienia. Czyli co, z pędu właściwej zaszczepionej róży?
O tej porze róże mają bardzo silne przyrosty i to jest normalne, że wypuszczają duże pędy. W przypadku róż pnących są dwumetrowe i większe baciki.
Popatrz spokojniejszym okiem na swoje różyczki i szukaj u nich tylko pąków kwiatowych"

Sorki za tak długi wpis, jeśli chcesz, żeby usunąć, daj- Dorotko- znać
dorciabe 09:15, 01 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Tylko róże mutanta obejrzałam..... reszta chyba zimą

Ania dzięki, rozumiem Twoją nieczasowość, dlatego jeszcze raz dzięki
BusyBee 09:22, 01 sie 2014

Burza popsuła mi ruter więc piszę z telefonu...
Gratuluję pięknego, eleganckiego, dopracowanego ogrodu i seteczki w wątku kwiatki też telefonem, sorki za jakość. ..
Pozdrowionka

dorciabe 09:41, 01 sie 2014

BusyBee napisał(a)
Burza popsuła mi ruter więc piszę z telefonu...
Gratuluję pięknego, eleganckiego, dopracowanego ogrodu i seteczki w wątku kwiatki też telefonem, sorki za jakość. ..
Pozdrowionka

Kasia bardzo dziękuję
dorciabe 10:04, 01 sie 2014

agatanowa napisał(a)

Agata dziękuje za info o wilkach jak mówiłam wkopałam różę głębiej, bo korzenie były na wierzchu, prawie Obejrzałam przy okazji dokładnie i moim zdaniem te wszystkie gałązki białe i bordowe wyrastają z jednego miejsca. Dwie wyłamałam, a resztę po przekwitnięciu. Ciekawa jestem jak to się będzie rozwijać.

Agata cieszę się z tych 100 stron, bo naprawdę duuuuużo się zmnieniło Rok zmian w ogrodzie Przewróciłam wszystko do góry nogami wiele się nauczyłam i jestem dumna z tego co udało mi się zrobić
Dziękuję
nicol21 23:10, 01 sie 2014

Macham wieczorową porą ... jak ten brunet
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies