Dorciu, nie zauważyłam, że to setka, choć ją otworzyłam. Gratki!Przede wszystkim nie tyle stron, ile tego, co z nich wynikło i jaki ogród w tym czasie utworzyłaś. Wspaniale
Ale jestem tutaj, bo może przyda Ci się ta wiedza dotycząca róż, wilków, dziczek. Zadałam Vivie (Kolorowy ogród na piasku) pytanie: "Vivo, takie mam pytanie: czy wilki na różach (głównie pnace mam na myśli) mogą wyrastać powyżej miejsca szczepienia, czy zawsze poniżej?
Mam róze, które powypuszczały baty z 7-mioma listkami i liście te wyglądają jak mateczne i wyrastają powyżej miejsca szczepienia
edit: na przykłąd rzeczona Jasmina (ale i Super Dorothy, Mme Alfred Cariere) wypusciła u mnie dwa, bardzo silne pędy z 7 listkami (a w Rhapsody in Blue 7-listkowy gruby bat z czasem na szczycie wypuścił 5 listków i cały bukiet pąków, więc dosłownie zbaraniałam)."
Odpowiedź: "Agatko, zupełnie niepotrzebnie przejmujesz się tymi wilkami. Ja mam dużo róż i do tej pory zdarzyło się tylko kilka przypadków, że wypuściły pędy z podkładki. To naprawdę nie jest częsta wada. A już zupełnie nie ma mowy aby to miało miejsce powyżej szczepienia. Czyli co, z pędu właściwej zaszczepionej róży?
O tej porze róże mają bardzo silne przyrosty i to jest normalne, że wypuszczają duże pędy. W przypadku róż pnących są dwumetrowe i większe baciki.
Popatrz spokojniejszym okiem na swoje różyczki i szukaj u nich tylko pąków kwiatowych"
Sorki za tak długi wpis, jeśli chcesz, żeby usunąć, daj- Dorotko- znać