Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój wymarzony ogród

Mój wymarzony ogród

gusiarz 13:26, 29 maj 2014

Madzia... z ilością nasadzeń nie naszalejesz... masz w donicach mało miejsca. Ponumerowałam je by łatwiej było określić o której mówimy. Od prawej nr 1, za kominem - nr 2, długa z cisami nr 3 i mała kwadratowa.... nr 4.
W 1 i 2 posadziłabym graby - formując stożki. Po jednym do donicy... w równej odległości od komina. Pisałaś że ścianę budynku będziesz malować też na jasny kolor. W obu rogach komina i donic posadziłabym bluszcz by wspinał się na mury. Ale nie masą zieleni, a ażurowo... by widać było pojedyncze gałązki. W nózki grabów kulki buksików wśród carexów... Wiem że carex Amazon Mist bardzo dobrze rośnie w półcieniu. Z racji tego, że donica 1 jest dłuższa od 2 - posadź do 1 o sztukę lub dwie buksa więcej.

Co do donicy nr 3... przed ściankę z cisów trzeba by coś liściastego... kilka paproci przetkniętych orlikiem lub żurawkami lub tym i tym To w jednej części - np. przy budynku a potem pomyśl o hortkach, ale odmianach miniaturowych. I zastanów się jaki kolor cię kręci... można pokombinować z różnymi odcieniami... by się uzupełniały. Pomiędzy/przed hortki ta sama trawka co wśród kulek buksa.

W 4 donicy coś jednorodnego....

Fajnie gdy z donic roślinność gdzieniegdzie się wylewa... można taki efekt nawet jednoroczna kocanką uzyskać. Jeśli chcesz na dłużej - to irgą płożącą - jak u mnie... ale trzeba ją w ryzach trzymać .

Ufff tyle mojej koncepcji....

Ach... przy nr3 fajnie wyglądałaby ławeczka... bo ta rabata jest wysoka, można się o nią oprzeć , a przed 4 w kształt literki L z przodu posadzić trawki....świetnie wyglądałoby to na żwirku
Buziak
ewakatowice 13:45, 29 maj 2014

ale... gotowy projekt
Madzia działaj .... też poproszę
Magda70 14:11, 29 maj 2014

albo irga jakaś wolno rosnąca aby nie trzeba było za często przycinać...np

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Cotoneaster%20procumbens%20%27Streib%60s%20Findling%27&lang=1
Magda_ 14:30, 29 maj 2014

gusiarz napisał(a)
Madzia... z ilością nasadzeń nie naszalejesz... masz w donicach mało miejsca. Ponumerowałam je by łatwiej było określić o której mówimy. Od prawej nr 1, za kominem - nr 2, długa z cisami nr 3 i mała kwadratowa.... nr 4.
W 1 i 2 posadziłabym graby - formując stożki. Po jednym do donicy... w równej odległości od komina. Pisałaś że ścianę budynku będziesz malować też na jasny kolor. W obu rogach komina i donic posadziłabym bluszcz by wspinał się na mury. Ale nie masą zieleni, a ażurowo... by widać było pojedyncze gałązki. W nózki grabów kulki buksików wśród carexów... Wiem że carex Amazon Mist bardzo dobrze rośnie w półcieniu. Z racji tego, że donica 1 jest dłuższa od 2 - posadź do 1 o sztukę lub dwie buksa więcej.

Co do donicy nr 3... przed ściankę z cisów trzeba by coś liściastego... kilka paproci przetkniętych orlikiem lub żurawkami lub tym i tym To w jednej części - np. przy budynku a potem pomyśl o hortkach, ale odmianach miniaturowych. I zastanów się jaki kolor cię kręci... można pokombinować z różnymi odcieniami... by się uzupełniały. Pomiędzy/przed hortki ta sama trawka co wśród kulek buksa.

W 4 donicy coś jednorodnego....

Fajnie gdy z donic roślinność gdzieniegdzie się wylewa... można taki efekt nawet jednoroczna kocanką uzyskać. Jeśli chcesz na dłużej - to irgą płożącą - jak u mnie... ale trzeba ją w ryzach trzymać .

Ufff tyle mojej koncepcji....

Ach... przy nr3 fajnie wyglądałaby ławeczka... bo ta rabata jest wysoka, można się o nią oprzeć , a przed 4 w kształt literki L z przodu posadzić trawki....świetnie wyglądałoby to na żwirku
Buziak

o matko naprawdę gotowy projekt teraz muszę to przetrawić wiem że miejsca jest mało, ale w momencie planowania donice były szersze a majster wprowadził twórczą inicjatywę ale i tak byłyby tylko trochę większe od tego co mam.
Generalnie pomysł fajny ale mam kilka pytań:
1.czy zamiast carexów jakieś trawki o takim soczyście zielonym ewentualnie żółtym kolorze mogłyby być żeby temat rozświetlić
2. te stożki to tak od samej ziemi jak cisy u Danusi czy takie na nóżkach ??
3. resztę muszę przetworzyć pooowoooli
Magda_ 14:32, 29 maj 2014

ewakatowice napisał(a)
ale... gotowy projekt
Madzia działaj .... też poproszę

no wiem teraz zaczynam przetwarzać i kombinować
Magda_ 14:33, 29 maj 2014

Magda70 napisał(a)
albo irga jakaś wolno rosnąca aby nie trzeba było za często przycinać...np

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Cotoneaster%20procumbens%20%27Streib%60s%20Findling%27&lang=1

a może jakieś fajne hortki miniaturowe ??
ewakatowice 14:37, 29 maj 2014

Madzia, jest tyle odmian carexów, że znajdziesz taką trawę jaka będzie Ci odpowiadać.
Ostatnio kupiłam
świetnie rozjaśnia ...

a może propozycja 2. rośnie u mnie w półcieniu ładnie rozświetla

Daj znak to wywalę zdjęcia
ewakatowice 14:39, 29 maj 2014

Madziu,hortensje...eeee,
powinno być atrakcyjnie cały sezon ....

Magda70 14:50, 29 maj 2014

Carex evergold - chyba najladniej się zebrało po zimie u mnie.
everillo długo się zbiera po zimie - też zółte.
Hakone aureola...ale ją na wiosnę ścinasz i czekasz aż urośnie...

Plamy możesz zrobić też z jeżówek. Są fajne niskie odmiany ja mam piccolino do 25 cm dorastają...ale dopiero posadziłam. Więc testuję...

gusiarz 16:37, 29 maj 2014

Magdziu - szukaj roślin, które rosną kępowo a nie idą rozłogami. Nie trzeba ich wtedy tak pilnować z rozrostem - a to ważne na małej powierzchni.
1. Moja propozycja jest bardzo luźna... posadzisz co ci się spodoba. Ciężko mi było konkretne roślinki zaproponować bo nie wiem co ci sie podoba... niektórzy nie lubią żółci czy pstrokatych traw.

2. Ja myślałam o grabach na nóżce, by nie przytłaczać rabaty. Pod nóżką zawsze kulaski zmieścisz.
3. Przetwarzaj, zmieniaj, wymyślaj - to tylko luźny plan

Ewuś - nie zgodzę się co do hortensji... one szybko mają jasnozielone liście - fajnie kontrastują z ciemnym cisem. Według mnie taki ogród typowo zimozielony jest trochę nudny... szczególnie gdy patrzymy na niego codziennie... Na tej rabacie musi się coś dziać... choć w jej części. A hortka nawet gdy przekwitnie zostawia kwiatostan na zimę. Ale boję się trochę o ilość miejsca