Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 17:48, 06 mar 2016

ZbigniewG napisał(a)
Kasia nie jestem specjalista od artystycznego cięcia ale myślę że przydadzą się jej 2-3poduchy bliżej pnia (asymetrycznie) jak zobaczysz na którejś pasującej gałęzi że wypuszcza świeczkę nie tylko na końcu to wiadomo do do skrócenia

to tak na wszelki wypadek bo chyba sama już o tym myślałaś

Tak, tak, jasne, że myślałam o tym . Dzięki Zbysiu. Postaram się poprawić, albo chociaż bardziej nie zepsuć .
Katkak 18:21, 06 mar 2016

Tu, za hortkami ogrodowymi wymyśliłam, że posadzę paprocie z naparstnicami .
Rumianka 18:44, 06 mar 2016

Luki napisał(a)
Pędy berberysa możesz od razu wywalić i tak się nie ukorzenią. Próbowałem dwa lata pod rząd po czym dopiero sięgnąłem do fachowej wiedzy dowiadując się, że bereberysy rozmnaża się tylko z nasion, co najwyżej odkłady można ukorzenić

A mnie się udało ukorzenić gałązki berberysa, mam 4 krzaczki ze swojego chowu...a 2 krzaczki poległy... Latem obcięte, w ukorzeniacz i hop do ziemi...No i rosną... już drugi rok...
sylwia_slomc... 19:07, 06 mar 2016

Katkak napisał(a)

Super, chętnie przyjmę . A czy zakwitła Ci choć jedna tego samego roku?

Od posiania kwitną dopiero w następnym sezonie te z torebki, ale na jesieni zakwitły mi te co najwcześniej się wysiały wiosną. Kasiu te co dostaniesz będą kwitły jeszcze w tym sezonie

Luknij do mnie na chwilkę bo zaczęliśmy tyczyć rabatkę przy szałasie i nie wiem zmieniać jeszcze ten kształt czy już tak zostawić???
Katkak 19:10, 06 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Od posiania kwitną dopiero w następnym sezonie te z torebki, ale na jesieni zakwitły mi te co najwcześniej się wysiały wiosną. Kasiu te co dostaniesz będą kwitły jeszcze w tym sezonie

Luknij do mnie na chwilkę bo zaczęliśmy tyczyć rabatkę przy szałasie i nie wiem zmieniać jeszcze ten kształt czy już tak zostawić???

Ok, lecę. Na naparstnice już się cieszę. Posadzę wiesz gdzie .
ZbigniewG 19:33, 06 mar 2016

Katkak napisał(a)
..To może mi na 30sztuk też zaskoczy któryś patyk

Kasia odkład pewniejszy i masz mocne korzenie
Nallar 19:41, 06 mar 2016

Kasiu, sosenka już wygląda ładnie a za dwa lata będzie piękna, zobaczysz. Co do berberysów to nigdy nie udało mi się ukorzenić nic z patyczka dochowałam się jednej nowej sadzonki ale to z nasionka które wpadło w ziemie na odpowiednią głębokość. Na jesień kurdupel został przesadzony i mam nadzieję że nowe miejsce będzie mu pasowało. Gicynia ma uścisk jak pyton widziałam kiedyś w ogrodzie jak wyglądała rynna wyjęta z jej uścisku.

Też mam niebieskiego krokusa
Katkak 19:46, 06 mar 2016

ZbigniewG napisał(a)

Kasia odkład pewniejszy i masz mocne korzenie

Zbysiu wetknęłam od tak do doniczki i trochę do ziemi. Jak się uda to ok, a jak nie to trudno. To zabawa bardziej, bo w markecie erectę po 7zł kupowałam.
Katkak 19:47, 06 mar 2016

Nallar napisał(a)
Kasiu, sosenka już wygląda ładnie a za dwa lata będzie piękna, zobaczysz. Co do berberysów to nigdy nie udało mi się ukorzenić nic z patyczka dochowałam się jednej nowej sadzonki ale to z nasionka które wpadło w ziemie na odpowiednią głębokość. Na jesień kurdupel został przesadzony i mam nadzieję że nowe miejsce będzie mu pasowało. Gicynia ma uścisk jak pyton widziałam kiedyś w ogrodzie jak wyglądała rynna wyjęta z jej uścisku.

Też mam niebieskiego krokusa

Śliczna, nie? Ewcia a u mnie znów w zeszłym roku przypadkiem jeden patyczek berberysa po przycince wbił się w ziemię i się ukorzenił.
Nallar 19:58, 06 mar 2016

Katkak napisał(a)

Śliczna, nie? Ewcia a u mnie znów w zeszłym roku przypadkiem jeden patyczek berberysa po przycince wbił się w ziemię i się ukorzenił.

Czytałam o tym, jak widać te reguły nie są tak sztywne i czasem są wyjątki.