Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Mazan 08:26, 28 kwi 2017

Katkat

Czytam o rdzy i widzę, że nie jest to Gymnosporangium saviae a inny, prawdopodobnie rozwijający się na głogach. W sumie mamy ich 5 gatunków z różnymi żywicielami i niekoniecznie trzymających się ściśle wybranych żywicieli, ale rozwijających się przez kilka lat zanim wytworzą "galaretę", przeciętnie na ten rozwój potrzeba 3 lat. Na gruszy czy innych żywicielach trwa to jeden sezon. Dlatego takie zaskoczenie.

Pozdrawiam
abiko 08:58, 28 kwi 2017

Kasia moja azalia to 'hot shot variegata' więc inna
sylwia_slomc... 10:01, 28 kwi 2017

Donica superowa jeszcze lepsza niż ta pierwsza
ZbigniewG 11:21, 28 kwi 2017

Kasia u mnie jałowce sabińskie poszły do ogniska a grusze stopniowo też odleciały
Katkak 20:19, 28 kwi 2017

eee_taam napisał(a)
doczytałam o stratach ...Kasia z górki wycieła wczoraj 2 duze brzozy i jarząbka ....i na buku tez ma lokatora ..ale jego chyba (musze o nim doczytac) da sie pokonać ...trzeba bardzo skrupulatnie ogladac rosliny i robic opryski profilaktyczne ...może wtedy mniej drzew zachoruje.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke?page=1191

PS poszłam do mojej brzeziny przedwczoraj ...jak mi powiedziała o swoich brzozach i te w moim "lasku" tez z dziurami dobrze ze nie mam brzóz ...bo by były tez do wyciecia

Justyś nawet nie chcę myśleć, że coś jeszcze poleci. O ile jałowcem się nie przejmuję, to klona mi żal. Grubo się zaczęło, ale mam nadzieję, że póki co na tym koniec. Pogoda mnie jednak rozwala. Leje i leje, nie ma jak wyjść z domu. Już nawet o nieskoszonym trawniku nie gadam.
Katkak 20:20, 28 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)

Właśnie skróciłam moją grusze o dobrapołowę albo i więcej. Ze względu na rdzę. Oprysku na nioej zrobić nie mogłam, za wysoka, i owoców z uwagi na chorobe zero. Szkoda trzymać dla liści, które też sa zainfekowane.

Haniu mojej staruszki mi jeszcze żal. Niech jeszcze będzie
Katkak 20:22, 28 kwi 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Moja do i za podporę dla bluszczu bez gałęzi już

Gosia po mojej powojniki puściłam, bo liczę się z tym, że ona długo już nie pociągnie. A taki pięknie obrośnięty powojnikami pień byłby nawet fajny .
Katkak 20:22, 28 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Byc moze grusza złapała chorobe od innego jałowca gdzies z sasiedztwa. No tak przy dzieciach to faktycznie tak jest bezpieczniej.

Tak, sąsiadka ma sporo iglaków, jałowce chyba też.
Katkak 20:23, 28 kwi 2017

mirkaka napisał(a)
U mnie w zeszłym roku też widziałam taką galaretę na wszystkich płożących jałowcach, gruszy nie mam ale nie wiem czy sąsiedzi nie mają. Raczej swoich nie będę wycinać

jak duże, wiekowe to faktycznie żal.
Katkak 20:24, 28 kwi 2017

Mazan napisał(a)
Katkat

Czytam o rdzy i widzę, że nie jest to Gymnosporangium saviae a inny, prawdopodobnie rozwijający się na głogach. W sumie mamy ich 5 gatunków z różnymi żywicielami i niekoniecznie trzymających się ściśle wybranych żywicieli, ale rozwijających się przez kilka lat zanim wytworzą "galaretę", przeciętnie na ten rozwój potrzeba 3 lat. Na gruszy czy innych żywicielach trwa to jeden sezon. Dlatego takie zaskoczenie.

Pozdrawiam

Mazan, szkoda że zawsze przy okazji jakichś choróbsk mamy kontakt . Dzięki . Czemu nie masz swojego wątku?