Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 21:54, 07 lip 2017

Katkak 21:55, 07 lip 2017

Anusia napisał(a)
A ja nie wiem czy miałam samosiejki. Wszystko zawsze golę do zera Twoje piękne, delikatne. Żałuję, że nie wysiałam w tym sezonie nowych do inspektu. Miałabym rozsady. Kolejne, bo na razie mam tylko trzy sztuki, wielgaśne porosły całe w pąkach.

Ania czasem z wiosennym pieleniem warto poczekać do czasu, aż możliwe będzie zidentyfikowanie roślinki .
Katkak 21:59, 07 lip 2017

te jeżówki zgrały się kolorystycznie z buczkiem

a to miejsca często odwiedzane przez... Igę . Tylko czeka aż będzie można coś skubnąć .

i Jej ukochane ziomki
jutro Wam pokażę jaką sobie moje dziecko dekorację w donicy z ziomkani zażyczyło
Anusia 22:10, 07 lip 2017

Katkak napisał(a)

Ania czasem z wiosennym pieleniem warto poczekać do czasu, aż możliwe będzie zidentyfikowanie roślinki .

No właśnie a ja taka wyrywna jestem.
Katkak 22:11, 07 lip 2017

w łączce pierwsze aksamitki z nasionek od Abiko
Katkak 22:11, 07 lip 2017

Anusia napisał(a)

No właśnie a ja taka wyrywna jestem.

ale pewnie między roślinkami się jakaś samosiejka uchowa
babka 22:34, 07 lip 2017

O pechowym klonie doczytałam i szczerze współczuję bo to niefajna historia
Za to inne rośliny pięknie Ci rosną i słońce miałaś i ślimaków nie masz, same pozytywy

Trzymam kciuki by choroba się nie rozprzestrzeniła w Twoim ogrodzie
Mazan 08:45, 08 lip 2017

Katkat

Co ja czytam? Czyżbym do tego stopnia Cię przestraszył? A propionianu nie kupisz w ogrodniczym lecz w lecznicy wet. lub necie. Pamiętaj, że to remedium weterynaryjne jako dodatek do paszy. Może być w b. dużych opakowaniach /workach/, ale są w sprzedaży również opakowania 1 kg.

Co do występowania takich chorób. Są to typowe przypadki allelopatyczne upraw monokulturowych lub wieloletnich i tu są "rogi tego byka". Za przykład podam uprawy roślin wieloletnich: truskawki, poziomki czy krzewy jagodowe. Najlepiej plonują /wyglądają/ po 2 - 4 latach po posadzeniu natomiast później ... lepiej nie mówić. Choroby, szkodniki, choroby. W Fitoremediacji co nieco o tym pisałem, ale chyba mało kto tam zagląda.

Pozdrawiam
Mazan 09:00, 08 lip 2017

Zadałaś pytanie. Przy stężeniu 0,8% co miesiąc 3x. Pamiętać też trzeba, że allelopatia to tylko naukowe określenie tego, co widzimy codziennie wokół siebie, dlatego nie zwracamy uwagi, że istnieje. To współrzędna uprawa roślin, czy dobór takich roślin, które się lubią lub są sobie obojętne. Przy allelopatii ujemnej zawsze będą problemy: grusza i jałowiec, grusza i jarząb lub głóg, berberys i zboża czy większość traw ... to można wyliczać w nieskończoność.

Powodzenia, Kasiu

Pozdrawiam
Katkak 09:41, 08 lip 2017

Mazan napisał(a)
Katkat

Co ja czytam? Czyżbym do tego stopnia Cię przestraszył? A propionianu nie kupisz w ogrodniczym lecz w lecznicy wet. lub necie. Pamiętaj, że to remedium weterynaryjne jako dodatek do paszy. Może być w b. dużych opakowaniach /workach/, ale są w sprzedaży również opakowania 1 kg.

Co do występowania takich chorób. Są to typowe przypadki allelopatyczne upraw monokulturowych lub wieloletnich i tu są "rogi tego byka". Za przykład podam uprawy roślin wieloletnich: truskawki, poziomki czy krzewy jagodowe. Najlepiej plonują /wyglądają/ po 2 - 4 latach po posadzeniu natomiast później ... lepiej nie mówić. Choroby, szkodniki, choroby. W Fitoremediacji co nieco o tym pisałem, ale chyba mało kto tam zagląda.

Pozdrawiam

Walerku poprzedniego posta zrozumialam w ten sposób, że ten PW to właśnie chemia. Teraz kiedy już wyjasniles czym on jest, jest ok. Nie dostałam go w lecznicy, ale na necie są kilogramowe opakowania po 15zł. Dziś zamowie .