Kiedyś kupiłam rukiew i to dosyć sporo doniczek facet na bazarku od którego kupowałam zapewniał mnie, że się świetnie czuje w oczku i zimuje. Latem rzeczywiście w oczku bardzo dobrze się prezentuje, ale po zimie ani śladu po niej.
Mam pytanie czy trzeba ją siać co roku. Kasiu czy każdego roku ja siejesz. Czy możne te nasiona kupić. Wiem, rukiew ma bardzo duże właściwości zdrowotne i chciałabym ją mieć. Kiedy posialas, a może ma za mało wody bo lubi się kąpać.
Dlaczego tak napisałam mam w rodzinie dendrologa i rozmawiałam z nim na temat zakupu drzew które mi się podobają i które by szybko urosły i miedzy innymi wymienił i tego buka więc nie kupiłam. Polecił mi czerwonego ale innego siedział w ziemi przez 3 lata przyrost góra 5 cm. Ponieważ zawsze daje roślinom szansę i przesadziłam. Po pierwszym roku przyrosty po 2/30 następne pół metra a obecnie nawet 1 metra. Przycinam go bo chce go zagęścić.
Drugie drzewo które mi polecił to wiąz holenderski chodziło mi aby był wąski. Więc owszem jest wąski 2 razy przesadzamy i od 8 lat urósł 1 m. Żadne groźby prośby aby zacząć rosnąć nie pomagają. Trzeba też pewnie przesadzić i zaprosić inną osobę do przesadzenia.
Moja surmia rosnie u mnie od 5 lat Urosła zaledwie 30 cm. Nie pokazuje jej bo szkoda o niej wspominać. Przesadzał ja 2 tyg temu syn zobaczymy czy coś pomoże.
Mam rękę do brzóz, buków, dębów i iglaków nie wszystkich.
Więc widocznie twój buk trafił w dobre ręce i grunt.
Piwonie masz piękne, moje pąki to takie pepuszki pewnie w jesieni zakwitną.
Tak to bywa,że nie każdemu dana roślina jest mu dana. Mam takich dużo z którymi się siłuje aby rosły u mnie bo mi się podobaja, ale trudno widocznie walka musi trwać dalej nie poddaje się.
Slysze, że tv cię odwiedziła. Trzeba oglądać ale gdzie.
Piwonie podziwiam, moje niby mają pączki, ale nie wszystkie. Mam bordową , która już kilka lat nie kwitnie. Wnerwiła mnie bardzo i obcięłam jej wszystkie liście, żeby doświetlić inne rośliny. W sierpniu przesadzę do warzywnika, no bo przecież nie wyrzucę. Coś przegapiłam - o jakim odcinku jest mowa?