Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 20:56, 08 cze 2020

ryska napisał(a)
Ach te Twoje piwonie. Uwielbiam

No fajnei, s,koda tylko, ze to krótki spektakl.
Katkak 20:57, 08 cze 2020

ZbigniewG napisał(a)
Kasia u mnie tylko Coral Sunset świeci pozostałe w pąkach, sam nie wiem co i gdzie zakwitnie bo praktycznie wszystkie na nowym miejscu.
Zostawiam ochy i achy

Zbysiu ochy i achy przyjmuję z radością.
Katkak 20:59, 08 cze 2020

Waclaw napisał(a)
Na odcinek czekam i ja. Piwonie bardzo mi się podobają. Moje majowe już przekwitły a te późniejsze jeszcze w pąkach

Też czekam Wacuś, jest i radość i stres. Zobaczymy jak wyjdzie.
Katkak 21:03, 08 cze 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Kiedyś kupiłam rukiew i to dosyć sporo doniczek facet na bazarku od którego kupowałam zapewniał mnie, że się świetnie czuje w oczku i zimuje. Latem rzeczywiście w oczku bardzo dobrze się prezentuje, ale po zimie ani śladu po niej.
Mam pytanie czy trzeba ją siać co roku. Kasiu czy każdego roku ja siejesz. Czy możne te nasiona kupić. Wiem, rukiew ma bardzo duże właściwości zdrowotne i chciałabym ją mieć. Kiedy posialas, a może ma za mało wody bo lubi się kąpać.

Eluś rukiew to bylina, więc odrośnie po zimie. Moja rok temu rosła w balii bez odpływu. Bywała zalewana i rosła jak wściekła. Zebrałam z niej nasiona ( zawiązuje takie mikro strączki, a w środku nasionka jak ziarna piasku), zrobiłam w balii odpływ, ale w tym roku marnue rośnie póki co. Może przez to, że zimno było. Trzeba ją zjadać na bieżąco, bo potem łodyżki robią się twarde i niesmaczne. Jak się uda i będzie rosła, to przechowam ją jakoś w tej balii.
Katkak 21:05, 08 cze 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Dlaczego tak napisałam mam w rodzinie dendrologa i rozmawiałam z nim na temat zakupu drzew które mi się podobają i które by szybko urosły i miedzy innymi wymienił i tego buka więc nie kupiłam. Polecił mi czerwonego ale innego siedział w ziemi przez 3 lata przyrost góra 5 cm. Ponieważ zawsze daje roślinom szansę i przesadziłam. Po pierwszym roku przyrosty po 2/30 następne pół metra a obecnie nawet 1 metra. Przycinam go bo chce go zagęścić.

Drugie drzewo które mi polecił to wiąz holenderski chodziło mi aby był wąski. Więc owszem jest wąski 2 razy przesadzamy i od 8 lat urósł 1 m. Żadne groźby prośby aby zacząć rosnąć nie pomagają. Trzeba też pewnie przesadzić i zaprosić inną osobę do przesadzenia.
Moja surmia rosnie u mnie od 5 lat Urosła zaledwie 30 cm. Nie pokazuje jej bo szkoda o niej wspominać. Przesadzał ja 2 tyg temu syn zobaczymy czy coś pomoże.

Mam rękę do brzóz, buków, dębów i iglaków nie wszystkich.
Więc widocznie twój buk trafił w dobre ręce i grunt.

Piwonie masz piękne, moje pąki to takie pepuszki pewnie w jesieni zakwitną.
Tak to bywa,że nie każdemu dana roślina jest mu dana. Mam takich dużo z którymi się siłuje aby rosły u mnie bo mi się podobaja, ale trudno widocznie walka musi trwać dalej nie poddaje się.

Slysze, że tv cię odwiedziła. Trzeba oglądać ale gdzie.

Tak to jest Eluś. My myślimy, że wybieramy sobie rośliny, a może jest idwrotnie? umnie np znikają ostróżki. Klony lubią u mnie chorować. Najważniejsze to się nie zrażać i cieszyć tym co mamy.
Katkak 21:06, 08 cze 2020

Dorota123 napisał(a)
Piwonie podziwiam, moje niby mają pączki, ale nie wszystkie. Mam bordową , która już kilka lat nie kwitnie. Wnerwiła mnie bardzo i obcięłam jej wszystkie liście, żeby doświetlić inne rośliny. W sierpniu przesadzę do warzywnika, no bo przecież nie wyrzucę. Coś przegapiłam - o jakim odcinku jest mowa?

Moje na szczęście nie kapryszą. Mowa o emusji odcinka Mai Dorciu.
Mala_Mi 21:07, 08 cze 2020

Kasiulka nie byłam u ciebie wieki ale obiecuję się poprawić.,.. ale jeszcze nie dziś bo mi ciągle go nie swój ogon. przyjeżdżam koło ciebie ale z powodu tego debilne go wirusa to nawet jak nie może zajechać na kawę.
Katkak 21:13, 08 cze 2020

Mala_Mi napisał(a)
Kasiulka nie byłam u ciebie wieki ale obiecuję się poprawić.,.. ale jeszcze nie dziś bo mi ciągle go nie swój ogon. przyjeżdżam koło ciebie ale z powodu tego debilne go wirusa to nawet jak nie może zajechać na kawę.

Aniu a ja Cię serdecznie na tę kawę zapraszam. Przecież też chodzę do pracy, itd, jakoś musimy z tym badziewiem żyć. Wiem, że zagoniona jesteś Słońce i absolutnie nie oczekuję, że będziesz na bieżąco.
Katkak 21:48, 08 cze 2020

Iga ma wielką radochę jak może zbierać jakieś jagódki, czy poziomki. Tym razem pozbierała jagody kamczackie i dodałyśmy je do koktajlu z truskawek

izdjęcia Jej autorstwa
Katkak 21:52, 08 cze 2020

z tej starej, dużej donicy zrobiłam taki podręczny mini zbiornik na deszczówkę. Nie ma co się w tym urody doszukiwać, a jedynie praktyczności. Mam na podorędziu wodę do wszystkich roślin na tarasie i już

zapomniałam jak się ten piękny żuczek nazywa.Pierwszy raz widziałam go w naszym ogrodzie