Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Bogdzia 18:28, 02 cze 2014

Katkak napisał(a)
Bogdziu droga, tego rh mam już kilka lat, ale od zawsze był jakiś pechowy. Najpierw fachowcy od ocieplania domu go skatowali (połamali, przyrzucili jakąś folią. Miejsce chyba też nie specjalnie mu służyło, więc go przesadziłam, podsypałam kwaśną ziemią. Na obecnym miejscu jest od 4 lat i nadal marny. Jedna gałązka jakaś porażona, wydaje się być nienaturalnie żółty i nie wspomnę, że od dłuższego czasu nie kwitnie. Poradź mi proszę Bogdziu czy jest jeszcze dla niego jakiś ratunek, czy raczej spisać go już na straty? Choć ma przecież sporo młodych listków...

Kasiu nie wiem jak rozumiec Twoje słowa że podsypałaś kwaśną ziemia bo to nie ma byc podsypanie tylko powinien byc posadzony do ziemi z dobrym kwasnym torfem ( nie odessanym i nie wyszuszonym) o ph ok 4-4,5 . Ziemię mieszamy pół na pół z tym torfem , minimum 60-70 l torfu na ta wielkośc rh, więc jesli dałas mniej to trzeba bedzie jeszcze raz posadzic do dobrej ziemi ale nie teraz tylko na przełomie sierpnia i wrzesnia lub wczesna wiosna. Na wiosnę zrób oprysk z nawozu dolistnego i powinno pomóc. Teraz puszcza nowe przyrosty wiec nic zrobic nie możesz , musisz poczekac , wprawdzie przy tych deszczach jakie teraz padaj dobre przesadzenie jest możliwe ale nie wiadomo jak długo będzie padac.Nie syp teraz nawozu . Jest tez możliwe ze budowlańcy zostawili jakis gruz z wapnem i on tego nie zniesie wiec moze i miejsce mu trzeba zmienic ale to juz Ty bedziesz wiedziała najlepiej.
Katkak 19:17, 02 cze 2014

Bogdzia napisał(a)

Kasiu nie wiem jak rozumiec Twoje słowa że podsypałaś kwaśną ziemia bo to nie ma byc podsypanie tylko powinien byc posadzony do ziemi z dobrym kwasnym torfem ( nie odessanym i nie wyszuszonym) o ph ok 4-4,5 . Ziemię mieszamy pół na pół z tym torfem , minimum 60-70 l torfu na ta wielkośc rh, więc jesli dałas mniej to trzeba bedzie jeszcze raz posadzic do dobrej ziemi ale nie teraz tylko na przełomie sierpnia i wrzesnia lub wczesna wiosna. Na wiosnę zrób oprysk z nawozu dolistnego i powinno pomóc. Teraz puszcza nowe przyrosty wiec nic zrobic nie możesz , musisz poczekac , wprawdzie przy tych deszczach jakie teraz padaj dobre przesadzenie jest możliwe ale nie wiadomo jak długo będzie padac.Nie syp teraz nawozu . Jest tez możliwe ze budowlańcy zostawili jakis gruz z wapnem i on tego nie zniesie wiec moze i miejsce mu trzeba zmienic ale to juz Ty bedziesz wiedziała najlepiej.

Bogdziu dziękuję Ci serdecznie W takim razie przesadzę go w tym terminie, o którym piszesz i pomieszam porządnie ziemię z torfem. Jak odżyje i ruszy to będzie chyba mój największy sukces (odniesiony dzięki Tobie )
Bogdzia 19:28, 02 cze 2014

Katkak napisał(a)

Bogdziu dziękuję Ci serdecznie W takim razie przesadzę go w tym terminie, o którym piszesz i pomieszam porządnie ziemię z torfem. Jak odżyje i ruszy to będzie chyba mój największy sukces (odniesiony dzięki Tobie )

Rh trudno się regeneruja i na zmianę starych lisci nie ma co liczyc ale trzeba zadbac o nowe bo one będą odzywiac rośline i przesadzą o jej przyszłym wygladzie.Myśle ze w przyszłym roku bedzie lepiej tzn nowe listki bedą lepsze i nowe pąki kwiatowe sie zawiażą bo w tym roku to już nie zdażą skorzystac ze zmian. To duża wada rh ze trzeba długo czekac na zmiany.
Katkak 19:42, 02 cze 2014

Żurawki i rh już na swoim miejscu. Ale zastanawiam się, czy żurawki nie są posadzone zbyt daleko od brzegu rabaty. Mąż się uparł żeby tak posadzić, bo przecież się rozrosną. No niby tak, ale czy jednak nie zbyt daleko od brzegu?
Katkak 19:44, 02 cze 2014

Bogdzia napisał(a)

Rh trudno się regeneruja i na zmianę starych lisci nie ma co liczyc ale trzeba zadbac o nowe bo one będą odzywiac rośline i przesadzą o jej przyszłym wygladzie.Myśle ze w przyszłym roku bedzie lepiej tzn nowe listki bedą lepsze i nowe pąki kwiatowe sie zawiażą bo w tym roku to już nie zdażą skorzystac ze zmian. To duża wada rh ze trzeba długo czekac na zmiany.

Dziękuję Ci Bogdziu Już tak długo go mam, że warto o niego powalczyć, jak się nie uda to trudno. A jak się uda to będzie wspaniale
Jag_58 19:51, 02 cze 2014

Kasiu znowu zaskoczenie ,żabki są niesamowite banan od ucha do ucha inspiracje Twoje są przepiękne i takie naturalne a ogród masz już bajkowy
Kasiu pamietaj ze brzoza jest piękna ale ma płytki system korzeniowy i strasznie lubi wodę i jeśli posadzisz pod brzoza jakieś bylinki to podlewanie zapewnioneJa zastanowiłabym sie nad innym drzewem o innym systemie korzeniowym np,katalpa typu nana o kulistej koronie ,wygooluj w internecie może Ci sie spodoba
piękne zakupy zrobiłaś tęraz tylko sadzić
Katkak 20:00, 02 cze 2014

Jagódko tak mi się marzyła brzoza, że bardzo chcę ją mieć. Ogródek wielkościowo mam, jaki mam i wszystkiego zmieścić nie mogę. Ale mogę posadzić coś kosztem czegoś. Padło na śliwkę. Teraz mam tylko dylemat czy zdecydować się na brzozę pożyteczną Doorenbos, czy na brzozę omszoną aurea. Ale chyba wybiorę tę drugą, bo wyczytałam, że dorasta do 5 metrów, a Doorenbos do 10m. Ale pojeździliśmy dziś po szkółkach i nie szybko kupię jaką chcę, bo wszędzie są te płaczące tylko. Przyznam się, że ze szkółki wróciliśmy z mężem zakochani w buku tricolor, ale teraz to mężuś kombinuje gdzie bo go tu upchnąć . Tzn nie kupiliśmy go, bo to temat nie na teraz Cieszę się, że przez te moje pomysły postrzegasz mój ogródek jako bajkowy, bo chcę żeby taki był dla mojego synka, a jeśli ten efekt udaje się uzyskać to super
Jag_58 20:03, 02 cze 2014

Katkak napisał(a)
Jagódko tak mi się marzyła brzoza, że bardzo chcę ją mieć. Ogródek wielkościowo mam, jaki mam i wszystkiego zmieścić nie mogę. Ale mogę posadzić coś kosztem czegoś. Padło na śliwkę. Teraz mam tylko dylemat czy zdecydować się na brzozę pożyteczną Doorenbos, czy na brzozę omszoną aurea. Ale chyba wybiorę tę drugą, bo wyczytałam, że dorasta do 5 metrów, a Doorenbos do 10m. Ale pojeździliśmy dziś po szkółkach i nie szybko kupię jaką chcę, bo wszędzie są te płaczące tylko. Przyznam się, że ze szkółki wróciliśmy z mężem zakochani w buku tricolor, ale teraz to mężuś kombinuje gdzie bo go tu upchnąć . Tzn nie kupiliśmy go, bo to temat nie na teraz

Kasiu to są dylematy ogrodników ale na pewno wybierzesz dobrze to co Ci podyktuje intuicja według mnie żurawki sa posadzone ok.
Katkak 20:06, 02 cze 2014

Jag_58 napisał(a)

Kasiu to są dylematy ogrodników ale na pewno wybierzesz dobrze to co Ci podyktuje intuicja według mnie żurawki sa posadzone ok.

Dzięki Jagódko
malgorzata_s... 20:13, 02 cze 2014

Mąż ma rację rozrosną się i kosiarka byś je niszczyła Śliczna fala powstaje Buziolki Kasiu